Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tietoliikenneongelmista edelleen merkittävää haittaa ympäri Päijät-Hämettä

Tietoliikennehäiriö hankaloittaa hammashoitoloiden toimintaa. Kuva: Viena Kytöjoki

Lahden kaupungin tietojärjestelmiin päässyt haittaohjelma vaikeuttaa edelleen arkea monin paikoin. Häiriö aiheuttaa merkittäviä ongelmia terveysasemien ja hammashoitoloiden toimintaan. Verikokeita ja röntgenkuvia saadaan vain rajallisesti. Myöskään sähköiset reseptit eivät toimi edelleenkään. Myöskään sosiaalihuollon maksuja ei saada hoidettua suunnitellusti.

Yhteydet Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja kaupungin tietoverkon välillä on katkaistu. Ne avataan vasta kun ulkopuolinen tarkastaja on todennut yhteyden turvalliseksi.

Myös esimerkiksi Työterveys Wellamo oli maanantaina motissa niin, ettei sinne pystynyt soittamaan edes puhelimella.

Kirjastot ovat auki, mutta lainaus- ja palautuspalvelut eivät toimi. Omatoimikirjastot ovat häiriön ajan kokonaan suljettuina. Vika koskee kaikkia Päijät-Hämeen kirjastoja jotka ovat Lastu-verkossa. Alunperin kerrottiin, että kirjastojen lainauspalvelut olisi saatu palautettua jo viime viikolla.

Koneiden puhdistaminen haittaohjelmasta kestää ainakin keskiviikkoon asti, ehkä kauemminkin. Viikonloppuna 66 prosenttia kaupungin työasemista oli puhdistettu. Urakka on suuri, koska esimerkiksi Lahden kaupungin verkossa on 2 400 konetta, jotka pitää puhdistaa, ja joihin pitää asentaa haittaohjelmanpoistotyökalu. Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymässä päivitettiin varmuuden vuoksi 7 500 tietokonetta.

- Häiriöt koskevat tällä hetkellä vähän kaikkia, koska päivitykset tehdään joka puolella, sanoo Provincian liiketoimintajohtaja Jarmo Tuovinen.

Provincia tuottaa tietopalveluita Lahden kaupungille ja sen konserniyhtiöille.

Jälkipyykki kestää pitkään

Haittaohjelma ei ole tuhonnut järjestelmiä tai tietoja, mutta haittaohjelman leviämisen estämiseksi järjestelmiin pääsy on toistaiseksi estetty. Tietokoneiden puhdistamisen jälkeen edessä on vielä iso urakka ennen tilanteen normalisoitumista. Kaikki tiedot, joita ei ole saatu käsiteltyä torstaista asti, pitää syöttää järjestelmiin myöhemmin, kun ne ovat taas käytössä.

- Kyseessä ei ole mikään pikku homma. Arvio siitä, kauanko jälkitöihin menee saadaan vasta kun kaikki koneet on puhdistettu, Tuovinen sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi