Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Porukka etsi miljonäärejä petosten uhreiksi, höynäytettyjä myös Päijät-Hämeessä

Väärennöksiä myytiin uusimmassa vyyhdessä 1,4 miljoonalla eurolla.

Kuva: Timo Filpus

Syyttäjä kutsuu useita suomalaisia suursijoittajia kuultaviksi oikeudenkäyntiin, jossa seitsemää henkilöä syytetään kymmenien taideväärennösten myynnistä suomalaisille miljonääreille tai varakkaille suvuille.

Väärennöksiä myytiin myös yrityksille, jotka keräsivät taidekokoelmia – usein sijoitustarkoituksessa.

Keskusrikospoliisin tutkima taideväärennösvyyhti on poikkeuksellinen maantieteellisen laajuutensa vuoksi, sillä huijattuja sijoittajia on Muoniosta Itä-Suomeen ja länsirannikolta Helsinkiin.

Esitutkinnan mukaan väärennettyjä tauluja kaupitellut porukka etsi tietoisesti varakkaita sijoittajia jopa verotietoja vertailemalla tai tiedustelemalla taidepiireistä.

Syyttäjä on kutsunut väärennettyjä tauluja ostaneet sijoittajat tai yritysten edustajat kuultaviksi Pirkanmaan käräjäoikeuteen maalis–toukokuun aikana. Oikeudenkäynti järjestetään Tampereella, koska epäiltyjen pääporukka on Pirkanmaalta.

Syyttäjä Joni Köykkä vaatii päätekijälle viiden vuoden vankeusrangaistusta. Kolmelle muulle taulukauppiaalle vaaditaan lisäksi ehdottomia vankeusrangaistuksia ja yhdelle naiselle ja kahdelle miehelle ehdollisia vankeustuomioita.

Syyttäjän mukaan pääepäilty järjesti myytäväksi väärennettyjä tauluja ja käytti toisia epäiltyjä alamyyjinä niin, ettei hänen oma roolinsa asiassa paljastuisi.

Rikosvyyhdissä oli kyse noin 1,4 miljoonan euron arvoisista kaupoista, jotka koskivat yhteensä 116 taulua.

Satoja väärennöksiä

Pirkanmaalla kevään aikana käytävä oikeudenkäynti liittyy uusimpaan osaan keskusrikospoliisin paljastamaa taideväärennösten sarjaa. KRP:n mukaan kyse on viidennestä eri haarasta taiderikosten tutkintavyyhdessä, jossa poliisi on tutkinut väärennettyjen taulujen kauppaa vuodesta 2009 asti.

– Tapauksilla on liityntöjä toisiinsa, mutta kyse ei ole ollut järjestäytyneestä joukossa. Ennemminkin mukana on henkilöitä, jotka tuntevat toinen toisiaan vuosikymmenten ajalta. He ovat toimineet erilaisissa projektikokoonpanoissa rikoksia tehdessään, rikosylikonstaapeli Kimmo Nokkonen keskusrikospoliisista kertoo.

– Näiden tutkintojen aikana Kansallisgalleriaan on toimitettu noin 500 väärennetyksi epäiltyä taulua. Niistä noin 95 prosenttia on osoittautunut väärennetyiksi.

– Rikosvahinkojen kokonaisarvo on ollut yhteensä noin 18 miljoonaa euroa, Nokkonen kertoo.

Myös vääriä aitoustodistuksia

Nokkosen mukaan on selvää, että Suomessa on 30 viime vuoden aikana väärennetty ja myyty paljon väärennettyä taidetta. Hän uskoo, että väärennöksiä on liikkeellä yhä paljon.

– Taiderikoksista on selvitetty vain murto-osa.

Suomessa väärennettyjä arvoteoksia ovat vääräntäneet useat eri tekijät, joista poliisi selvitti aiemmin salolaisen ja lempääläisen miehen. Nokkosen mukaan he eivät kuitenkaan ole ainoita väärentäjiä, sillä markkinoilta on löytynyt selvästi myös jonkun muun tekemiä töitä.

Lisäksi Suomeen on tuotu paljon muualla tehtyjä keskinkertaisia maalauksia, jotka on jälkikäteen signeerattu esimerkiksi suomalaisten kansallistaiteilijoiden nimiin tai venäläisten tunnettujen taidemaalarien tekemisiksi.

Taiderikoksiin on liittynyt jo vuosien ajan myös erittäin laajamittaista aitoustodistusten väärentämistä.

Vyyhti

Viisi tutkittua eri kokonaisuutta

Keskusrikospoliisin taiderikosten tutkintavyyhti alkoi vuonna 2009, kun poliisi paljasti rikollisjengi M.O.R.E:n jäsenten liittyneen suunnitelmalliseen väärennettyjen taulujen ja niiden aitoustodistusten kauppaan.

Seuraavaksi KRP paljasti aikansa suurimman yksittäisen taidepetoksen, jossa ralliautoilija Juha Kankkuselle oli myyty lähes puolella miljoonalla eurolla väärennöksiä.

Kolmas haara oli huijaus, jossa yksi välittäjistä jäi ostajien mieleen erityisesti sillä, että entinen upseeri vetosi upseerin kunniaansa ja vannoi taulujen olevan aitoja. Petossarjalla oli uhreja Päijät-Hämeessä, Helsingissä ja Savossa. Itä-Suomen hovioikeus antoi vyyhdissä tuomiot joulukuussa 2016.

Kaksi suurinta kokonaisuutta ovat oikeuden käsittelyssä vasta nyt. Helsingin käräjäoikeus käsitteli viime vuonna kymmenen kuukauden ajan laajaa taidepetossarjaa, jossa väärennöksiä myytiin sijoittajien lisäksi tunnetuille huutokaupoille. Oikeudelta odotetaan tuomioita tänä vuonna.

Pirkanmaan käräjäoikeus aloitti nyt viidennen haaran käsittelyn. Oikeudenkäynti kestää toukokuun loppuun ja tuomioita odotetaan ensi syksynä.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi