Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Seurakunnilla on liikaa ja liian isoja kirkkoja

"Myynti olisi vaikea tehtävä, en näe sitä toteutuskelpoisena vaihtoehtona."

Seurakunnat ovat viime vuosina myyneet aktiivisesti kiinteistöjään. Kirkoista ei haluttaisi luopua. Kuva: Sami Saarenpää

Seurakunnat ovat myyneet viime vuosina ahkerasti kiinteistöjään.

Esimerkiksi Helsingin seurakuntayhtymän tavoitteena on pysyvästi alentaa kiinteistökuluja 15 prosentilla vuosien 2016–2018 aikana. Se tarkoittaa muun muassa seurakuntatalojen, kirkkoherranvirastojen, seurakuntakotien ja osakehuoneistojen myymistä.

– Tavoite on jo osittain jopa ylittynyt. Tällä hetkellä innokkaimpia ostajakandidaatteja ovat olleet yksityiset päiväkotipalveluiden tuottajat. Esimerkiksi Konalan kirkkona tunnetun Konalan seurakuntatalon osti yksityinen päiväkoti, Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistökehityspäällikkö Petteri Leinonen kertoo.

Pääkaupunkiseudulla seurakunnat ovat saaneet kiinteistöjään kaupaksi varsin helposti. Ylä-Savon seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Ilmo Juutinen myöntää, että maakunnissa esimerkiksi leirikeskusten tai pappiloiden myynti voi olla välillä vaikeaa.

Ylä-Savon seurakuntayhtymä on myynyt muita kiinteistöjään, mutta kirkoista ei ole luovuttu, vaikka vajaakäyttöä onkin. Seurakuntayhtymään kuuluvat pohjoissavolaiset Iisalmen, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Varpaisjärven seurakunnat, joilla on yhteensä yhdeksän kirkkoa. Juutisen mukaan vähällä käytöllä on varsinkin kaksi kirkonkylien ulkopuolella sijaitsevaa kirkkoa.

– Epävirallisesti on kyllä keskusteltu siitä, että laskettaisiinko ne talvella mahdollisesti kylmilleen. Mutta onko se vain hetken säästö, jota seuraavat kalliit remontit.

Myymistä ei ole harkittu.

– Myynti olisi vaikea tehtävä, en näe sitä toteutuskelpoisena vaihtoehtona.

Seurakuntien ongelma on, että kirkkoja on liikaa. Toisaalta kirkot eivät enää välttämättä vastaa nykyistä tarvetta.

– Suomessa on paljon paikkakuntia, joissa on rakennettu sata vuotta sitten iso ja hieno kirkko suurin ponnistuksin, mutta joissa väki on vähentynyt muuttoliikkeen takia. Esimerkiksi Heinävedelle Etelä-Savoon rakennettiin yksi maailman suurimpia puukirkkoja silloin, kun paikkakunnalla asui 15 000 ihmistä, mutta nyt seurakuntalaisia on noin 3 000, piispa Jari Jolkkonen sanoo.

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi