Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kielteisen päätöksen saanut Hoseini Shamsullah tilanteestaan Suomessa: "Vähän valehtelen äidille, kun hän on huolissaan puolestani"

Hoseini Shamsullah on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Magdalena Saarelan mielestä yrittäviä, työhaluisia turvapaikanhakijoita ei pitäisi palauttaa Suomesta. Kuva: Mirja Hussain

Afganistanilainen Hoseini Shamsullah on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, josta hän on valittanut.

- En tiedä milloin seuraava päätös tulee. Minulla on lakimies, ja hän sanoi, ettei hänkään tiedä.

Sukulaisia, kavereita ja esimerkiksi äiti asuu Afganistanissa.

- Olen aina sanonut äidilleni, että minun tilanteeni on tosi hyvä Suomessa. Vähän valehtelen, koska hän on huolissaan minun puolestani.

Shamsullah kertoo työskennelleensä Afganistanissa kolme vuotta naisten kuntouttamisprojektissa, joka on pakkoavioliittoja vastaan.

- Talibanit ja terroristit eivät halua, että teen tällaisia töitä. Jos minut palautetaan, minä kuolen varmasti. Tulin Suomeen, koska minun henkeni oli vaarassa.

Shamsullah osallistui lauantaina Lahdessa mielenosoitukseen, jossa vaaditaan Suomea lopettamaan turvapaikanhakijoiden palautukset Afganistaniin.

- Afganistanin tilanne on tosi huono, koska joka päivä tapahtuu huonoja asioita. Ihmisiä tapetaan ja teurastetaan. Viime kuussa pääkaupungissa Kabulissa kuoli yli 200 ihmistä. Monet ajattelevat, että siellä on turvallista, mutta se ei pidä paikkaansa.

Joukossa on onnenonkijoita, mutta ne, jotka todella yrittävät, ansaitsevat paikan. Magdalena Saarela

Shamsullah työskentelee Orimattilassa raudoitepajan hitsaajana. Hän kertoo asuneensa Lahdessa vuokra-asunnossa siitä lähtien, kun Hennalan vastaanottokeskus lakkautettiin. Hän saapui yli kaksi vuotta sitten Suomeen.

- Matka kesti kaksi kuukautta. Käytin salakuljettajaa. Joskus liikuin bussilla, junalla, joskus kävelin. Turkissa tulimme kumiveneellä. Se oli tosi vaarallista.

Hän kertoo opiskelleensa johtamisen psykologiaa kolme vuotta yliopistossa. Suomessa hän opiskeli aluksi suomen kieltä, jota hän oppi lisää työpaikalla. Samalla hän oppi hitsaamista.

Mielenosoitukseen osallistunut lahtelainen, pitkään ulkomailla asunut Magdalena Saarela sanoo muuttaneensa mieltään turvapaikanhakijoista.

- Olin oikeastaan aika vastaan, mutta olen kääntänyt kelkkani. Eihän meillä ole varaa lähettää heitä pois. Täällä tarvitaan tällaisia, jotka yrittävät. Nuoria, työhaluisia, jotka opettelevat suomen kieltä. Olen kysynyt heiltä, että miksi juuri Suomi. Eräs sanoi, että täällä on paras koulutus, mikä on varmaan hyvin pitkälle totta.

- Joukossa on onnenonkijoita, mutta ne, jotka todella yrittävät, ansaitsevat paikan, Saarela sanoo.

Lue myös: Kidutusta, vainoa, jatkuvaa pelkoa - Afganistaniin palautetuilla karu kohtalo
 
Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi