Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Viivakoodi voi paljastaa varkaalle liikaa - älä jaa näitä kuvia sosiaalisessa mediassa

Festarikeikka voi jäädä väliin, jos jakaa somessa kuvan, jossa näkyy lipun viivakoodi. Festivaalialueelle pääsee se, joka tuo viivakoodin ensimmäisenä ovelle. Ajokortin viivakoodista taas saa kalasteltua henkilötiedot helposti.

Kuvaa ajokortista ei kannata jakaa somessa. Kuva: Marko Kauko

Facebookissa tulee vastaan kuva 18 vuotta täyttäneen ensimmäisestä ajokortista. Instagramissa ystävä iloitsee pitkään odotetusta lomamatkasta postaamalla kuvan lentolipustaan. Ylpeät vanhemmat laittavat lapsen kevättodistuksen sosiaaliseen mediaan muiden näytille.

Erityisesti seuraavien asioiden julkaisemisen kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen.

1. Henkilötietoja sisältävät dokumentit, kuten ajokortit, passit tai koulutodistukset

Henkilötietojen joutuminen vääriin käsiin voi johtaa jopa identiteettivarkauksiin. Väärillä henkilötiedoilla voi tilata esimerkiksi internetistä tavaraa toisen laskuun.

F-Securen johtavan tutkijan Jarmo Niemelän mukaan henkilötunnuksen leviämiseen liittyvät riskit perustuvat palveluntarjoajien tekemään henkilöntunnistukseen.

– Henkilötunnus ei saisi olla missään keino tunnistaa ihmistä, mutta usein sitä käytetään, minkä takia hetun avulla voi tehdä kaikenlaista ikävää palvelusta riippuen, Niemelä sanoo.

Nimen, syntymäajan ja sotun peittäminenkään kuvasta ei vielä riitä, sillä esimerkiksi ajokortista saa kalasteltua henkilötiedot helposti, jos sen viivakoodi on näkyvillä.

– Riittää, että tulostaa kuvan tai on korkealaatuinen monitori, ja sitten lukee puhelimella, mitä viivakoodi on syönyt, Niemelä sanoo.

2. Luotto- ja maksukortit

Moni tietää, että maksukortin takana olevaa kolminumeroista turvakoodia ei pidä paljastaa muille, mutta pelkän kortin etuosankin kuvaamalla voi joutua ongelmiin. Joissakin verkkokaupoissa kortilla maksamiseen riittää pelkkä luottokortin numero, voimassaoloaika ja käyttäjän nimi.

3. Lentoliput

Kuva lentolipuista passin välissä on Instagram-klassikko, mutta postauksella voi kuitenkin olla vakavat seuraukset. Kuka tahansa pystyy esimerkiksi peruuttamaan lennon, jos kuvasta näkee tarpeeksi paljon.

– Lentolipun peruuttamiseen ei tarvita mitään muuta kuin sukunimi ja lentolipun koodi. Nehän ovat molemmat lipussa, Niemelä sanoo.

Myös maihinnousukorteissa näkyvien viivakoodien julkaiseminen sosiaalisessa mediassa voi olla vaarallista, sillä internetistä puhelimeen ladattavien viivakoodinlukijoiden avulla matkustajan tiedot on helppo saada käsiinsä.

4. Konsertti-, festivaali- ja muut tapahtumaliput

Selfiet festarilippujen kanssa ovat tuttu näky sosiaalisessa mediassa. Tapahtumalipuista ei silti kannata jakaa kokonaisia kuvia, sillä lippujen varastaminen onnistuu viivakoodin avulla.

Tiketin toimitusjohtajan Mirva Merimaan mukaan joka kesä ilmenee tapauksia, joissa festivaalilippu on varastettu kopioimalla somekuvassa näkyvä viivakoodi. Festivaalialueelle pääsee se, joka näyttää ovella viivakoodin ensimmäisenä.

Lue myös: Osallistuitko Facebookissa hauskaan nimi-testiin tai lähetitkö henkilötunnuksesi ansioluettelon mukana? - "Olennaista on ymmärtää, että tietoja on jo vuodettu"
 
Liisa Niemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi