Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ville Skinnarin stadionehdotus yllätti kaupungin johdon – "Poikkeuksellisen vaikeasti kuviteltavissa", sanoo Jyrki Myllyvirta

Keskiviikkona esitetty hankekokonaisuus muuttaisi merkittävästi Launeen keskuspuiston aluetta. Jalkapallostadionin lisäksi alueelle tehtäisiin arviolta kymmeniä tuhansia kerrosneliömetrejä asuntorakentamista. Lahden maankäytön johtaja Veli-Pekka Toivonen pitää konseptia "utopistisena".

Stadionhanke toisi Launeen keskuspuistoon myös runsaasti asumista. Heikki Järvinen pyöräili alueella keskiviikkona. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahtelainen kansanedustaja Ville Skinnari (sd.) yllätti kaupungin johdon avauksellaan Launeelle rakennettavasta jalkapallostadionista. Skinnari kertoi keskiviikkona Radio Voiman haastattelussa esittävänsä liikemies Harry "Hjallis" Harkimon ja urheilun monitoimimiehen Mika Sulinin kanssa 8 000 katsojaa vetävän stadionin rakentamista Launeen keskuspuiston itäreunaan Sol Areenan viereen nykyisen tivolikentän paikalle.

Alustavan luonnoksen mukaan ensimmäisessä vaiheessa rakennettaisiin stadionin katettu pääkatsomo sekä ravintola-, joukkue- ja huoltotilat. Stadionin toinen puoli rakennettaisiin avokatsomona tai katettuna.

Stadionin koillispuolelle keilahallin viereen tehtäisiin hotelli. Asuntorakentamista tulisi stadionin päätyihin. Sol Areenan eteläpuolelle tehtäisiin uusi pysäköintialue.

Kakkosvaiheessa rakennettaisiin päätykatsomot avokatsomoina. Asuntorakentamista tulisi lisää stadionin luoteispuolelle. Kolmannessa vaiheessa päätykatsomot katettaisiin. Samalla tehtäisiin lisää asumista, jota rakennettaisiin luonnoksen perusteella yhteensä kymmeniä tuhansia kerrosneliömetrejä Launeen keskuspuiston alueelle.

Mika Sulin, Ville Skinnari ja Harry Harkimo ovat tutkineet Lahden urheilurakentamisen näkymiä. Kuva: Etelä-Suomen Sanomat

Kaksi tapaamista

Skinnarin mukaan Lahteen on saatava kansainväliset mitat täyttävä jalkapallostadion, jollaisen toteuttaminen Kisapuistoon näyttää hankalalta. Hän pelkää, että Lahti putoaa urheilurakentamisessa ja vetovoiman lisäämisessä muiden kaupunkien kelkasta.

– Valtion liikuntaneuvoston jäsenenä ja lahtelaisena hirvittää, miten Jyväskylä, Tampere, Turku, Seinäjoki, Vaasa, Kuopio ja niin edelleen investoivat ja luovat uutta. Esimerkiksi Jyväskylä laittaa satoja miljoonia euroja Hippokseen erittäin ennakkoluulottomasti.

Skinnari kertoo, että hän, Harkimo ja Sulin kutsuivat joulukuussa Lahden kaupungin johdon palaveriin Hartwall Areenalle. Tavoitteena oli pohtia urheilurakentamisen näkymiä vuoteen 2030 saakka.

– Halusimme kertoa, mitä muualla Suomessa on tehty ja tehdään. Etenkin yritimme kertoa, miten luodaan sellainen yhteistyömalli, mikä aidosti kiinnostaa yksityistä sektoria.

Osapuolet keskustelivat uudelleen Salpausselän kisojen yhteydessä.

– Tapasimme Salpausselän Kisojen aikana (liikuntatoimenjohtaja) Tommi Lankin työhuoneessa. Meitä olisi siellä Hjalliksen lisäksi Mika Sulin, Jari Litmanen, Harri Kampman, kaupunginhallituksen puheenjohtajista Pekka Komu (sd.) ja Juha Rostedt sekä kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta.

”Erittäin haastava”

Myllyvirran mukaan tapaamisissa pohdittiin yleisellä tasolla, miten urheilu- ja tapahtumarakentamista pystyttäisiin Lahdessa vauhdittamaan. Esitys Launeen jalkapallostadionista ja puistoon sijoittuvasta asuinrakentamisesta tuli hänelle yllätyksenä.

– Sinänsä on hyvä, että on rohkeita ja ennakkoluulottomia esityksiä. Maankäytön näkökulmasta ratkaisu, jossa Lahden keskuspuistoa noin merkittävässä määrin rakennettaisiin ja kokonaisuus rahoittuisi käytännössä puistoon sijoittuvalla asuinrakentamisella, on kauniisti sanottuna erittäin haastava, Myllyvirta muotoilee.

Kaupunginjohtajan mukaan on vaikea nähdä, että Launeen puistoaluetta otettaisiin asuinkäyttöön.

– Rakentaminen muuttaisi puistoalueen aivan täysin. Puistoon rakentamiseen suhtaudutaan yleensäkin kriittisesti. Launeella se on poikkeuksellisen vaikeasti kuviteltavissa.

Myllyvirta epäilee, voisiko Launeelle esitetty kokonaisuus toteutua edes osittain.

On puhuttu vanhan raviradan alueesta ja jopa Radiomäestä. Kansanedustaja Ville Skinnari (sd.)

– Hankkeen kokonaistalous perustuu siihen, että asuntorakentamisen tuoma taloudellinen hyöty olisi kokonaisuudessaan käytettävissä. Jos näin ei olisi, areena ilmeisesti jäisi pahasti kesken.

Myös maankäytön johtaja Veli-Pekka Toivonen suhtautuu Launeen stadionhankkeeseen kriittisesti. Hän sanoo, että paikka ja konsepti vaikuttavat "utopistiselta".

– Ensimmäisenä tuli mieleen, että mistä tällainen ajatus on voinut tulla. Olemme antaneet tietoa voimassa olevasta asemakaavasta siinä uskossa, että selvitellään mahdollisuutta toteuttaa jäähallia paikalle, jossa on nyt uimahallivaraus. Minusta esitys on aivan mahdoton, hän toteaa.

”Paukut Kisapuistossa”

Kaupungin omistama toimitilayhtiö Spatium ja kehitysyhtiö Ladec selvittävät parhaillaan Kisapuiston stadionin toteutusmahdollisuuksia. Helmikuussa kerrottiin, että rahoituksesta uupuu edelleen käytännössä koko kaupunkikonsernin ulkopuolelta tarvittava summa eli 3 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Komu haluaa antaa Spatiumille ja Ladecille työrauhan.

– Käsitykseni on, että myös urheiluseurat ovat vahvasti Kisapuisto-vaihtoehdon takana. Yleensä halleja ja areenoita pyritään tuomaan mahdollisimman lähelle ydinkeskustaa. Siinä mielessä Kisapuisto olisi parempi paikka, hän huomauttaa.

Konserni- ja tilajaostoa johtava Aleksi Mäntylä (vihr.) sanoo, että paukut ovat nyt Kisapuiston hankkeessa. Launeen hanke vaatisi hänen mukaansa "aikamoisen uudelleenajattelun".

Lue myös: Kisapuiston stadionhanke matelee - rahahanat ovat tukossa
 

– Vähennettäisiinkö ulkoilun sekä lasten ja perheiden toiminnan mahdollisuuksia? Itse näkisin, että tämä vaihtoehto on aika kaukaa haettu. Launeella maapohjakin täytyy olla sentyyppistä, että sinne ei ihan helposti rakennella.

Mäntylän mukaan Kisapuiston stadionin toteuttamismahdollisuudet selvitetään toukokuuhun mennessä. Sen jälkeen voidaan tarvittaessa tutkia, onko alueelle kaavoitettavissa uutta rakennusoikeutta.

Toimitilayhtiö Spatium on syksystä saakka selvittänyt Kisapuiston jalkapallostadionin toteutusmahdollisuuksia. Kuva: Mirja Hussain

– Tärkeintä on löytää tapa, jolla Kisapuiston alue saadaan toimivaksi pitkäksi aikaa eteenpäin.

Kisapuistossa kaavamuutos voi törmätä valituksiin, mutta sama olisi edessä myös Launeella.

– Jos avausta Launeen jalkapallostadionista lähdettäisiin oikeasti toteuttamaan, puhuttaisiin pitkälle ensi vuosikymmenelle menevästä asiasta. Se on huomattavasti pidemmän ajan projekti, Mäntylä huomauttaa.

”Keskustelunavaus”

Skinnarin mukaan Laune olisi stadionille relevantti, mutta ei ainoa sijoituspaikkavaihtoehto.

– Käytiin läpi erilaisia vaihtoehtoja, ja tämä oli yksi keskustelunavaus. Se mitä ja miten rakennetaan ovat yksityiskohtia, kun konseptia lähdetään viimeistelemään.

Skinnari uskoo, että stadionille löytyy paikka, jos niin halutaan.

– On puhuttu vanhan raviradan alueesta ja jopa Radiomäestä. Mikä sitten on oikeasti matkailun ja Lahden näkökulmasta paras? Rohkenimme esittää Launetta, jonne mahtuisi hotelli, valmennuskeskus ja urheiluakatemia.

Stadionvaihtoehdoista on Skinnarin mukaan käytävä rakentavaa keskustelua.

– On hyvä, että kaupungintalo aktivoituu asiassa. Toivottavasti kerrotaan, mikä on mahdollista, eikä vain sitä, mikä ei ole mahdollista. Olen ihan varma, että ratkaisu löytyy, jos yhteistä tahtoa löytyy.

Lue myös: Lahti käyttää etuosto-oikeutta radan varressa, kiinteistökaupan arvo 7,5 miljoonaa
 

Stadionhankkeen kustannuksia tai kylkeen tarvittavan rakennusoikeuden määrää Skinnari ei halua arvioida.

– Jos halutaan, että stadion tehdään, sitten käydään kaikki yksityiskohdat läpi.

Skinnari kertoo selvittäneensä stadionin toteutuksen vaihtoehtoja lahtelaisena kansanedustajana ja valtion liikuntaneuvoston jäsenenä.

– Tahtotilani on, että nyt tapahtuu ja saadaan asioita eteenpäin. Se on minun roolini. Tehtäväni on tuoda tähän kansallista verkostoa ja alan huippuammattilaisia sekä tuoda erilaiset sidosryhmät mukaan.

Harkimo ja Sulin ovat Skinnarin mukaan olleet aktiivisia Lahden stadionhankkeen tutkimisessa.

– Harkimon ja Sulinin verkosto on toteuttanut stadionprojekteja yli 20 vuoden ajan Suomessa ja ulkomailla. Heillä on vahvat näytöt. Huoli Lahdesta on ollut yhteinen, kun näemme kaikki mahdollisuudet.

”Etsitään ratkaisuja”

Myllyvirran mukaan kaupunki jatkaa mielellään keskusteluita yksityisten kumppaneiden kanssa.

– Keskustelua eri vaihtoehdoista jatketaan ja etsitään ratkaisuja. Siinä yhteydessä tulee tämäkin avaus arvioiduksi.

Maankäytön johtaja Toivonen pitää ymmärrettävänä, että puuhamiehet pyrkivät kartoittamaan kaikki mahdolliset toteutuspaikat. Vanhan raviradan alueellakin olisi hänen mukaansa omat ongelmansa.

– Alue on pohjavedenmuodostumisaluetta. Lisäksi liikenneyhteyden järjestäminen olisi vaikeaa.

Toivonen sanoo vierastavansa ajatusta, että stadion ja erilleen rakennettavat asuinkerrostalot kytkettäisiin samaan hankkeeseen.

– Jos kaupunki kaavoittaa omalle maalleen kerrostaloja, kaupunki voi myydä rakennusoikeutta kenelle tahansa ja saada siitä tuloja. En näe, miksi pitäisi koplata rakennusoikeuden myyntitulot ja tällainen hanke yhteen, jos niillä ei ole mitään yhteistä tekijää.

Kuva: Anssi Hietamaa
Lue myös: Rinnehissi Lanupuistoon, lumilautailua Karpaloon, kiipeilypuisto Teivaan rinteeseen? Urheilukeskuksen ja rannan alueesta valmistui visio
 
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Olisiko Laune mielestäsi sopiva paikka jalkapallostadionille?
Olisiko Laune mielestäsi sopiva paikka jalkapallostadionille?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi