Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Magneettinen pohjoisnapa matkaa kohti Siperiaa – miten käy revontulten?

Geomagneettiset navat ovat liikkuneet parisataa kilometriä sadan vuoden aikana. Niiden hidas liike viittaa siihen, että Maan magneettikenttä on melko stabiili. LEHTIKUVA/AFP

Magneettinen pohjoisnapa siirtyy Kanadasta Siperiaan päin noin kilometrin viikkovauhdilla. Samalla maapallon magneettikenttä on Euroopan avaruusjärjestön Esan mukaan heikentynyt 15 prosenttia 150 vuoden aikana.

Ilmatieteen laitoksen tutkija, teoreettisen fysiikan tohtori Tiera Laitinen selittää, mitä tämä tarkoittaa.

Vaikuttaako magneettisen pohjoisnavan nopea liike revontulten esiintymiseen Suomessa?

– Magneettinen napa on aika paikallinen ilmiö. Magneettisen navan liikettä on hauska seurata, mutta se ei ole kovin tärkeä asia koko maapallon mittakaavassa.

Revontulten esiintymisalueet määräytyvät geomagneettisten napojen perusteella.

Geomagneettiset navat ovat magneettisia napoja paljon olennaisempia koko maapallon kannalta, koska ne kertovat maapallon säännöllisen magneettikentän asennon. Geomagneettinen pohjoisnapa on pysynyt melko vakaana – se on liikkunut sadassa vuodessa parisataa kilometriä kohti maantieteellistä pohjoisnapaa. Jos se jatkaisi samaa reittiä, se saavuttaisi maantieteellisen pohjoisnavan noin 500 vuodessa, mutta niin pitkälle emme voi ennustaa.

Revontulet esiintyvät renkailla geomagneettisten napojen ympärillä. Kun geomagneettinen napa liikkuu, rengaskin liikkuu. Mitään havaittavaa muutosta revontulten esiintymisessä ei viimeisenä satana vuotena ole ollut.

Onko Maan magneettikentän napaisuus vaihtumassa?

– Maapallon säännöllinen magneettikenttä on heikentynyt niin kauan kuin sitä on mitattu eli viimeisen parinsadan vuoden ajan. Se, että kenttä heikkenee niinkin nopeasti kuin se nyt tekee, on jonkinlainen viite siitä, että magneettikenttä ehkä on vaihtamassa suuntansa. Sitä emme kuitenkaan vielä voi varmuudella sanoa.

Napaisuuden muutos ei olisi ainutkertaista maapallon historiassa. Tiedämme, että maapallon magneettikenttä on vaihtanut suuntaansa useita kertoja, viimeksi noin 700 000 vuotta sitten.

Suunnanvaihdos tapahtuu niin, että magneettikenttä ensin heikkenee lähes nollaan ja sitten alkaa kasvaa, vaikka vastakkaiseen suuntaan. Prosessi kestää tuhansia vuosia. Magneettikentän suunnanvaihdoksilla ei ole ollut rajuja seurauksia elämälle maapallolla.

En usko, että suunnanvaihdos, jos se tapahtuisi nyt, aiheuttaisi sen suurempia ongelmia. Avaruudesta Maahan tulevan säteilyn määrä voisi lisääntyä jonkin verran, koska magneettikenttä osaltaan toimii suojana avaruussäteilyä vastaan, mutta toisaalta ilmakehä on se tärkein ja ensisijainen suoja.

Miten magneettisten napojen liikkeet vaikuttavat erantoon?

– Eranto eli neulaluvunkorjaus kasvaa hiljalleen Suomessa, viime vuosina noin 0,2 astetta vuodessa. Erantoon vaikuttavat myös maapallon magneettikentän epäsäännöllisyydet, joita ei suoraan voi päätellä minkään magneettisen navan sijainnista.

Magneettikentän suunta pitää yksinkertaisesti mitata, jotta erannon saisi laskettua. Karttoja piirrettäessä voi mitata erannon suuruuden nyt ja ennustaa sen muutosnopeuden. Ennustus on ihan hyvä noin viisi vuotta eteenpäin.

Erannon muutos on sen verran nopea, että se pitää ottaa huomioon, jos suunnistaa esimerkiksi kymmenen vuotta vanhan kartan avulla. Kartan erantotiedot eivät välttämättä enää pidä paikkansa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi