Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Useista ylinopeuksista epäilty lahtelaispoliisi välttyy käräjiltä - ratin takana saattoi olla hänen identtinen kaksoisveljensä

Lähes 200 ylinopeudesta huomattava osa ajettiin Lahden Kärpäsenmäkeen sijoitetun liikennevalvontakameran kohdalla. Ylinopeuksia saattoi lyhyessä ajassa kertyä useita. Kuva: Janne Laakkonen

Lähes 200 kertaa toistuneista ylinopeuksista epäilty lahtelainen 37-vuotias vanhempi konstaapeli välttyy syytteeltä. Syyttäjän mukaan on jäänyt pitävästi selvittämättä, onko konstaapeli itse ajanut liikennevalvontakameran kuvaan tallentunutta autoa vai onko kuljettajana ollut hänen identtinen kaksoisveljensä.

Lievät ylinopeudet tapahtuivat edellisvuoden huhti-lokakuussa. Konstaapelin autolla ajettiin yhteensä 190 kertaa juuri sen verran yli sallitun enimmäisnopeuden, että valvontakamera välähti. Eniten välähteli Lahden Kärpäsenmäkeen valtatie 12:n varteen sijoitettu kamera.

Poliisimiestä kuultiin epäiltynä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Jälkimmäisestä teosta häntä kuulusteltiin sillä perusteella, että yhtenätoista päivänä ylinopeudet tapahtuivat sellaisena aikana, jolloin hänen olisi pitänyt olla työpaikallaan.

Epäilty kiisti

Poliisimies kiisti teot ja kiisti olevansa valvontakameran kuvissa esiintynyt henkilö. Konstaapelin mukaan myös hänen kaksoisveljensä käytti samaista autoa. Se oli sinänsä riidatonta, että auto kuului konstaapelille.

Epäillyn poliisin veli kiisti samoin rikoksen, mutta myönsi toisinaan käyttävänsä kyseistä autoa.

Kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi pitää syyttämättäjättämispäätöksessään selvänä, että poliisimies esiintyy suurimmassa osassa valvontakameroiden ottamista kuvista. Tämä johtopäätös perustuu siihen olettamaan, että kuljettaja todennäköisesti itse ajaa autoaan useammin kuin hänen veljensä.

Näyttö ei riitä

Epäiltyjen samannäköisyyden vuoksi on kuitenkin mahdotonta sanoa, kumpi miehistä esiintyy missäkin kuvassa. Siksi syytettä kumpaakaan veljestä vastaan ei nosteta.

– Minun täytyisi kyetä yksilöimään syytteessä kummankin epäillyn ajokerrat jotenkin, ajallisesti ja lukumääräisesti. Se ei ole tässä tapauksessa mahdollista, perustelee Pälsi ratkaisuaan.

Syytteeltä välttynyt vanhempi konstaapeli Olli Rauhala nousi toissavuonna julkisuuteen hänen arvosteltuaan jyrkin sanoin automaattisen liikennevalvonnan epäkohtia.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi