Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahden konserttitalon työmaan kohtalo täysin hämärän peitossa - rakennuttaja voi myydä kaiken tai sitten menee konkurssiin

Lahden konserttitalon asuinkerrosten rakennuttajalla on konkurssiuhan alla hyvin vähän vaihtoehtoja käytössään, joista yksikään ei ole kovin hyvä. Joku epäilemättä rakentaa konserttitalon asuinhuoneistot valmiiksi, mutta kuka ja milloin?

Lahtelaiset rakennusliikkeet eivät ole kilvan kilvan tavoittelemassa Hollolankadun ja Sibeliuksenkadun kulman rakennustyömaata. Kohde on toki hyvin tuttu kaikille.

Kasvaviin talousvaikeuksiin jämähtäneellä Lahden konserttitalon rakennustyömaalla on edessään pelkästään huonoja tai vähintään epävarmoja vaihtoehtoja. Joko keskeneräinen asuintorni myydään puolivalmiina pois, rakennuttaja hakeutuu konkurssiin tai asuinosan rahoitus saadaan sittenkin järjestymään.

ESS.fi kertoi tiistaina liikemieskaksikko Pasi Tinnilän ja Mika Lehdon yhteisen rakennushankkeen vararikosta ja asunto-osakeyhtiö Lahden Konsertin konkurssiuhasta. Asuntoyhtiö toimii konserttitalon asuinosan rakennuttajana. Asuinkerroksiin on määrä tulla 60 asuntoa seniori-ikäisille.

Puolivalmiin asuinosan myynti on ollut jo vireillä. Pankkiiri Mika Lehto on muun muassa ideoinut ostajaa, joka voitaisiin yhdistää vuokra-asuntoja välittävään Forenomiin. Lehto esitti ajatuksensa tammikuussa Lahden Konsertin velkojille.

Kauppoihin ei tiettävästi olla päästy kenenkään kanssa. Lahden Konsertti Holdingin toimitusjohtaja Pasi Tinnilä ei kuitenkaan epäile, etteikö kiinteistöä saataisi myydyksi.

- Se on sijainniltaan sellaisessa paikassa, että ihan varmasti saadaan.

Ei mikään namupala

Lahtelaiset rakennusliikkeet eivät ole kilvan kilvan tavoittelemassa Hollolankadun ja Sibeliuksenkadun kulman rakennustyömaata. Kohde on toki hyvin tuttu kaikille.

- Kyllä se tarjolla on ollut aiemminkin. Se ei vain sovi meille, kun meillä on paljon muutakin, sanoo rakennusyhtiö Hartela Etelä-Suomen aluejohtaja Olli-Pekka Teerijoki.

Konserttitalon asuinosan houkuttelevuutta syö sekin, että rakennustyöt tiloissa ovat olleet pysähdyksissä jo pitkään. Uusi rakennuttaja joutuisi tarkkaan tutkimaan, missä kunnossa rakenteet ovat ennen kuin töitä jatketaan valmiiksi.

- Riskit on tiedostettava kaupantekovaiheessa, ja vastuu vääjäämättä jää lopulliselle rakennuttajalle, muistuttaa Varten toimitusjohtaja Heikki Koho.

Vartella ei Kohon mukaan ole päällekaatuvaa kiinnostusta asiaan. Myöskään Skanska ei innostu konserttitalon asuinkerrosten rakentamisesta. Yksikönjohtaja Jarkko Koskipalon mukaan kohde on liian pieni.

Lue myös: Sijoittajakaksikko sai halvalla Ahtialan toimintakeskuksen, tiloissa toimii mielenterveysongelmaisten turvapaikanhakijoiden yksikkö
Lahden konserttitalon musiikkitilat on remontoitu ja luovutettu käyttäjälleen, mutta asuintornin kohtalo edelleen avoinna. Toistaiseksi ei tiedetä, milloin levyillä peitettyjen ikkunoiden takana aletaan taas jatkaa töitä. Kuva: Janne Ranne

Rahoittajat nihkeinä

Rahoituksen järjestyminen vaikuttaa myymistäkin epätodennäköisemmältä vaihtoehdolta. Asunto-osakeyhtiö Lahden Konsertin rahoittajista ainakin osa haluaa jo nyt viheltää pelin poikki. Lehdon ja Tinnilän omillakin yrityksillä on yhteensä miljoonasaatavat hankkeesta.

Lisärahoituksen tarve ei ole vähäinen. Puolivalmiin talon loppuunurakointi maksaa yhden laskelman mukaan 5-6 miljoonaa euroa, ja asuntoyhtiöllä on velkaa pohjalla lähes yhdeksän miljoonaa euroa. Silloin lainataakka on yhteensä jo 14-15 miljoonaa euroa, ja valmiin talon markkina-arvo voi hyvin jäädä pienemmäksi.

Konserttitalon työmaan omistajat joutuvat ottamaan huomioon myös verotuksen vaikutuksen erilaisiin omistusjärjestelyihin. Jos puolivalmis rakennus myydään asumiskäyttöön, niin rakennuttaja voi joutua tilittämään saamansa arvonlisäveron palautukset takaisin valtiolle. Se merkitsisi yli miljoonan euron laskua.

Asuntoyhtiön konkurssi puolestaan pelastaisi ainoastaan osan velkojista saamaan omansa pois. Suurella todennäköisyydellä se kunnia lankeaisi vain ensimmäisellä etusijalla oleville velkojille. Muut saisivat mitä saisivat riippuen siitä, kuinka hyvä hinta velallisen omaisuuden realisoinnista kertyisi.

Hoivaa tai kovan rahan koteja

Toimitusjohtaja Pasi Tinnilä kertoo, että rahoituksen järjestymiselle ja hankkeen toteutumiselle on vielä olemassa monta vaihtoehtoa. Konserttitalon torniosaan sopii hoivapalvelutyyppistä asumista ja huoneistohotelli. Toinen vaihtoehto on rakentaa sinne normaaleja kovan rahan asuntoja.

Rakennuttaja on yrittänyt etsiä asuinkerroksiin hoiva-alan yrittäjää tai hotelliyrittäjää, joka vuokraisi tilat pitkällä vuokrasopimuksella. Mahdolliset vuokralaiset ovat kuitenkin säikähtäneet asunto-osakeyhtiö Lahden Konsertin huonoa taloudellista tilannetta eivätkä halua tehdä yhteistyötä asuntoyhtiön tai sen nykyisten omistajien kanssa.

Asuntoyhtiö Lahden Konsertin omistaa Lahden Konsertti Holding, jonka omistajina puolestaan ovat kiinteistöalan yritykset Liberi ja Revestor. Liberi on Pasi Tinnilän komennossa, ja Revestorissa Mika Lehto käyttää isännän ääntä.

Ensi tiistaina ratkaisuja?

Pasi Tinnilän mukaan ensi tiistain jälkeen ollaan taas viisaampia, miten kovan onnen rakennusurakka luotsataan perille. Hän ei tässä vaiheessa puhuisi konkurssista, mutta muistuttaa, että rakennushanke jäisi jäljelle konkurssista huolimatta.

- Ei se mitään muuta. Urakkasopimukset ovat samanlaiset. Korkeintaan omistaja vaihtuu.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi