Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hovioikeus hylkäsi syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä – piti siitä tuomitsemista syrjivänä

Hovioikeus katsoo, että henkilön tuomitseminen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä on syrjivää kohtelua. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Helsingin hovioikeus on hylännyt syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Kyse oli miehestä, joka kieltäytyi siviilipalveluksesta vakavien omantunnon syiden vuoksi.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja Aseistakieltäytyjäliitto katsovatkin, että lainsäädäntöä tulee muuttaa.

Hovioikeuden mukaan henkilön tuomitseminen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä on syrjivää kohtelua. Näin siksi, että Jehovan todistajat on erikseen lailla vapautettu sekä ase- että siviilipalveluksesta. Hovioikeuden ratkaisu syntyi äänestyspäätöksenä 4–3.

Rangaistuksesta vapautettu mies ilmoitti elokuussa 2015 kieltäytyvänsä siviilipalveluksesta. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet 173 päivän vankeuteen helmikuussa 2016.

Käräjäoikeudelle antamassaan vastauksessa mies vetosi sodanvastaiseen vakaumukseensa. Hän kertoi pitävänsä syrjintänä sitä, että mahdollisuus vapautua palveluksesta kokonaan on sallittu pelkästään Jehovan todistajille.

"Poikkeaa vakiintuneesta"

Laki Jehovan todistajien vapauttamisesta ase- ja siviilipalveluksesta tuli voimaan vuonna 1987. Hovioikeus totesi, että lain säätämisen jälkeen Suomi on muun muassa liittynyt Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Hovioikeuden ratkaisun mukaan yhdenvertaisuus velvoittaa myös vakaumusten yhdenvertaiseen kohteluun.

Syyttäjä aikoo hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Kihlakunnansyyttäjä Martin Salvesénin mukaan hovioikeuden ratkaisu poikkeaa vakiintuneesta oikeuskäytännöstä, joten syyttäjän velvollisuus on hakea valituslupaa.

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan Suomen lakeja pitäisi nopeasti muuttaa siten, että totaalikieltäytyjien vankeusrangaistuksista luovuttaisiin. Liiton mukaan pelkkä Jehovan todistajia koskevan lain kumoaminen johtaisi vain siihen, että totaalikieltäytyjien lukumäärä kasvaisi voimakkaasti.

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan noin 35–55 suomalaista totaalikieltäytyjää saa vuosittain syytteen.

Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan hallituksen tulisi nyt ryhtyä lainsäädäntötoimiin.

– Suomi ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin lainsäädännön muuttamiseksi perustuslakivaliokunnan ja YK:n kritiikistä huolimatta, toteaa Pimiä tiedotteessa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) totesi perjantaina, että isänmaan puolustaminen kuuluu lähtökohtaisesti jokaiselle Suomen kansalaiselle.

– Tähän myönnettyjä poikkeuksia on syytä aina säännöllisin väliajoin tarkastella esimerkiksi yhdenvertaisuuden näkökulmasta, Häkkänen vastasi STT:lle sähköpostitse.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) esikunnasta viestitettiin, että asiaan on syytä palata sitten, kun siitä on lainvoimainen tuomio.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi