Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Väärä resepti määräsi tulehduskipusalvaa suun kautta otettavan lääkkeen sijaan – vakavilta vahingoilta ilmeisesti säästyttiin

Hyvinvointiyhtymä joutui tarkastamaan ohjelmistovirheen vuoksi käsin toistakymmentä epäselvää lääkemääräystä. Kuva: Mirja Hussain

Virheellisistä lääkemääräyksistä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä ei näytä aiheutuneen vakavia henkilövahinkoja.

Yhtymä tiedotti perjantaina, että epäselvyyksiä lääkemääräyksissä löytyi yhteensä 18 tapauksessa, joissa reseptejä oli uusittu aikavälillä 7.12.–23.2. Varsinaisia virheellisiä lääkemääräyksiä on löytynyt kaksi.

Maanantain aikana yhtymä otti yhteyttä viimeisiin potilaisiin, joiden epäselvät lääkemääräykset olivat vielä tarkistamatta.

– En ole aivan varma, onko kahta potilasta saatu henkilökohtaisesti kiinni. Niissäkään ei papereiden perusteella näyttäisi olevan ainakaan vakavaa poikkeamaa, toimialajohtaja Juhani Sand hyvinvointiyhtymästä sanoo.

Maanantaina iltapäivällä tavoitetun Sandin mukaan voi aika varmasti todeta, ettei virheellisistä lääkemääräyksistä aiheutunut vakavia vahinkoja. Lääkkeiden vaihtuminen oli kuitenkin vakava vaaratilanne, josta tehtiin vaaratilanneilmoitus sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon Valviraan.

Tapauksen selvittelyssä ovat hyvinvointiyhtymän, Valviran ja järjestelmätoimittaja Tiedon lisäksi olleet mukana myös Kela, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL

Salvaa suun kautta otettavan lääkkeen sijaan

Virheellisissä lääkemääräyksissä lääke on vaihtunut toiseen samalle asiakkaalle määrättyyn lääkkeeseen. Sandin mukaan epäselvät tapaukset olivat erilaisia.

– Potilaalle on määrätty esimerkiksi tulehduskipulääkesalvaa, kun tarkoitus on ollut saada suun kautta otettavaa lääkettä ihan muuhun sairauteen.

Lääkkeiden vaihtumisen syynä oli ohjelmistovirhe Tiedon toimittaman Lifecare-potilastietojärjestelmän aiemmassa versiossa. Muista Lifecare-potilastietojärjestelmää käyttävistä organisaatioista ei viikonlopun aikana löytynyt virheellisiä lääkemääräyksiä.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi