Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Nuuska uhkaa varusmiesten hampaita - "Kannattaa pestä ainakin harjalla ja vedellä metsässä"

Osalla hammashygienia notkahtaa, mutta armeijasta voi selvitä myös hyvin hampain.

Lentosotamies Jan-Kristian Moilanen on tarkka hampaidensa kunnosta. Hän pesee hampaat jämptisti aamuin illoin. "Peruskaudella oli rankkaa, silloin meni enemmän makeaa, mutta nyt se on tasaantunut kertaan tai kahteen viikossa", Moilanen kertoi. Kuva: Sami Saarenpää

Pelottelu ei auta, mutta hammaslääkärin havainnoilla on painoarvoa. Nuuska ylähuulen alla jättää nopeasti jälkensä limakalvolle.

Napostelun ohella nuuskasta on tullut uhka varusmiesten hampaille. Asian vakuudeksi hammaslääkäri Annakaisa Muhonen saattaa nostaa peilin varusmiehen kasvojen eteen ja näyttää, miltä huulen alla näyttää: röpelöiseltä.

Varusmiesten keskuudessa on nähtävissä jopa hienoinen käänne parempaan: entistä useampi lopettaa nuuskan käytön lyhyen kokeilun jälkeen, arvioi Muhonen.  Vakavaa sanottavaa hammaslääkärillä on asiasta keskimäärin kahdelle varusmiehelle kymmenestä.

Limakalvovauriot paljastavat, että nuuskan käyttö on säännöllistä.

Kannattaa pestä hampaat ainakin harjalla ja vedellä metsässä. Hammaslääkäri Annakaisa Muhonen

– Se näkyy aina, kun kurkistan ylähuulen alle. Kerron potilaalle, että käytät nuuskaa ja käytät sitä oikealla puolella ylähuulen alla. ”Ai, sinäkö näet sen?”, Muhonen kertoi nuorten ihmettelevän.

Käytön lopettaminen parantaa limakalvot

Tieto siis usein yllättää potilaan, kaikkia terveysvaikutuksia ei ole mietitty, vaikka nuori olisi nuuskannut monia vuosia. Entistä useammin käyttö alkaa jo yläkoulussa.

– Kaikki tietävät, että nuuska aiheuttaa syöpää, mutta se ei ole nuorilla mielessä. Saatan kertoa varusmiehelle, että hampaasi ovat värjäytyneet ja ikenet vuotavat verta. Jos jätät nuuskan pois, suun tilanne korjaantuu, Ilmasotakoulussa Jyväskylän Tikkakoskella potilaita hoitava Annakaisa Muhonen kertoo.

Muhonen kertoo myös siitä, että nuuska heikentää verenkiertoa. Sillä taas voi olla vaikutusta haavojen parantumiseen.

Nuuskassa on samat haitta-aineet kuin tupakassakin.

Suussa nuuska vaurioittaa limakalvoja ja nuuskaavan hengitys voi haista pahalle. Niissä kohdin, joissa nuuskaa huulen alla pidetään, ikenet voivat vetäytyä ja hammaskaulat paljastua. Se puolestaan voi altistaa hampaiden reikiintymiselle ja kiinnityskudossairauksille.

Nuuskaamisen lopettaminen kannattaa, sillä limakalvon vauriot usein myös korjautuvat.

– Limakalvot lähtevät nopeasti palautumaan. Haavatkin paranevat suussa nopeasti. Olen nähnyt esimerkiksi 12 vuotta nuuskaa käyttäneen miehen limakalvojen parantuneen täysin niin, että limakalvoilla ei ollut merkkiäkään nuuskan käytöstä, Muhonen kertoi. 

Hampaiden kunto heikentynyt, erojakin on

Varusmiesten hampaiden kunto on heikentynyt koko maassa, nosti esille lääkintäkomentaja Pertti Patinen tuoreessa Ruotuväki-lehdessä.

Ruotuväen mukaan vain puolet suomalaisista nuorista miehistä harjaa hampaansa suositusten mukaisesti kaksi kertaa päivässä.

Tikkakoskella Ilmasotakoulussa hampaiden kunnosta on kuitenkin parempaa sanottavaa kuin varuskunnissa keskimäärin, arvioi hammaslääkäri Annakaisa Muhonen.

– Tikkakoskella varusmiesten hampaat ovat paremmassa kunnossa kuin muissa varuskunnissa. Tänne tulevat ovat hyvin motivoituneita tehtäväänsä ja heidän elämänhallintansa on hyvä. Sillä on yhteys henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimiseen ja samalla myös hampaista huolehtimiseen, Muhonen arvioi.

Pelkkä harjaaminenkin riittäisi

Osalla nuorista varusmiehistä hampaista huolehtiminen notkahtaa varusmiespalveluksen aikana, sanoo Annakaisa Muhonen.

– Siihen asti hyvin hampaistaan huolehtineilla taso notkahtaa, eikä hampaita välttämättä harjata harjoitusten takia ja leiriolosuhteissa. Sen lisäksi lipitetään energiajuomia, Muhonen sanoi.

Harva reikä hampaassa saa alkunsa armeijassa, mutta toisilla alkavien reikien kunto pahenee armeijan aikana.

– On varusmiehen omalla vastuulla, ottaako harjan ja hammastahnan mukaan esimerkiksi metsäleirille. Hampaiden mekaaninen puhdistaminen kuitenkin riittäisi. Kannattaa pestä hampaat ainakin harjalla ja vedellä metsässä, Muhonen neuvoo.

Nuuska

Tulli takavarikoi ennätysmäärän

Tulli takavarikoi nuuskaa yli 3 400 kiloa viime vuonna, mikä on kaikkien aikojen ennätys Suomessa. Nuuskatakavarikot kolminkertaistuivat edellisvuodesta.

Nuuskan käyttö vaurioittaa suun limakalvoja, ikeniä, altistaa reikiintymiselle ja kiinnityskudossairauksille. Nuuskaaminen lisää riskiä sairastua syöpään.

Tanja Heikkinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi