Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Palokunta tuli varmaan minuutissa, mutta se muuten tuntui tosi pitkältä ajalta" - tuhoisa palo säikäytti naapuruston Nastolassa

Rakokivessä sijaitsevan rivitalon kaksi päätyhuoneistoa tuhoutuivat tulipalossa pahoin. Kuva: Katja Luoma

Nastolalaisen rivitalon palosta säikähdyksellä selvinnyt Timo Turunen uskoo pääsevänsä takaisin kotiin muutaman päivän päästä. Turusen naapureilla on sen sijaan edessä pitkä väliaikaismajoitus. Kuuden asunnon rivitalon kaksi päätyhuoneistoa tuhoutui palossa täysin.

-Olin kotona, kun palo päätyasunnossa alkoi. Asunnossa asuva nainen tuli kertomaan tulipalosta. Hän oli niin shokissa, etten aluksi ymmärtänyt, mitä tapahtuu.

Turusen mukaan palo alkoi ilmeisesti päätyhuoneiston yhteydessä olevasta ulkovarastosta. Turunen kertoi tilanteen vakavuuden ymmärrettyään yrittäneensä sammuttaa paloa vaahtosammuttimella, mutta tuli oli ehtinyt levitä jo liian laajalle alueelle.

- Eihän sellainen [vaahtosammutin] auta mitään. Liekit löivät varastosta kovasti. Ne [pelastuslaitos] epäilevät ilmeisesti, että tuli on lähtenyt varastossa olleesta pakastimesta.

Turunen sanoi tulleensa ennen puoltapäivää kaupasta kotiin, mutta silloin tulipalosta ei ollut vielä merkkiäkään. Heti puolenpäivän jälkeen alkoi kuitenkin tapahtua.

- Vaimo soitti palokunnan paikalle heti, kun selvisi mitä on tapahtunut. Palokunta tuli varmaan minuutissa, mutta se muuten tuntui tosi pitkältä ajalta.

Turunen sanoo, että hänen asuntonsa säästyi kuin ihmeen kaupalla miltei kokonaan. Vesivahinkoja saattoi tulla, hän sanoi.

- Ei siellä savua ole lainkaan. Yötä emme saa siellä kuitenkaan olla, Turunen kertoi puoli neljän aikaan tiistai-iltapäivänä.

Turusen mukaan kaikki rivitalon asukkaat ovat löytäneet väliaikaisen majoituksen ainakin ensimmäiseksi yöksi.

Turunen uskoo, että tuhot olisivat olleet huomattavasti pahemmat, jos palo olisi syttynyt yöllä.

- Varmasti olisi pahemmin käynyt. Kaikkien tärkeintä on se, ettei henkilövahinkoja tullut. Järkyttävä tapaus tämä silti on.

Soile Lokka kantoi tavaroita kotoaan tiistaina. Väliaikainen yösija löytyi naapuritalosta. Kuva: Katja Luoma

"Otin palohälyttimen irti. Luulin, että siitä on paristo loppu"

Turusen naapuri Soile Lakka havahtui puolen päivän aikaan palohälyttimen ääneen. Mitään merkkiä tulipalosta ei tuolloin kuitenkaan ollut.

- Otin palohälyttimen irti. Luulin, että siitä on paristo loppu. Siinä vaiheessa emme havainneet vielä mieheni kanssa mitään.

Pelastuslaitoksen henkilökunta tuli pian hätistelemään talon asukkaita pois. Siinä vaiheessa Lakka vasta ymmärsi, että talo todella on tulessa.

- Palomies tuli sanomaan, että äkkiä kaikki ulos. Joku onneksi auttoi mieheni pyörätuolilla pois asunnosta.

Ainakin keskiviikon vastainen yö menee viereisen talon naapurin luona. Lakan ja hänen miehensä asunto säästyi vaurioilta, joten kotiinpaluu voi olla edessä piankin.

- On hienoa, että heti löytyi yösija.

Lakka myöntää säikähtäneensä pahanpäiväisesti.

-Jalat tärisee vieläkin, Lakka sanoi kolme tuntia palon syttymisen jälkeen. Tärkeintä on, ettei tullut henkilövahinkoja. Uutta seinää ja tavaraa saa.

"Toivottavasti myös koirat pelastuivat"

Naapuritaloyhtiössä asuva Pekka Karstula sanoi havainneensa tulipalon vasta, kun lapsenlapsi havaitsi ohi ajavat paloautot.

- Mäkihyppyä katselin telkkarista. En havainnut mitään hajuja tai ääniä, jotka olisivat viitanneet tulipaloon. Pahaa jälkeä se ehti tehdä. Näyttää kuin se olisi kytenyt pidempään. Onhan se järkyttävää, jos koti palaa. Ihmisille ei kuitenkaan tietääkseni käynyt mitään. Toivottavasti myös koirat pelastuivat, asuntonsa menettäneet ulkonäöltä tunteva Karstula sanoi.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi