Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Viime viikko oli selvästi tämän epidemiakauden vilkkain viikko" – influenssalle ei näy loppua

Influenssatapausten määrä on edelleen kasvanut monin paikoin. Influenssa B -virustartuntoja on edelleen havaittu enemmän kuin A-tartuntoja. LEHTIKUVA / Trond H. Trosdahl

Suomessa kiertää tällä hetkellä neljää eri virusta, mikä enteilee influenssakaudelle jatkoa, arvioi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Niina Ikonen.

Ikosen mukaan influenssaepidemia on ajoittunut tyypilliseen ajankohtaan, mutta kausi on silti poikkeuksellinen.

– Tämä on hyvin poikkeuksellinen kausi, koska B-virus on kauden valtavirus ja influenssakausi alkoi sillä. Yleensä kausi alkaa A:lla, nyt virukset ovat vaihtaneet paikkaa.

Influenssakauden kestoa on vaikeaa ennakoida.

– Yleensä virusta kiertää useamman kuukauden. Suurimmat tartuntamäärät voivat ajoittua lyhyellekin ajankohdalle. On myös kausia, kun virusta kiertää suhteellisen paljon useiden viikkojen ajan, mutta selkeää piikkiä ei tule.

Kirjava joukko viruksia

Ikosen mukaan aiemmin on ajateltu, että A-virus aiheuttaisi vakavampia taudinkuvia, mutta nyt tehohoitoon joutuneillakin on havaittu B-virusta.

– Suhteellisesti A:n vuoksi joudutaan edelleen enemmän tehohoitoon. Mutta kyllä osa B-viruksen aiheuttamista tartunnoista voi kehittyä vakaviksi ja sairaalahoitoa vaativiksi.

Ikonen suosittelee yhä influenssarokotteen ottamista. Hän muistuttaa, että rokotteen antama suoja alkaa vaikuttaa vasta muutaman viikon päästä.

Myös rokotuksen ottaneita on sairastunut, mikä voi Ikosen mukaan johtua kiertävien influenssavirusten muuntumisesta.

– Suomessa kiertäneet influenssa A(H3N2)-virukset ovat viime kaudesta lähtien olleet kirjava joukko erilaisia viruksia, joten rokotteen antama suoja ei välttämättä aina ollut paras mahdollinen.

– Rokotteen kautta muodostunut suoja voi kuitenkin niin sanotun ristisuojan kautta suojata taudilta, vaikka kiertävät epideemiset virukset eivät täysin vastaisikaan rokoteviruksia. Viime kausi oli juuri A(H3N2)-virusten aiheuttama. Todennäköisesti rokotteen tai silloin sairastetun taudin kautta saatu suoja on se syy, minkä takia tänä kautena A-viruksia kiertää viime kautta vähemmän.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi