Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mimmi-karhun energian ja jäntevyyden salaisuudet ovat jooga ja kaurapuuro

Kevääseen herännyt Karhulan suurperhe ei suostu jäämään pandojen suosion varjoon.

Mimmi-karhu hallitsee selvästikin joogatemput edelleen. Niitä ja muuta teutarointia on varmasti luvassa kevään ja kesän mittaan. Kuva: Päivi Liimatainen

Joogaavana karhuna maailmanmaineeseen noussut Mimmi hallitsee venyttelyasennot edelleen. Kun suurperheen äiti kirmasi lauantaina puolilta päivin talvipesästään pihahangille, se kävi oitis onnellisena oikomaan jäseniään.

Ähtärin eläinpuiston Karhulan ovien avaamista pidetään perinteisesti varmana kevään merkkinä. Tänä vuonna talven taittuminen vei tavallista pidempään, mutta lauantaiaamuna karhujen pesistä kantautui väliin sellainen jytke, että vuodenajan saattoi todeta vaihtuvan ryminällä.

Toisen pesän ovella pitivät melskettä Mimmi ja pikkukolmoset Kasper, Jesper ja Joonatan ja toisella ovella isä-Mörri ja Jaki-isoveli. Otsoperheellä taisi jo olla kiire näyttämään, että ne eivät aio jäädä suosiossa jälkeen talviunten aikana kulmakunnalle muuttaneesta kiinalaiskaksikosta eli jättiläispandoista Lumista ja Pyrystä.

Pitkän talven jälkeen karhut nauttivat kunnon peuhauksista. Tiina Sarkkinen

Eläintenhoitaja Tiina Sarkkinen vakuutti, ettei Suomen kansalliseläintä noin vain syrjäytetä.

– Mimmi osaa yhä hurmata joogaamisella, ja kotoisat karhut ovat muutoinkin energisiä eläimiä verrattuna leppoisampiin ja bambuilla meneviin pandoihin. Koko karhuperhe osaa temppuja: niitä kehittyy sen enempää opettamatta, herkkuja heitellessä.

Sarkkisen sanojen vakuudeksi pikkukarhut heiluttelivat tassujaan kuin viestittääkseen ”huhuu, heitä namupala tänne!”.

Yksi karhujen touhukkuuden salaisuuksista on kaurapuuro. Sitä jäntevä ja voimakas Mimmikin nautiskelee joka aamu ämpärillisen, kunhan elimistö hiljalleen taas pääsee vauhtiin talviunien jälkeen. Pesässä vietettyjen kuukausien hidastama kroppa on heräteltävä hissukseen omenilla ja porkkanoilla – ja tietenkin joogaten, vaikkeivät brittilehdet Daily Mail ja The Guardian nyt olleetkaan kuvaamassa ”Yoga Bearia”.

Taakse jäävän talven karhut nukkuivat lopulta tavallista rauhallisemmin, vaikka unille meno lykkääntyi joulukuulle. Eläintenhoitajat kävivät viikoittain viemässä pesiin lunta ja varmistamassa, että perheellä oli kaikki hyvin.

– Talvi on ollut kaikin puolin karhumyönteinen. Meidän hoitajien on ollut helppo viedä nukkujille suiden kostukkeeksi lunta, kun sitä on ollut niin paljon tarjolla. Vettä karhuille ei voi antaa, koska se valuu pesään ja jäätyy, ja jäällä ne eivät tykkää nukkua, Sarkkinen kertoi.

– Pitkän talven jälkeen karhut nauttivat kunnon peuhauksista. Lumiset aamut ovat riemukkaita – nämä kevään ensimmäiset päivät ovat ne parhaat päivät!

Kuuden karhun perhe on eläinpuistoon melkoisen suuri. Tiedossa on, että ainakin Jakille, 7, etsitään uutta kotia. Myös parivuotiaat kolmoset alkaisivat luonnossa jo elää omillaan.

– Periaatteessa kaikki puiston nuoret karhut voisivat lähteä muihin tarhoihin, mutta siirroissa on aina monta mutkaa matkassa. Mimmi ja Mörri saavat joka tapauksessa vanheta täällä.

Päivi Liimatainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi