Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Maksoin ne 40 000 euroa työskentelemällä kadulla ja klubeilla" - Nigeriasta tulevien ihmiskaupan uhrien määrä kasvaa

- Jos mitään ei tehdä, tilanne pahenee myös Suomessa, sanoo ihmiskauppaa vastaan kampanjoiva Itohan Okundaye, itsekin entinen uhri. Kuva: Anna Kuokkanen

Nigerialaissyntyinen Itohan Okundaye, 27, asuu tällä hetkellä lapsensa kanssa Suomessa.

Köyhistä oloista tuleva Okundaye oli vain 15-vuotias, kun hänet houkuteltiin työpaikkalupauksilla Nigeriasta Italiaan. Siellä houkuttelijat totesivat Okundayen olevan 40 000 euroa velkaa maahantulosta. Velka piti korvata pakkoprostituutiolla.

- Ei sellaiseen kukaan halua suostua, mutta ei ollut mitään vaihtoehtoja. Maksoin ne 40 000 euroa työskentelemällä kadulla ja klubeilla. Sitten minulle sanottiin, että se ei riittänyt, pitikin maksaa 45 000 euroa, Okundaye muistelee.

Lopulta Okundaye pääsi rimpuilemaan parittajiensa otteesta irti, mutta hän oli rahaton. Hän haki apua Italian viranomaisilta mutta ei saanut oikeastaan mitään. Suomeen hän hakeutui 2014 siinä toivossa, että saisi täällä turvallisemman elämän lapselleen.

Nyt Okundaye on mukana FinnWID - Naiset kehitysyhteistyössä ry:n ihmiskaupan vastaisessa Toisenlaisia tarinoita -kampanjassa. Hän haluaa omalta osaltaan tuoda suomalaisten tietoisuuteen, mitä ihmiskauppa todella on.

- Ei tilanne Italiassakaan ollut ennen sellainen kuin se nyt on. Jos Suomessa ei tehdä mitään ihmiskaupan estämiseksi, tilanne pahenee myös Suomessa, Okundaye sanoo.

Viime aikoina järjestäytynyt

Ihmiskauppa Nigeriassa on viime aikoina muuttunut hyvin järjestäytyneeksi, kertoo FinnWID:n puheenjohtaja Erna Alitalo. Hänen mukaansa vuonna 2016 Nigeriasta tuli Italiaan 11 000 naista ja yli 3 000 lasta.

- YK:n siirtolaisjärjestön IOM:n mukaan nigerialaisten prostituutiotarkoituksessa Italiaan tulevien naisten määrä on seitsenkertaistunut kolmessa vuodessa, Alitalo kertoo.

Alitalo muistuttaa, että ihmiskauppa näkyy myös Suomessa ja että monet uhrit päätyvät Suomeen.

- Me FinnWID:ssä koemme tärkeäksi pyrkiä vaikuttamaan ihmiskaupan taustasyihin. Yksi keino on vahvistaa naisten toimeentulon mahdollisuuksia Nigeriassa, jolloin lähteminen ihmiskauppiaiden mukaan ei ole niin houkutteleva vaihtoehto, Alitalo sanoo.

FinnWID:n kampanjassa kerätään rahaa tyttöjen ja nuorten naisten koulutuksen ja työllisyyden parantamiseen Edon maakunnassa Nigeriassa.

- Suunnittelemme parhaillaan tätä hanketta yhdessä nigerialaisen kumppanijärjestömme kanssa ja olemme hakemassa sille hanketukea ulkoministeriöltä nyt keväällä, Alitalo sanoo.

Terhi Nevalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi