Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kohuttu sähköpyörätuki ei etene – valmistelu keskeytettiin vastustuksen takia

Ajatus sähköpyörän hankintatuesta ehti herättää vastustusta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Liikenne- ja viestintäministeriö keskeyttää sähköpyörän hankintatuen valmistelun esityksen saaman vastustuksen vuoksi. Ministeriön mukaan sähköpyörien hankintaan ei myönnetä tukea tällä hallituskaudella.

Tueksi oli ehdotettu 400:aa euroa, ja se olisi tullut voimaan kesällä. Hankintatuki oli alkujaan tarkoitus toteuttaa laajentamalla määräaikaista vähäpäästöisille autoille tarkoitettua hankintatukea koskemaan myös sähköpyöriä. Julkisuudessa oli esillä myös vaihtoehtoinen Ruotsin malli, jossa tuki olisi ollut kiinteän summan sijaan prosentuaalinen.

Esitys oli lausuntokierroksella maalis-huhtikuun vaihteessa.

Sähköpyörätuki aiheutti maaliskuussa pienoisen sopan hallituspuolueiden kesken. Tukea oli ajanut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.), mutta keskustan hallituskumppanit kokoomus ja siniset kuitenkin suhtautuivat hankkeeseen nihkeästi.

Ministeriön esitys sähköpyörätuesta yllätti muun muassa valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.), joka ilmoitti saman tien, ettei tue esitystä.

Siniset näki tuen lähinnä varakkaita kaupunkilaisia hyödyttävänä. Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo piti etenkin kiinteäsummaista tukea halpatuotantoa suosivana.

Elo laskikin heti torstaina sähköpyörähankkeen kaatumisen sinisten ansioksi.

– Ministeriön ehdotus oli pahimmanlaatuista fillarikommunismia, jota me siniset emme suostuneet nielemään. Sähköpyörien hinnat olisivat nousseet samana päivänä satasia ylöspäin, ja uudistus olisi siirtänyt veronmaksajien rahoja vain kauppiaiden taskuun. Yhden liikennevälineen keinotekoinen tuki palvelee muutenkin vain varakkaita kaupunkilaisia, Elo sanoi tiedotteessa.

Berner oli puolustanut esitystä sillä, että se toisi ilmasto- ja terveyshyötyjä ja olisi hyödyksi myös pitkien etäisyyksien maaseudulla, jossa kävelyn ja pyöräilyn edistäminen on muuten hankalampaa.

Kokoomus ja siniset katsoivat, että sähköpyöräilyä olisi parempi tukea esimerkiksi verotuksen kautta kuin suoralla hankintatuella.

Valtioneuvosto julkaisi maaliskuussa kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman, jossa sähköpyörien hankintatuki ei ollut mukana.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi