Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Valtion takauslinja halutaan tiukemmaksi – "Takauksiin pitäisi alkaa suhtautua todella vakavasti"

Suomen valtiontakaukset ja -takuut kasvoivat viime vuonna yli 52 miljardiin euroon.

Valtio on takaajana Valtion asuntorahaston kautta asuntotuotannossa. Kuva: Marko Kauko

Suomen valtiontakaukset ja -takuut kasvoivat viime vuonna 52,1 miljardiin euroon. Valtio on siis tehnyt takauksia jokaista suomalaista kohti noin 10 000 euron edestä. Määrä on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2010, jolloin takausvastuuta oli alle 25 miljardilla. Tiedot käyvät ilmi Valtiokonttorin tilastosta.

Asiantuntijoiden mukaan Suomen olisi syytä kiristää linjaansa, sillä nopeasti kasvaneessa takauskannassa on riskinsä.

– Meitä ei niinkään ole ministeriössä askarruttanut yksittäisten takausten tarkoituksenmukaisuus tai mielekkyys, vaan juuri kokonaisvolyymin valtava kasvu, valtiovarainministeriön pankki- ja rahoitusyksikön finanssineuvos Pauli Kariniemi sanoo.

Suomen takausvastuut ovat Euroopan unionin raskaimpia.

– Takauksiin pitäisi alkaa suhtautua todella vakavasti jatkossa, Talouspolitiikan arviointineuvoston pääsihteeri Seppo Orjasniemi sanoo.

Finnveran valtuuksia kasvatettu

Eniten valtiontakauksia ja -takuita on myönnetty Finnveran kautta yrityksille. Finnveran takaus- ja takuukanta oli vuoden 2017 lopussa yli 27 miljardia euroa.

– Eduskunta on kasvattanut Finnveran vientitakuiden ja erityistakausten enimmäisvaltuuksia. Finnveran osuuden kasvu selittää osaltaan koko takauskannan kasvua, Kariniemi kertoo.

Toiseksi eniten takauksia on myönnetty Valtion asuntorahastolle. Takauksilla on tuettu asuntotuotantoa eli asuntoja rakentavia yrityksiä. Kotitalouksille myönnetyt omistusasuntolainojen valtiontakaukset ovat hyvin pieni osa takauskantaa, muutaman miljardin luokkaa vuosittain.

Valtiontakausten ja -takuiden määrää ovat kasvattaneet myös kansainväliset sitoumukset, kuten eurokriisiin liittyvät takausvastuut.

"Riskejä arvioidaan, mutta se on haasteellista"

Asiantuntijoiden mukaan linjaa tulisi kiristää niin, että takauksia käsiteltäisiin kuin valtion suoria menoja. Myös Valtiontalouden tarkastusvirasto nosti asian esiin helmikuussa valmistuneessa selvityksessä.

– Takaukset eivät kuulu minkään finanssipoliittisen säännön tai rajoitteen piiriin. Siten niitä ei tarkastella samalla tavalla järjestelmällisesti esimerkiksi talousarviossa kuin ehdotuksia valtion suoriksi menolisäyksiksi, Kariniemi sanoo.

Suomen takauskanta on jo lähes samansuuruinen kuin valtion vuosittaiset menot. Vuonna 2018 valtiolla on talousarvion mukaan 55,8 miljardia euroja menoja.

Orjasniemen mukaan riskejä lisää takausten keskittyminen.

– Takaukset ovat keskittyneet muutamiin yrityksiin, esimerkiksi laivateollisuuteen ja vientiin. Jos jokin laukaisee yhtä aikaa monta riskiä, tulee ongelmia.

Riskejä lisää myös se, ettei niitä täysin tiedetä.

– Eduskunta harkitsee jokaista takaus- ja takuuvaltuutta yksittäisenä tapauksena. Riskejä arvioidaan, mutta se on haasteellista. Osaan liittyy enemmän epävarmuutta kuin mitattavissa olevaa riskiä, siksi takauksiin liittyviä riskejä on vaikea arvioida eksaktisti, Kariniemi sanoo.

Kuva: Suvi Lantta

"Takausmaksujen tulisi kattaa täysin takauksiin liittyvät riskit"

Tilastokeskuksen mukaan valtio maksoi takaustappioista korvauksia viime vuonna noin 86 miljoonaa euroa. Luvussa ei ole huomioitu esimerkiksi takausperintätuottoja ja takausvakuutusten tuottoja, jotka pienentävät todellista korvausmäärää.

Takaus tai takuu myönnetään usein maksua vastaan, ja maksuista syntyy puskuria tappioita varten.

– Voidaan kysyä, kannattaako tukea toimintaa, joka on niin riskialtista, ettei kukaan muu tue sitä. Toki takauksilla luodaan työpaikkoja, mutta jatkossa olisi syytä varautua suuremmilla puskureilla. Takausmaksujen tulisi kattaa täysin takauksiin liittyvät riskit, Orjasniemi sanoo.

Eduskunta päättää takauksista ja takuista

Eduskunta harkitsee erikseen jokaista valtiontakausta ja -takuuta. Jos takaus myönnetään, saatetaan vaatia takausmaksu.

Valtiontakauksella tarkoitetaan valtion oikeudellista sitoutumista vastuuseen toisen tahon velasta.

Valtiontakuulla tarkoitetaan valtion oikeudellista sitoutumista korvaamaan tietystä toiminnasta aiheutuvat tappiot ja menetykset. Esimerkiksi museoille voidaan myöntää takuu merkittävän näyttelyn järjestämiseen, jotta se vapauttaa museon vakuutusten aiheuttamista kustannuksista.

Kotitalous voi saada valtiontakauksen opintolainaan tai omistusasunnon asuntolainaan.

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi