Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahti ottaa käyttöön oman valuutan – julkistajaiset sunnuntaina torilla

Aprilliä!

Jalkapalloilun legenda, Lahdessa syntynyt ja varttunut Jari Litmanen, komeilee tuoreen Lahti-rahan kuvituksena. Kuva: Anssi Hietamaa

Lahden kaupunki ottaa Sysmän esimerkin innoittamana käyttöön oman Lahti-rahan. Sysmä otti paikallisvaluutan käyttöön maaliskuun alkupuolella, ja nyt Lahti seuraa perässä. Sysmässä sata euroa vastaa 105 sysmää, Lahdessa sadalla eurolla saa 103 Lahti-rahaa. Käyttöön otetaan 5, 10, 20 ja 50 Lahti-rahan setelit.

– Sysmä lähti hienosti kehittämään kunnan elinvoimaisuutta omalla valuutalla, ja Lahden kaupunki haluaa myös kehittää itseään varsinkin nyt, kun Teivaan sataman kylpylähanke kaatui, kertoo Lahden kaupungin setelityöryhmän puheenjohtaja Kiti Pinnari.

Lahti-rahan virallinen julkistamistilaisuus pidetään sunnuntaina 1. huhtikuuta klo 13 Lahden torilla Valokaivo-teoksen luona. Virallisen osuuden jälkeen avataan valuutanvaihtopiste, jossa voi vaihtaa euroja Lahti-rahaksi. Neuvontapisteessä opastetaan myös rahanvaihtoon suunnitellun mobiilisovelluksen käytössä.

Koska Lahti on ympäristökaupunki, kaikki vihreään paitaan pukeutuneet saavat pysäköidä tapahtuman ajan maksutta Lahden keskusta-alueella.

– Halusimme tuoda juhlavaan tilaisuuteen hieman leikkimielisyyttä mukaan, Pinnari sanoo.

Voittaja valittiin lukuisten kokousten jälkeen

Lahti-rahojen ulkoasun on suunnitellut lahtelainen mainostoimisto Pilke, joka kertoo tiedotteessaan ottaneensa tilauksen vastaan suurella innolla. Suunnittelussa haluttiin tuoda esiin lahtelaisia legendoja ja lahtelaisille tärkeitä teemoja, siksi esimerkiksi kympin Lahti-rahassa komeilee Jari Litmanen.

– Ylityötunteja ei säästelty, kun tiimimme pani kaikkensa likoon kaupungin oman valuutan eteen. Emme silti odottaneet voittoa. Olemme juhlineet tätä uutista jo monta päivää kumoamalla lihamukeja hyppyrimäen kupeessa pidettyjen aivoriihien yhteydessä, Pilkkeen toimitusjohtaja Janne Kalakka kertoo.

Setelin suunnittelija valittiin suunnittelukilpailussa, josta ei kerrottu julkisuuteen. Kaupungin setelityöryhmä kokousti kaikkiaan 16 kertaa asian parissa, ja työryhmän puheenjohtaja pahoittelee prosessin venymistä ja piilossa tapahtunutta valmistelua.

– Tämä on tietysti hyvin ikävää, mutta sote- ja pääsiäiskiireiden takia tiedottaminen pääsi täällä kaupungilla unohtumaan. Jatkossa yritämme hoitaa tiedotuksen paremmin, puheenjohtaja Kiti Pinnari sanoo.

Valuutta käy maksuvälineeksi lähes koko kaupungissa

Lahden oma valuutta käy maksuvälineenä lähes kaikissa kaupungin yrityksissä ja palvelupaikoissa Teivaan ja Niemen satamaa lukuun ottamatta. Kaupungin satamapäällikkö Pirkko Kuoppalahti kertoo, että setelin käyttö on hyvä rajoittaa niille paikoille, joissa liikkuu eniten ihmisiä.

– Lupaprosessi Lahti-rahan käyttöönottamiseksi Teivaan ja Niemen satama-alueilla olisi ollut kohtuuttoman raskas. Asian käsittely olisi pitänyt viedä tekniseen lautakuntaan, ja tarkistaa myös se, täyttääkö oman valuutan käyttö kyseisillä satama-alueilla ympäristövaatimukset, Kuoppalahti kertoo.

Hän on varautunut siihen, että Teivaan ja Niemen alueilla toimivat yrittäjät eivät hyväksy hänen tekemäänsä linjausta, mutta kiistää olevansa kohtuuton päätöksessään.

– Lokit ovat siirtyneet pesimään Lahden matkustajasatamasta juuri Niemen ja Teivaan liepeille, ja Lahti-rahan käyttäjät voisivat aiheuttaa turhaa levottomuutta lintujen pesimäpaikoilla.

Setelin kuvitukseksi ehdotettiin myös Moottoripyörämuseota

Lahti-rahan kuvitukseksi oli ehdolla myös Lahdessa toimivan Suomen Moottoripyörämuseon logo, mutta tämä idea pysähtyi kaupungin ympäristöviranomaisten pöydälle. Kaupunkiympäristötoimialan päällikkö Katri Ulpukka-Saniainen kertoo, ettei kaupungin strategiaan sovi mainostaa moottoriajoneuvoja omassa setelissään.

– Lahden kaupunki osallistui Euroopan vihreä pääkaupunki 2019 -kilpailuun edeten finaaliin, ja nyt osallistumme 2020-kilpailuun. Pyrimme jatkossa vähentämään henkilöautoilua ja moottoripyöräilyä varsinkin kaupungin keskusta-alueella, ja melua ja päästöjä aiheuttava moottoripyörä setelissä antaisi aivan väärän kuvan Lahdesta, Ulpukka-Saniainen sanoo.

Myös lahtelaislähtöisen räppäri Cheekin kasvojen käyttö setelissä tyrmättiin melutason ylittymisen perusteella ympäristötoimialan puolelta. Sekä Cheek että hänen faninsa aiheuttavat Lahdessa tulevana kesänä muutenkin meteliä, seteli olisi ollut jo liikaa.

– Itsehän ehdotin Lahti-rahan kuvitukseksi sähköpyörää, joka on äänetön ja tulevaisuudessa hyvin suosittu tapa liikkua, mutta ehdotukseni ei saanut kannatusta setelityöryhmässä, Ulpukka-Saniainen harmittelee.

Juhlapuheen pitää pormestarikisan yllättäjä

Kaupunki haluaa tuoda vihreää ajattelua esille myös sunnuntaisessa setelien vaihtotilaisuudessa, ja jakaa 50 ensimmäiselle Lahti-rahan vaihtajalle ilmaisen kukkaruukun.

– Ruukut ovat tyhjiä, jotta jokainen saa luoda juuri sellaisen puutarhan kuin haluaa, Ulpukka-Saniainen kertoo.

Lahtelainen seksologi Teija Halko on mukana sunnuntain tilaisuudessa ja kertoo puutarhanhoitovinkkejä näin kevään kynnyksellä. Virallisen puheen Lahti-rahan julkistamistilaisuudessa pitää kaupungin tulevaksi pormestariksikin veikkailtu musta hevonen Jori Sarastusvuo.

Kaikkia seteliaiheita ei ole etukäteen kerrottu julkisuuteen, mutta ainakaan Jari Litmanen ei tiettävästi pääse osallistumaan sunnuntain juhlallisuuksiin.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi