Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Työryhmä esittää: Vapaa-ajallakin tehty vakava rikos voisi estää pääsyn terveydenhuollon ammattiin

Selvityshenkilöiden mielestä myös jotkut rikokset ovat niin vakavia, että ne vaikuttavat potilasturvallisuuteen, vaikka niitä ei ole tehty työssä. Kuva: Agata Anttonen

Tulevaisuudessa vakavaan rikokseen syyllistyminen vapaa-ajalla voi olla este toimia esimerkiksi sairaanhoitajana. Terveydenhuollon ammattihenkilölakia pohtineet selvityshenkilöt esittävät, että uudessa laissa määriteltäisiin selkeästi, miten ja millainen aiempi rikostausta voi vaikuttaa ammatinharjoittamisoikeutta myönnettäessä.

Selvityshenkilöiden mukaan on epäkohta, että ammattioikeuden myöntämisen esteenä voi tällä hetkellä olla vain lainvoimainen vankeustuomio ammatissa tehdystä rikoksesta.

– Aiemmalla rikostaustalla voi olla merkitystä potilasturvallisuudelle, jolloin laissa tulisi määritellä tarkemmin ne rikosnimikkeet, jotka ovat laatunsa vuoksi sen tyyppisiä, että ne osoittavat tekijänsä soveltumattomuutta terveydenhuollon ammattihenkilön tehtäviin. Tällaisia ovat useat vakavat rikokset (esimerkiksi henkirikokset, törkeät väkivaltarikokset, törkeät seksuaalirikokset, törkeät huumausainerikokset), selvityshenkilöt kirjoittavat.

Selvityshenkilöiden eli Marina Kinnusen, Mirva Lohiniva-Kerkelän ja Hanna Mäkäräisen mukaan olisi tarpeen määritellä myös se, mitä vanhempia tuomiotietoja ei saisi ottaa huomioon. Rikostaustan vaikutus ammattioikeuksiin pitäisi heidän mukaansa sovittaa yhteen oikeuksien menettämissäännösten kanssa.

Minna Harmaala / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi