Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahden konserttitalon asuntoja rakentanut yhtiö konkurssiin – miljoonavelkojen jäljiltä paljastumassa outoja rahansiirtoja

Jo kaksi vuotta pysähdyksissä ollut Lahden konserttitalon asuinosan rakentaminen näyttää juuttuvan entistä tiukemmin paikalleen. Asuintornia rakentanut Asunto oy Helsingin Konsertti on asetettu konkurssiin. Nimensä muuttaneen asuntoyhtiön taustalta on paljastumassa rahansiirtoja, jotka saattavat enteillä uusia oikeudenkäyntejä. Ketään ei epäillä mistään rikoksesta, mutta konkurssikuvioon liittyy silti paljon kiinnostavia piirteitä.

Lahden konserttitalon asuintorni on ollut keskeytyksissä jo pitkään. Rakennushankkeelle etsitään nyt toista toteuttajaa, kun nykyinen rakennuttaja ajautui konkurssiin. Kuva: Leevi Vähälä

Lahden konserttitalon asunto-osaa rakennuttanut Asunto oy Helsingin Konsertti on asetettu konkurssiin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Velkojaan perivät liikemies Pasi Tinnilän yritys Liberi 1,7 miljoonan saatavalla ja Nordic Credit Opportunities Fund -rahasto LTD 3,2 miljoonan euron saatavalla.

Sekä Liberin että rahaston antamat lainat erääntyivät tammikuussa. Velallisyhtiö ei vastustanut konkurssiin asettamista. Käräjäoikeuden päätöksen mukaan velallinen on maksukyvytön.

Yllä mainittujen summien lisäksi velkataakkaa löytyy enemmänkin. REKA-eläkekassa perää 1,2 miljoonan lainaansa, ja sijoitusyhtiö Sarmale Investments kaipaa vajaan miljoonan saatavaa. Konsulttiyhtiö Linerik perää puolen miljoonan euron lainaa, ja liikemies Mika Lehdon Revestor valvoo noin 270 000 euron saatavaansa.

Kun seitsemän suurimman velkojan antamat lainat lasketaan yhteen, saadaan velan kokonaismääräksi noin 8,9 miljoonaa euroa.

Asunto oy Helsingin Konsertti oli tämän vuoden tammikuussa tapahtuneeseen nimenmuutokseen asti Asunto oy Lahden Konsertti.

Yksi mies, monta roolia

Asunto oy Helsingin Konsertin konkurssissa on erikoisia piirteitä. Yksi niistä on, että Lahden konserttitalon rakennustyömaan voimahahmo Pasi Tinnilä edustaa samaan aikaan sekä velkojaa että velallista.

Velkojayritys Liberi on Tinnilän hallinnassa, ja samaan aikaan hän on konkurssin tehneen Asunto oy Helsingin Konsertin hallituksen jäsen. Lisäksi Tinnilä on asuntoyhtiötä omistavan Lahden Konsertti Holdingin toimitusjohtaja.

Hieman samantyyppinen asema on Tinnilän liikekumppanilla Mika Lehdolla. Lehto on Revestorinsa kautta ollut mukana Konserttitalon rakennushankkeessa ja istunut Lahden Konsertti Holding oy:n hallituksessa. Nyt Revestor on velkojien joukossa.

Etelä-Suomen Sanomat kertoi helmikuun 14. päivän lehdessä Tinnilän ja Lehdon liiketoimista sekä heidän rakennushankkeensa vaikeuksista. Tinnilä ei keskiviikkona vastannut toimittajan soittopyyntöön eikä sähköpostiviestiin.

Uusi konkurssi tulossa?

Nordic Credit Opportunities Fund-rahasto on jo ehtinyt penkoa konkurssiin ajautuneen asuntoyhtiön talouskiemuroita.

Rahastoa edustava helsinkiläinen asianajaja Kari Karjalainen arvioi konkurssihakemuksessa, että konkurssin tehneen asuntoyhtiön omistaja Lahden Konsertti Holding on samoin varaton, ylivelkainen ja ajautuu väistämättä konkurssiin.

Edellä mainitun yrityksen sekä Tinnilän Liberin välillä on Karjalaisen mukaan tehty viimeisen kahden vuoden aikana runsaasti rahansiirtoja. Vuonna 2016 näissä rahansiirroissa Liberi on saanut takaisin 1,4 miljoonan euron lainansa, ja Mika Lehdon Revestorille on tehty noin kahden miljoonan euron tilisiirto.

Lahden Konsertti Holding jäi puolestaan velkaa omistamalleen Asunto oy Helsingin Konsertille yli 1,5 miljoonaa euroa.

Rahaa kierrätettiin

Nordic Credit Opportunities Fund lainasi Asunto oy Helsingin Konsertille keväällä 2016 runsaat kaksi miljoonaa euroa. Konserttitalon asuintornin rakentaminen oli tuolloin jo alkanut ajautua vaikeuksiin.

Karjalaisen selvityksen mukaan raha ei ilmeisesti koskaan edes käynyt asuntoyhtiön tilillä, vaan se kiersi Tinnilän ja Lehdon hallinnassa olevissa yhtiöissä. Mahdollista onkin, että rahoja ryhdytään peräämään vastuuhenkilöiltä erillisillä takaisinsaantikanteilla. Se tietäisi lisää käräjöintiä.

Vararikkoon ajautuneen asunto-osakeyhtiön konkurssipesä ei velkojan näkökulmasta näytä kovin lupaavalta.

– Pesän varallisuus on pelkästään rakennuksen luurangossa, ja se on annettu vakuudeksi moneen kertaan arvostaan. Tilinpäätösten perusteella samaan konserniin kuuluneet yhtiöt ovat käyttäneet toistensa rahoja, kirjoittaa asianajaja Kari Karjalainen rahaston konkurssihakemuksessa.

Nordic Credit Opportunities Fund-rahaston omakin tausta on mielenkiintoinen. Rahasto on entiseltä nimeltään Nemea Credit Opportunities Fund, joka aikanaan oli maltalaisen Nemea-pankin hallinnassa. Viranomaisvalvontaan joutunut pankki puolestaan oli Mika Lehdon ja hänen liikekumppaninsa Heikki Niemelän yhteinen yritys.

ESS:n tietojen mukaan rahasto sijoitti Nemea-aikoinaan Asunto oy Lahden Konsertin ja Kiinteistö oy Lahden Konsertin yhdessä liikkeelle laskemiin joukkovelkakirjoihin. Käytännössä liikkeellelaskun hoiti Nemea-pankki. Sittemmin rahasto joutui Maltan viranomaisten haltuun yhdessä pankin kanssa.

Heti myyntiin

Konkurssipesän tärkein omaisuus, Lahden konserttitalon keskeneräinen asuintorni myydään niin pian kuin ostaja löytyy.

– Viekö se vähän vai kauan aikaa, sitä en lähde ennustamaan, sanoo pesänhoitaja, helsinkiläinen asianajaja Kirsi Eksymä.

Eksymä luonnehtii asuintornia "mielenkiintoiseksi kohteeksi".

– Se kiinnostaa laajaa joukkoa, jolla on erilaisia intressejä sekä tarpeita.

Lue myös: Tornihotelli saa tulla Lahden vanhan postitalon paikalle - hotelliketjuja kiinnostaa lentokentän läheisyys
 
Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi