Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Perussuomalaiset haluaa Lahteen lottapatsaan, joka ei kelvannut Forssalle

Lottaveistos kunnioittaisi perussuomalaisten mielestä Elsa Vanhalan elämäntyötä ja toimintaa Lahdessa. Kuva: Mirja Hussain

Lahden perussuomalaisten valtuustoryhmä on jättänyt kaupunginvaltuustolla aloitteen, jossa se esittää hyvinkääläisen kuvanveistäjän Tiina Torkkelin valmistumassa olevan Lotta Svärd -patsaan hankkimista Lahteen.

Kyseessä on sama teos, jonka pystytyksen Forssan kaupunginhallitus torppasi viime joulukuussa. Lounais-Hämeen Lottaperinneyhdistyksen ja forssalaisen Lions Clubin käynnistämä hanke herätti kaupungissa tuolloin runsaasti kohua ja vastustusta. Vastustajien mielestä veistos ei liittynyt Forssan historiaan, mutta kannattajat olivat toista mieltä.

Forssan kaupunginhallitus ei lopulta myöntänyt teokselle pystytyslupaa.

Kunnioittaisi Suomen tunnetuinta lottaa

Lahden perussuomalaisten valtuustoryhmä perustelee veistoksen hankkimista Lahteen muun muassa sillä, että Elsa Vanhala, jota ryhmä luonnehtii Suomen tunnetuimmaksi lotaksi, on asunut Lahdessa. Vanhala oli sodanaikaisessa suosikki-iskelmässä, Eldankajärven jäässä, mainitun lotta Lunkreenin esikuva.

Sortavalassa syntynyt Vanhala kuoli 2016 97-vuotiaana Lahdessa, jossa hän oli asunut 1950-luvulta lähtien. Veistos kunnioittaisi ryhmän mielestä Vanhalan elämäntyötä ja toimintaa Lahdessa.

Ryhmä toteaa lisäksi muun muassa, että Lahdessa ja maakunnan alueella on asunut runsaasti lottatyöhön osallistuneita naisia. Lahdessa asuu myös Karjalasta evakkoon lähteneitä lottia.

Torkkelin patsaan sijoittamisesta ovat perussuomalaisten ryhmän mukaan olleet kiinnostuneita myös Helsinki ja Rovaniemi. Jos teos olisi jo päätetty sijoittaa muualle, niin ryhmä ilmoittaa jatkavansa aloitetta niin, että Lahti käynnistää oman hankkeen Elsa Vanhalalle ja lottatyölle omistetun patsaan saamiseksi Lahteen.

Korjattu 13.3. klo 10.16: Elsa Vanhalan kuolinvuotta.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi