Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Nyt puhuu rangaistu kohupoliisi Olli Rauhala: Surkea laki mahdollistaa surkean johtamisen

Hämeen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Olli Rauhala pitää oikeusturvan kannalta kestämättömänä, että henkilöä voidaan rangaista teosta, josta ei kuitenkaan ole näyttöä. Kuva: Janne Laakkonen

Automaattisen liikennevalvonnan arvostelijana julkisuuteen noussut lahtelainen vanhempi konstaapeli Olli Rauhala näkee poliisin ja muiden viranomaisten johtamistavoissa suuria puutteita. Näistä puutteista hänellä on mielestään omakohtaisia kokemuksia.

Rauhalan mukaan ongelmien taustalta löytyy huonosti toimiva laki.

– Vuodelta 1992 oleva virkamieslainsäädäntö on ihan tehty 70-luvun henkeen. Siinä annetaan mahdollisuus pelolla johtamiseen ja sanktioilla (so. rangaistuksilla) uhkailuun.

Rauhalan epäiltiin vuoden 2016 lopulla ajaneen lähes 200 kertaa ylinopeutta juuri ja juuri sen verran, että tienvarsikamera otti hänen autostaan kuvan. Työnantaja eli Hämeen poliisilaitos piti alaisensa toimintaa sopimattomana ja erotti hänet määräajaksi.

Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kommentoi aiemmin Etelä-Suomen Sanomille (ESS 27.2.2018), että työnantajalla oli kurinpitotoimelleen perusteltu syy eikä silloista päätöstä ole syytä lähteä perumaan.

Lue myös: Käräjiltä välttynyt konstaapeli ehti jo saada rangaistuksen - Hämeen poliisilaitos katsoo menetelleensä oikein
 

Ristiriitainen tulos

Syyttäjä teki ylinopeusjutusta kuitenkin syyttämättäjättämispäätöksen, koska auton kuljettajasta ei saatu pitävää näyttöä. Jutun lopputulos oli siis Rauhalan kannalta ristiriitainen.

– Rikosoikeuden puolella on erittäin vahva syyttömyysolettama. Virkamiesoikeuden puolella sitä ei ole senttiäkään eikä sekuntiakaan.

Hänen mukaansa samanlaisia vallankäytön ylilyöntejä löytyy koko maasta tuhansittain, joitakin myös paikallisella tasolla.

– Täällä on poliiseja, joita on kolmasti yritetty erottaa siinä onnistumatta.

Hyllytysäätös purkuun?

Vanhempi konstaapeli Olli Rauhala harkitsee nyt ryhtyvänsä toimiin, jotta työnantajan tekemä päätös voitaisiin jälkikäteen purkaa. Hän kuitenkin myöntää, että lainvoimaisen viranomaisratkaisun purkaminen on hidas ja työläs prosessi.

Kohupoliisi korostaa, että hänen esittämänsä kritiikki ei ole henkilökohtaista.

– Kohdistan arvosteluni koko järjestelmään, en yksittäisiinn päätöksentekijöihin.

Tienvarsikameroiden arvostelussa Rauhala on edelleen armoton. Hänen mielestään kameroiden pitäisi olla heijastimilla varustettuina niin hyvin näkyvissä, että autoilijat huomaavat esimerkiksi risteyksissä hidastaa vauhtiaan.

Tällöin tavoitteena olisi, että nopeusvalvontakamerat ottavat kuvia mahdollisimman vähän.

– Se olisi liikenneturvallisuustyötä. Tämä nykyinen toiminta on rahastusta, kun halutaan kuvata ylinopeustapauksia mahdollisimman paljon.

Lue myös: Useista ylinopeuksista epäilty lahtelaispoliisi välttyy käräjiltä - ratin takana saattoi olla hänen identtinen kaksoisveljensä
 
Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi