Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Käräjiltä välttynyt konstaapeli ehti jo saada rangaistuksen - Hämeen poliisilaitos katsoo menetelleensä oikein

Rikoksesta epäilty virkamies voi joutua tilanteeseen, jossa hän on syytön ja syyllinen yhtäaikaa. Tällainen ristiriita voi johtaa yleisen oikeustajun kannalta erikoiseen lopputulokseen.

Lahtelainen vanhempi konstaapeli Olli Rauhala on arvostellut automaattista nopeusvalvontaa riittämättömäksi keinoksi ylläpitää liikenneturvallisuutta. Esitutkinnassa häntä epäiltiin lähes 200 ylinopeustapauksesta, jotka olisi aiheutettu tahallisesti. Kuva: Janne Laakkonen

Useista ylinopeuksista epäilty lahtelainen poliisimies on joutunut oikeudellisesti harvinaiseen tilanteeseen, jossa häntä pidetään syyllisenä ja syyttömänä yhtäaikaa. Mies on ehtinyt saada työnantajaltaan rangaistuksen teosta, josta ei kuitenkaan löytynyt riittävää näyttöä.

Jutussa on kysymys lähes 200 ylinopeustapauksesta, jossa tienvarsikamera oli juuri ja juuri saatu välähtämään pienellä ylinopeusrikkeellä. Ylinopeudet ajettiin vuoden 2016 huhti-lokakuussa konstaapelin omistamalla autolla.

Vanhempi konstaapeli Olli Rauhala oli sittemmin neljä kuukautta pidätettynä virastaan, koska työnantaja piti toistuvia ja tahallisia nopeusrajoitusten ylityksiä virkamiehelle sopimattomana käytöksenä. Rauhala menetti palkkansa määräaikaisen irtisanomisen ajalta.

Syyttäjä päätyi kuitenkin siihen, ettei Rauhalan syyllisyydestä ole riittävästi näyttöä. Epäilty on kiistänyt syyllisyytensä ja kertonut, että autoa kuljetti hänen identtinen kaksosveljensä. Tätä mahdollisuutta ei voitu kokonaan sulkea pois.

Työnantaja pysyy kannassaan

Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Hämeen poliisilaitokselta katsoo, ettei työnantaja ole menetellyt asiassa väärin vaikka syyttäjä tekikin jutussa toiset johtopäätökset.

– Tässä on arvioitu aikanaan, ettei hän (so. Rauhala) ole toiminut poliisin käytöksen edellyttämällä tavalla. Vaikka syyttäjä on arvioinut, ettei rikosoikeudellista seuraamusta tule, niin työnantajalla on oltava oikeus puuttua asioihin.

Ajoiko konstaapeli Rauhala mainitut ylinopeudet tai joku muu?

Lue myös: Lahtelaispoliisi päätti puhua liikennevalvonnasta suunsa puhtaaksi - pitää monien kameratolppien sijoittelua huonona
 

– Me olemme sen arvion tehneet, ettei meidän ole syytä ryhtyä peruuttamaan toimenpiteitä. Poliisilaitos on tässä toiminut lain edellyttämällä tavalla. Eilen kävin asiaa läpi lakimiehemme kanssa, vastaa Koskimäki.

Olli Rauhala on palannut töihin ja työskentelee partiotehtävissä.

– Siltä osin hän on ollut moitteeton ja aktiivinen poliisimies. Ei ole syytä pitää häntä hyllyllä, sanoo poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.

Räväkkä ulostulo

Vanhempi konstaapeli Olli Rauhala teki näyttävän ja oma-aloitteisen ulostulon julkisuuteen, kun hän arvosteli tienvarsikameroiden nopeusvalvontaa riittämättömäksi (ESS 26.10.2016). Hän myös moitti poliisihallintoa kykenemättömyydestä nähdä liikennevalvonnan ongelmia.

Pian tämän jälkeen Hämeen poliisilaitoksen silloinen päällikkö Tapio Saarni piti Rauhalan esittämää kritiikkiä poliisin kannalta kyseenalaisena toimintana (ESS 2.11.2016). Saarnin mielestä poliisimies ei tässä tapauksessa voinut esiintyä yksityishenkilönä vaikka olisi niin halunnutkin.

Ylinopeusjutun esitutkinta puolestaan päättyi sana sanaa vastaan-tilanteeseen, jossa sekä Rauhala että hänen kaksosveljensä kiistivät syyllisyytensä rikokseen. Valvontakameroiden kuvat eivät tuoneet riittävää selvyyttä, kumpi miehistä ajoi Rauhalan autoa.

– Syytteessä on kyettävä sanomaan, että tässä kuvassa on tämä ja tässä tämä henkilö eikä niin, että kuvassa on tämä tai tämä henkilö. Valinta on kyettävä suorittamaan, eikä siihen nyt ollut eväitä, sanoo syyttämättäjättämispäätöksen tehnyt kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi Salpausselän syyttäjänvirastosta.

Rauhala ei tiistaina ollut Etelä-Suomen Sanomien tavoitettavissa.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi