Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Valtuutettua syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Ari Marjeta pitää epäilyä ja syytettä perättöminä.

Ari Marjeta. Kuva: Samuli Kuittinen

Lieksan kaupunginvaltuuston entistä puheenjohtajaa ja valtuutettua Ari Marjetaa, 58, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syytettä käsitellään Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa 16. toukokuuta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti, ja syyttäjä Tuomo Laaninen vahvisti asian Karjalaiselle tiistaiaamuna.

SDP:ssä aktiivisesti toiminut Marjeta oli viime valtuustokaudella Lieksan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Helmikuussa hän pyysi eroa Lieksan kaupunginvaltuuston jäsenyydestä ja muista luottamustoimistaan terveydellisiin syihin vedoten. Kaupunginhallitus on esittänyt eron myöntämistä, ja kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa maaliskuussa.

Koulutukseltaan Marjeta on teologian maisteri. Hän omistaa 74 prosenttia perhekoti Topinka-yhteisöä pyörittävästä Humaniores oy:stä. Topinka-yhteisöön kuuluvat muun muassa perhekoti sekä kehitysvammaisten tehostetun palveluasumisen yksikkö.

Marjeta vetäytyi yrityksen vastuista ja päivittäisestä työstä pois viime keväänä. Toukokuusta lähtien yrityksen toimitusjohtajana on toiminut Maarit Marjeta.

Kiistää syytteet

Ari Marjeta pitää epäilyä ja syytettä perättöminä.

– Lastensuojelussa toimiva voi joutua tällaisiin tilanteisiin. Olen todella vaikeassa välikädessä, koska kaikki on salassa pidettävää, enkä voi ennen oikeudenkäyntiä kommentoida muuten kuin että kiistän syyllistyneeni rikokseen, Marjeta kertoo.

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tutkimiskynnys on äärimmäisen matala ja selvitysprosessi pitkä ja perusteellinen. Poliisin ohella selvitystyötä tekevät sosiaali- ja terveysviranomaiset.

Syyttämispäätöksen liittyen kyseiseen tapaukseen on tehnyt Itä-Suomen syyttäjänvirasto.

Siun soten alueelta ei ole tällä hetkellä sijoitettuna yhtään lasta Marjetan osin omistavan yrityksen perhekotiin.

Siun soten perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialuejohtaja Leena Korhonen kertoo, että perhekotiin oli aiemmin sijoitettuna yksi lapsi Siun soten alueelta.

– Muutaman kuukauden ajan tutkinnan alussa yksi lapsi oli vielä perhekodissa, Korhonen kertoo.

Lasta ei sijoitettu muualle, koska hänen kotiutuksensa oli jo suunniteltu tutkinnan alkaessa.

Tapaus avin tiedossa

Sosiaalihuollon ylitarkastaja Sirkka Koponen Itä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että tapaus on ollut myös aluehallintoviraston tiedossa.

– Ammatilliset perhekodit ovat aluehallintoviraston luvalla toimivia yksiköitä. Tämä on meillä tiedossa oleva yksikkö, Koponen kertoo.

Perhekotien valvonnasta vastaavat niin yksikön sijaintikunta, yksikköön lapsia sijoittaneet kunnat kuin aluehallintovirasto.

Koponen sanoo, että on yksikköön lapsia sijoittaneen kunnan tehtävä päättää, ottavatko ne perhekotiin sijoitetut lapset pois rikostutkinnan vuoksi tai sijoittavatko yksikköön uusia lapsia.

Siun sotessa ei Leena Korhosen mukaan olla nyt sijoittamassa Lieksan yksikköön uusia lapsia.

– Vastuuhenkilö siellä kyllä on vaihtunut, Korhonen muistuttaa.

Sirkka Koposen mukaan päätöksiä perhekodin luvan jatkosta tehdään aluehallintovirastossa sitten, kun käräjäoikeus on tehnyt asiassa ratkaisunsa.

Jaana Kainulainen

Jani Leinonen

Anna Sievälä

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi