Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Laittomia sumuttimia löytyy Lahdessa yhä useammalta - "Niitä on ihmisillä liikenteessä harva se päivä"

Pelko ruokkii sekä laillista että laitonta turvallisuusbisnestä. Lahdessakin yhä useammalta löytyy joko lupavapaa turvasumute tai teholtaan järeämpi kaasusumutin. Kun jälkimmäisen ostamiseen ei helposti heru lupaa viranomaiselta, jää ostajalle vielä monta muuta vaihtoehtoa saada haluamansa.

Laittomien kaasusumuttimien takavarikointi on poliisille Lahdessa miltei päivittäistä työtä. Rikoylikonstaapeli Mira Nieminen Hämeen poliisilaitokselta esittelee, mitä kaikkea virkavallan haaviin on jäänyt. Kuva: Mirja Hussain

Laittomat kaasusumuttimet ovat yleistyneet miltei jokamiesluokan turvavälineiksi. Alan tuotteita kulkeutuu maahan monelta eri suunnalta, eikä niiden määrästä ole olemassa tarkkoja arvioita.

Komisario Outi Pennanen Hämeen poliisin Lahden pääpoliisiasemalta kertoo, että lupavapaisiin ja laillisesti ostettaviin sumutteisiin törmätään harvoin. Tilanne on paha nimenomaan laittomien versioiden suhteen.

- Niitä on ihmisillä liikenteessä harva se päivä.

Kaasusumuttimen laiton hallussapito on ampuma-aserikkomus, josta poliisi kirjoittaa syylliselle sakon. Hämeen poliisilaitos toimittaa luvattomat sumuttimet Lahdesta eteenpäin hävitettäväksi.

Viidenneksen nousu

Poliisi arvioi, että luvattomien kaasusumutinten määrä on viime vuosina kasvanut noin 20 prosenttia aikaisemmasta. Toissa vuonna koko maassa takavarikoitiin noin tuhat sumutinta.

Laitonta tavaraa päätyy käyttäjäportaaseen useaa eri reittiä. Sumuttimia pystyy hankkimaan esimerkiksi ulkomaisista verkkokaupoista, jotka eivät välitä siitä, että suomalaisella ostajalla pitäisi olla lupa hankinnalleen.

Toiseksi alan välineistöä on runsaasti tarjolla Venäjällä ja Virossa, joista niitä myös kulkeutuu omistajiensa mukana Suomeen suuria määriä. Venäläiset ja virolaiset eivät välttämättä edes tiedä rikkovansa lakia, koska heidän kotimaassaan sumuttimen hallussapito tai hankkiminen ei ole luvanvaraista.

Vaikea jäljittää

Lisäksi laillisesti ostettu kaasusumutin voikin päätyä alkuperäiseltä ostajalta henkilölle, jolla ei ole oikeutta kyseisen välineen hallussapitoon. Asia on ainakin kaupantekohetkellä vaikeasti estettävissä.

Esimerkiksi yritys voi yhteisöluvan turvin ostaa kerralla monta sumutinta. Niissä ei ole ampuma-aseista tuttuja tunnistenumeroita, eikä niitä yhdistetä johonkin tiettyyn lupaan. Silloin sumuttimista ei heti ilmene, keneltä se on käyttäjälleen päätynyt.

- Siihen en tältä istumalta osaa vastata, kuinka paljon lupajärjestelmä vuotaa, sanoo asehallintopäällikkö Mika Lehtonen Poliisihallituksesta.

Viime vuonna myönnettiin 1230 lupaa kaasusumutinta varten. Lupia myönnetään esimerkiksi vartijoille, järjestyksenvalvojille tai taksinkuljettajille, joilla on ammatilliset perusteet turvavälineen hankinnalle.

Rivikansalaiselle lupaa ei helposti heltiä.

- Pelko siitä, että jotain voi tapahtua, ei ole riittävä syy, huomauttaa Lehtonen.

Suuret riskit

Luvattoman sumuttimen ostaja ottaa suuremman terveysriskin kuin arvaakaan, sillä tuote voi vahingoittaa kohdehenkilön lisäksi myös käyttäjää itseään.

- Venäläisissä sumuttimissa tehoaineet voivat olla mitä tahansa ja pitoisuudet mitä tahansa. Niiden käytöstä voi helposti tulla pysyviä ja vakavia vammoja, varoittaa Mika Lehtonen.

Lahdessa varsinaisiin käyttötilanteisiin törmätään kuitenkin harvoin vaikka sumuttimia onkin liikkeellä paljon.

- Joitakin tapauksia toki on, mutta ei riesaksi asti, arvioi komisario Outi Pennanen.

Lahtelaisen turvallisuusyritys Total Sec oy:n toimitusjohtaja Hannu Vappula muistaa tapauksen, jossa asiakas käytti kaasusumutinta ravintolan järjestyksenvalvojaa vastaan. Yleensä asiakkailta ei kuitenkaan löydy sen paremmin laillisia kuin laittomiakaan sumutteita.

Total Sec vastaa Päijät-Hämeessä yli 20 ravintolan järjestyksenpidosta.

Turun isku vaikutti

Lupavapaasti kaikkien ostettavissa olevat sumutteet kokivat viime vuoden elokuussa varsinaisen myyntibuumin, kun kaksi kuolonuhria vaatinut Turun joukkopuukotus järkytti koko Suomea.

Sittemmin myyntiluvut laantuivat paniikin mukana, mutta pelon bisnes lyö yhä leiville. Kauppa alkoi käydä entistä kiivaammin jo silloin, kun turvapaikanhakijoiden aalto löi rantaan syyskuussa 2015.

- Vuonna 2015 alkanut piikki on yhä päällä. Se on jatkunut nyt noin kaksi ja puoli vuotta, arvioi sumutteita valmistavan Turvakerroin oy:n toimitusjohtaja Tomi Virén.

Ulkomaalaiskammo ei ole ainoa syy kansalaisten omaehtoiseen varustautumiseen. Virénin mukaan yhtenä taustasyynä on myös kasvava huoli siitä, että poliisi ei enää kykene suojelemaan ihmisiä.

Miehet ostavat

Turvasumutteiden käyttäjät ovat Tomi Virénin mukaan yleensä naisia, mutta sumutteiden ostajat ovat enimmäkseen miehiä.

- He ostavat niitä vaimoilleen ja tyttärilleen.

Ostajakuntaan on liittynyt myös työnantajia, jotka hankkivat lupavapaita sumutteita työntekijöilleen. Liikkeellä on ainakin terveydenhuoltoalan yrityksiä ja kauppoja, joiden työntekijät tekevät yksinäistä vuoroa illan ja yön viimeisinä tunteina.

Kouluttaja suosittelee

Uusia taksinkuljettajia kouluttava lahtelainen taksiyrittäjä Mika Ylöstalo suosittelee aina kurssilaisilleen kaasusumuttimen hankkimista. Hän ei tiedä, kuinka moni noudattaa suositusta, mutta kovin usein kuljettaja ei kuitenkaan joudu itsepuolustustilanteeseen.

- Siitä on yli vuosi, kun viimeksi tiedän käytetyn kaasusumutinta.

Silläkin on merkitystä, millainen väline missäkin tilanteessa on käytettävissä. Vaahtoon tai geeliin sidottu sumute ei Ylöstalon mukaan leviä auton sisätiloissa ympäriinsä ja altista kaikkia. Normaalin aerosolin kanssa tulos sen sijaan on paljon huonompi.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi