Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahden johtoon hakee 13 miestä - "Mukana kunta-alan osaajia ja kokemusta"

Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen toimii Lahden vt. kaupunginjohtajana, kun Jyrki Myllyvirta jää toukokuun alussa eläkkeelle. Kuva: Katja Luoma

Lahden kaupunginjohtajan virkaa tavoittelee 13 hakijaa. Hakemuksen ovat jättäneet muiden muassa Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, Lahden konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen, Lahden kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho, Lahden osallisuus- ja hyvinvointipalveluiden johtaja Mikko Komulainen, Petäjäveden kunnanjohtaja Eero Vainio sekä Keravan entinen kaupunginjohtaja ja Pälkäneen vs. kunnanjohtaja Petri Härkönen.

Muut hakijat ovat Kotkan kaupungin palvelujohtaja, maatalous- ja metsätieteiden maisteri Jorma Haapanen, valtiotieteiden kandidaatti Timo Helander Helsingistä, filosofian maisteri Petri Huida Lappeenrannasta, Tampereen työllisyyspalveluiden kehitysjohtaja, KTM ja FM Mika Itänen, kokemusasiantuntija Sami Talvitie Lahdesta, filosofian maisteri Pekka Timonen Helsingistä sekä medianomi ja kuvataiteilija Lauri Tujula Helsingistä.

Ehdokkaiden haastattelut ja soveltuvuusarviot tehdään 21. toukokuuta mennessä. Kaupunginhallitus tekee valinnasta esityksen kesäkuun alussa. Valtuuston on määrä päättää kaupunginjohtajan valinnasta 11. kesäkuuta. Valittava henkilö aloittaa työnsä elokuun alussa tai erikseen sovittavana ajankohtana.

Lahden kaupunginjohtajan virka tulee avoimeksi, kun tehtävää vuodesta 2007 lähtien hoitanut Jyrki Myllyvirta jää toukokuun alussa eläkkeelle. Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen toimii vt. kaupunginjohtajana siihen saakka, kunnes uusi kaupunginjohtaja aloittaa työnsä.

Kaupunginjohtajan virkanimike poistuu ja tehtävä muuttuu kansliapäällikön viraksi kesäkuun 2021 alussa, kun Lahti siirtyy pormestarimalliin. Tuolloin kaupungin johdossa aloittaa valtuutettujen keskuudesta valittava pormestari.

Kaupunginjohtajan valintaryhmään kuuluvat kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.), kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) ja 2. varapuheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) sekä henkilöstöjohtaja Anne-Maj Salmi. Kaupunginlakimies Pekka Virkkunen on valintaryhmän sihteeri.

Tyydyttävä ja odotettu määrä, sanovat johtavat poliitikot

Milla Bruneau (kok.) toivoo oikean henkilön löytyvän hakijoiden joukosta. Kuva: Katja Luoma

Milla Bruneau pitää hakijoiden määrää tyydyttävänä.

- Ehdin vasta katsoa nimet läpi, että ketä tuttuja siellä on. Toivon, että valittava henkilö löytyy hakijoiden joukosta. Olen ollut luottavainen tähän prosessiin koko ajan. Uskon, että löydämme johtajan, joka näkee Lahden kehittämisessä paljon mahdollisuuksia. Hakuprosessin aikana käymäni keskustelut ovat olleet rohkaisevia. Lahti on nähty hyvänä sijoittumispaikkana ja edistyksellisenä kaupunkina.

Pekka Komu pitää hakijoiden määrää odotettuna. Esimerkiksi Oulussa, Vantaalla, Turussa ja Kouvolassa kaupunginjohtajahaut tuottivat 10-15 hakemusta.

- Sehän riittää, että löytyy yksi erittäin hyvä, Komu huomauttaa.  

Löytyykö sellainen tästä porukasta?

- Olen vasta kerran katsonut nimet läpi. En osaa vielä hirveästi kommentoida. Nopealla katsauksella näytti siltä, että mukana on kunta-alan osaajia ja kokemusta.

Jatkohakua ei siis tarvita?

- Emme ole vielä keskustelleet asiasta. Näyttäisi siltä, että tuossa porukassa on osaamista.

Kaksi ei-kelpoista

Henkilöstöjohtaja Anne-Maj Salmi kertoo odottaneensa hieman suurempaa hakijajoukkoa.

– Ehkä vaikuttaa, että kyseessä ei ole puhdas kaupunginjohtajan paikka, vaan virka muuttuu pormestarimallin alkaessa kansliapäälliköksi.

Salmen mukaan kaikki hakijat eivät täytä viran kelpoisuusehtoja.

– Ei-kelpoisia hakijoita on ainakin kaksi.

Salmi arvelee, että haastatteluihin kutsutaan 5–6 hakijaa.

– Tärkeintä on löytää kokeilunhaluinen henkilö, joka uudistaa henkilöstöä siihen suuntaan, että pärjäämme uudentyyppisessä maailmassa.

Lappeenrannan kaupunginjohtajan etunimi korjattu kello 14.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi