Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Poliisi alkaa maksaa vaarallisista virka-aputehtävistä metsästäjille - sama summa maksetaan pelastuspalvelulle kadonneen henkilön etsinnästä

Poliisihallitus saa uudistetun sopimuksen luonnoksen valmiiksi lähiviikkoina. Tämän jälkeen luonnos lähtee paikallisille poliisilaitoksille, jotka puolestaan tarjoavat uutta sopimusta alueensa riistanhoitoyhdistyksille.

Poliisi alkaa maksaa riistanhoitoyhdistyksille korvausta esimerkiksi niin sanottujen pihasusien karkotuksesta. Kuva: Hämäläinen Raine

Poliisi aikoo ryhtyä maksamaan riistanhoitoyhdistyksille korvausta suurpetojen karkotuksista ja lopetuksista sekä loukkaantuneiden villisikojen lopetuksesta.

Korvaus on tulossa uusiin suurriistan virka-aputehtävien (SRVA) sopimuksiin, joita poliisi tarjoaa riistanhoitoyhdistyksille tämän kevään aikana. Tällä hetkellä poliisi ei maksa metsästäjiltä saamastaan virka-avusta mitään.

– Suurpetotehtävät ovat vaativia ja haastavia, joten on katsottu, että niistä on kohtuullista maksaa korvaus sille riistanhoitoyhdistykselle, jonka alueella tehtävä on suoritettu, sanoo poliisitarkastaja Vesa Pihajoki Poliisihallituksesta.

Korvaukseksi on suunniteltu 400:aa euroa tehtävää kohti. Summa on sama kuin se, mitä Vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle (Vapepa) on maksettu kadonneen henkilön etsinnästä. Riistanhoitoyhdistys päättää itse, mitä se tekee saamallaan korvauksella eli jakaako se summan esimerkiksi tehtävään osallistuneille metsästäjille.

– Toivottavasti korvaus jollain tavalla siirtyy myös varsinaisille tekijöille, sanoo riistanhoitotoimikunnan puheenjohtaja Juha Sormunen Metsästäjäliitosta.

Hänestä 400 euroa kuulostaa tässä vaiheessa sopivalta summalta. Hän toteaa, että metsästäjille aiheutuu vapaaehtoistyöstä matkakustannuksia ja muita menoja. Joskus tehtävät myös kestävät pitkään ja voivat olla vaarallisia.

Pihajoen mukaan vaarallisten tehtävien korvauksista on keskusteltu jo vuosia ja varsinaisessa valmistelussa asia on ollut viime keväästä lähtien. Poliisihallitus saa uudistetun sopimuksen luonnoksen valmiiksi lähiviikkoina. Tämän jälkeen luonnos lähtee paikallisille poliisilaitoksille, jotka puolestaan tarjoavat uutta sopimusta alueensa riistanhoitoyhdistyksille.

Ei rahaa tavanomaisemmista tehtävistä

Rahallista korvausta ei jatkossakaan makseta tavanomaisemmista SRVA-tehtävistä, kuten loukkaantuneiden hirvieläinten lopettamisesta.

– Ei kuitenkaan sovi unohtaa sitä, että liikenneonnettomuudessa kuollut tai liikenneonnettomuuden takia lopetettu hirvieläin kuuluu paikalliselle riistanhoitoyhdistykselle, sanoo Vesa Pihajoki.

Suurpedot kuuluvat valtiolle ja niiden ruhot on lähetettävä tutkittaviksi.

Villisiat puolestaan ovat mukana SRVA-sopimuksessa vaarallisuutensa vuoksi.

– Loukkaantunut villisika on vaarallisempi kuin esimerkiksi karhu, sanoo Juha Sormunen.

Lue myös: Taajamiin eksyvät nuoret urokset - karhujen vihreän ravinnon saaminen on ollut tänä keväänä aiempia vuosia heikompaa
 

Suurpetotehtävät usein susitehtäviä

Suurriistan virka-aputehtävät eli SRVA-tehtävät tarkoittavat tilanteita, joissa poliisi pyytää virka-apua paikalliselta riistanhoitoyhdistykseltä.

Tavallisimpia SRVA-tehtäviä on liikenneonnettomuudessa loukkaantuneen hirvieläimen jäljittäminen ja lopettaminen.

SRVA-tehtäviin kuuluu myös suurpetojen karkottamista esimerkiksi asutuksen lähettyviltä. Poliisi voi äärimmäisissä tilanteissa myös määrätä suurpedon tapettavaksi.

Suurpetotehtävistä suurin osa koskee susia. Poliisi määrä vuosittain lopetettavaksi noin kymmenen sutta. Karkotustehtäviä on enemmän, mutta niistä ei ole saatavissa tarkkaa tilastotietoa.

Suurpetojen karkotukset ja lopetukset jakautuvat epätasaisesti niin, että joillakin alueilla niitä on vuoden aikana useita ja toisilla ei lainkaan. Eniten suteen liittyviä tehtäviä on Itä-Suomessa.

Minna Harmaala / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi