Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Päijäthämäläinen mies salakuljetti 140 kiloa nuuskaa

Lahden seudulta kotoisin olevan miehen epäillään välttäneen noin 50 000 euron valmisteverot. Kuva: Sami Lettojärvi

Alle 15-vuotias selviää nuuskan laittomasta hallussapidosta rikosoikeudellisessa mielessä kuin koira veräjästä. Mutta verottajan kouraa hänkään ei pääse karkuun.

– Valmistevero peritään vaikka 1-vuotiaalta, muistuttaa ylitarkastaja Seppo Raitolahti verohallinnosta.

Alaikäisenkin kohdalla verovelvollisuus syntyy siinä vaiheessa, kun hän "ryhtyy" nuuskaan eli pitää sitä hallussaan. Raitolahti arvelee, ettei tämä ole nuorten tiedossa; nuuskan salakuljettajat sen varmaan tietävät, mutta tuskin kertovat asiakkailleen, koska se vaikuttaisi bisneksiin.

Valmisteveron määrä on 60 prosenttia tavaran vähittäismyyntihinnasta. Nuuskalla sellaista ei ole, koska sitä ei saa Suomessa myydä. Laskennallinen vähittäismyyntihinta on noin 30 euroa grammalta.

Vero on sitä suurempi, mitä enemmän nuuskaa on ollut hallussa. Nuuskaa käytetään varsinkin jääkiekkopiireissä. Seppo Raitolahden mukaan verottaja on muistanut 15–17-vuotiaita lätkänuoria jopa yli 10 000 euron valmisteverovaatimuksilla.

Tullin Tornion tutkintayksikön tutkittavana on ollut nuuskan salakuljetusjuttu, josta epäiltynä on keski-ikäinen mies Lahden seudulta.

Mies jäi kiinni joulun alla yrittäessään tuoda maahan 40 kiloa nuuskaa. Tutkinnan aikana selvisi, että mies oli tuonut aiemmin noin 100 kiloa.

Hänen epäillään välttäneen noin 50 000 euron valmisteverot. Tulli on tutkinut tapausta salakuljetuksena ja törkeänä veropetoksena. Juttu on siirtynyt syyteharkintaan.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi