Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yhä useampi lapsi sytyttää tulipalon – osa matkii verkon temppuvideoita

Tulella leikkimisestä tai videotemppujen matkimisesta aiheutui viime vuonna 261 paloa.

Pelastusopiston oppilaat harjoittelivat savusukellusta ja sammutusta Kuopion Ranta-Toivalassa maanantaina. He saivat polttaa harjoituksessaan vanhan purkutalon. Kuva: Juha Poutanen

Lasten aiheuttamat tulipalot ovat lisääntyneet Suomessa huomattavasti. Lasten aiheuttamien rakennus- ja maastopalojen määrä on kasvanut viidessä vuodessa noin 53 prosentilla.

Viime vuonna lasten tulen käsittelystä aiheutui 54 rakennuspaloa, 83 muun rakennelman paloa ja 124 maastopaloa. Näitä paloja oli siis yhteensä 261.

Rakennuspaloilla tarkoitetaan asunnoissa sytytettyjen palojen lisäksi esimerkiksi tulipaloja kouluissa, nuorisotaloissa ja varastorakennuksissa. Muiksi rakennelmiksi on laskettu esimerkiksi jätekatokset, leikkimökit, parakit ja vaihtolavat.

Viisi vuotta aiemmin vastaavien lasten aiheuttamien tulipalojen yhteismäärä oli 171. Vertailuvuonna 2012 lasten sytyttämiä rakennuspaloja oli 48, maastopaloja 52 ja muita tulipaloja 71.

Jätekatosten ja leikkimökkien palot lisääntyneet

Myös usean vuoden keskiarvoon verrattuna lasten aiheuttamat tulipalot ovat lisääntyneet. Rakennuspalojen määrä on pysynyt melko ennallaan, mutta suurin kasvu tulee erilaisten rakennelmien kuten jätekatosten ja leikkimökkien polttamisista.

Maastopalojen määrä vaihtelee sen sijaan vuosittain erittäin paljon riippuen säästä. Silti viime vuonna sateisena kesänä lasten aiheuttamia maastopaloja kirjattiin eniten viiteen vuoteen.

Tiedot tulipaloista perustuvat Pelastusopiston kokoamaan pelastustoimen onnettomuustilastoon, johon pelastuslaitokset koko Suomessa ovat kirjanneet tietoja pelastusviranomaisten tietoon tulleista paloista.

Pelastajaoppilas Esa Arolaakso piti aitoa rakennuspalon harjoituskohdetta opettavaisena. Kuva: Juha Poutanen

Lasten aiheuttamia paloja ei ole tutkittu

Lasten tulen käsittelystä aiheutuneiden tulipalojen määrän kasvun syytä ei tiedetä eikä sitä ole tutkittu.

Rakennuspalojen kokonaismäärä on laskenut viime vuosina, sillä esimerkiksi teollisuuden sähkölaitteista, tulitöistä tai kotien tulisijoista syttyneiden tulipalojen määrä on vähentynyt.

Pelastustoimen tilastojen mukaan myös aikuisten tahallaan sytyttämien rakennus- ja rakennelmapalojen määrä näyttäisi olevan laskussa. Sama myönteinen kehitys ei ole kuitenkaan saavuttanut lasten tulen käsittelystä vahingossa alkavia paloja.

Edelleen tulipalot jakautuvat myös alueellisesti niin hajalleen, ettei niistä ole muodostunut millään yhdellä alueella erityistä ongelmaa.

Palomiesten ja poliisien tietoon on tullut myös uusi huoli. Netissä on julkaistu paljon erilaisia temppuvideoita, joissa poltetaan tai räjäytellään erilaisia aineita jauhoista kodinkemikaaleihin tai ympäristön erilaisiin palaviin aineisiin. Osa lapsista matkii niitä.

Lapsen korvattavaksi voi tulla isotkin aineelliset vahingot, jos tuli leviää ja tuhoaa esimerkiksi rakennuksen.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi