Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Jalmarin lääkelistoista ei löytynyt virheitä: "Olisi kamalaa, jos joku ei uskalla syödä lääkkeitään"

101-vuotias Martta Jantunen haluaa aina kääriä omat siteensä. Se käy entiseltä lotalta hetkessä. Kuva: Mirja Hussain

Kuntoutussairaala Jalmariin saatiin tiistaina 15:n nimen lista potilaista, joiden lääkelistojen oikeellisuudesta oli epäilyksiä. Ne tarkastettiin tiistaina, eikä virheitä löytynyt. Hoitajat jakavat potilaiden lääkkeet sairaalassa ja kotihoidossa sen mukaan, mitä lääkelista näyttää.

– Sairaalassa tilanne on siinä mielessä hyvä, että potilaat ovat täällä heti tavoitettavissa. Lääkärit katsovat muutenkin lääkelistat läpi joka kerta potilaan luona käydessään. Jos listassa on jotain outoa, lääkäri puuttuu siihen kyllä, vuodeosastojen tulosaluejohtaja Merja Valjakka-Heimola kertoo.

Kokonaislääkitystä tarkastellaan päivittäin varsinkin vanhusten kohdalla, koska heillä on paljon lääkkeitä ja he ovat niille äärimmäisen herkkiä.

Valjakka-Heimola sanoo, että tämä talvi on ollut onneton tietojärjestelmien suhteen. Lahden tietojärjestelmäongelmien takia potilastietojärjestelmät olivat kokonaan poissa käytöstä ja nyt Lifecaren vakavia ongelmia ilmenee tipotellen.

– Joka aamu sitä rukoilee, että toimisipa järjestelmä tänään, Valjakka-Heimola sanoo.

Lääkelistojen läpikäynti toi Valjakka-Heimolan mieleen muutaman vuoden takaisen valelääkärikohun, jonka takia kaikki potilaskertomukset luettiin tarkasti läpi.

– Nyt on ollut sama ahdistus siitä, että mitä jos jotain löytyykin. Myös potilaiden luottamuksen säilyttäminen mietityttää. Olisi kauheaa, jos joku ei uskaltaisi syödä lääkkeitään, Valjakka-Heimola sanoo.

101-vuotias Martta Jantunen kokee olevansa Jalmarissa hyvissä käsissä. Hän säikähti ensin kuultuaan sairaudesta, jonka vuoksi hän joutui sairaalaan, mutta nyt olo on taas erinomainen.

– Täällä on ollut hyvä hoito ja kohtelu. Hoitajat ovat hyvin miellyttäviä, Jantunen sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi