Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lifecaresta yhä riesaa hyvinvointiyhtymässä – harkinnassa rikosilmoitus

Uusia ongelmia ei ole ilmennyt, eikä vanhoja ole saatu korjattua. Päivityksiä odotetaan vielä huhtikuussa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ongelmat Lifecare-potilastietojärjestelmän kanssa jatkuvat edelleen. Kuvasta poistettu henkilötietoja. Kuva: Sami Kuusivirta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ongelmat Lifecare-potilastietojärjestelmän kanssa jatkuvat edelleen. Uusia vakavia ongelmia ei ole ilmennyt, mutta vanhoja puutteita ei toisaalta ole saatu korjattua.

– Suurin ongelma tällä hetkellä on varmaan se, että järjestelmä kaatuu liian usein ja lääkärille jää epävarmuus siitä, onko resepti mennyt oikealla tavalla perille reseptikeskukseen, kuvailee terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialajohtaja Juhani Sand.

Hänen mukaansa juuri reseptiliikenteeseen liittyvien ongelmien ratkaiseminen on hyvinvointiyhtymälle kaikkein tärkeintä. Nyt jatkuva tilanne aiheuttaa lääkäreille paitsi huomattavaa epävarmuutta, myös merkittävää lisätyötä ja -kuormitusta.

– Lääkärit ovat joutuneet tekemään yli- ja lisätöitä. Niihin on suhtauduttu joustavasti. Kirjaamiseen ja tapahtumien kirjaamiseen olemme saanee irrotettua henkilöitä, jotta vähitellen pääsisimme ajan tasalle.

Lue myös: Miksi Terveysneuvo on jo monetta päivää tukossa? Viime vuonna 10 000 puhelua jäi vaille vastausta
 

Lifecare-ongelmat kohdistuvat tällä hetkellä erityisesti henkilökunnan työhön. Sandin tiedossa ei ole, että potilastietojärjestelmän ongelmista olisi aiheutunut uusia potilasturvallisuutta vakavasti vaarantavia tilanteita. Potilaat saadaan Sandin käsityksen mukaan hoidettua tällä hetkellä varsin hyvin eikä esimerkiksi kiireettömiä aikoja ole jouduttu peruuttamaan.

– Elän siinä ymmärryksessä, että vielä huhtikuun aikana saamme merkittäviä päivityksiä tietojärjestelmään.

Ongelmia koko alkuvuoden ajan

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on kärsinyt Lifecare-potilastietojärjestelmän ongelmista koko alkuvuoden. Vakavimmat ongelmat ovat liittyneet resepteihin. Ainakin kahdessa tapauksessa lääke on reseptissä vaihtunut toiseen lääkkeeseen. Myös reseptien perusteella tulostettavissa lääkelistoissa on ollut virheitä. Lääke on saattanut tulostua useampaan kertaan tai valmiste on voinut vaihtua kokonaan toiseen lääkkeeseen.

Lisäksi esimerkiksi laboratoriolähetteiden ja -vastausten käsittelyssä on ollut ongelmia. Lifecare on jumiuttanut myös hyvinvointiyhtymän laskutusta. Alkuvuoden aikana laskutus on viivästynyt, laskuja on jäänyt lähettämättä tai niitä on saatettu lähettää asiakkaille useampaan kertaan.

Hyvinvointiyhtymä arvioi parhaillaan syntyneitä vahinkoja ja jatkotoimenpiteitä. Alustavasti vahinkojen on arvioitu olevan miljoonaluokkaa. Maksut Lifecaren toimittaneelle Tiedolle on katkaistu. Harkinnassa on, tehdäänkö Lifecaren ongelmiin liittyen myös rikosilmoitus.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi