Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lukukausimaksujen vaikutus yliopistojen hakijamäärään jäi lyhyeksi notkahdukseksi

Yliopistojen kansainvälisten maisteriohjelmien hakijamäärät kasvoivat tänä vuonna.

Suomalaiset yliopistot kiinnostivat taas ulkomaisia hakijoita. Kuva: Marko Kauko

Lukukausimaksujen aiheuttama notkahdus kansainvälisten maisteriohjelmien suosioon näyttää jääneen lyhytaikaiseksi. Hakemusten määrä on useimmissa Suomen yliopistoissa palannut vähintään entiselleen.

– Lukuvuosimaksun laskeva vaikutus hakijamääriin näyttää jäävän historiallisen lyhyeksi. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa paluu vanhalle tasolle vie useita vuosia, sanoo opintoasioiden johtaja Janne Hokkanen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Lukukausimaksut tulivat Suomessa viime vuonna pakollisiksi EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten maiden kansalaisille. Tämä vähensi hakemusten määrää lähes kaikkiin suomalaisyliopistojen englanninkielisiin maisteriohjelmiin, vaikka moni yliopisto tarjosikin avokätisesti stipendejä.

– Viime vuoden hakukierroksella hakemusmäärät tippuivat merkittävästi, mutta tänä vuonna on määrissä (hakemukset per hakukohde) mitattuna jo palattu samalle tasolle ja reilusti ylikin kuin lukuvuosimaksujen käyttöönottoa edeltävänä vuonna, kertoo kansainvälistymispäällikkö Anna Grönlund Jyväskylän yliopistosta.

Sama tilanne on monella muullakin yliopistolla. Osa yliopistoista sai jopa tuplamäärän hakemuksia viimevuotiseen verrattuna.

Yhä useampi Euroopan ulkopuolelta

Lukukausimaksujen vaikutuksen lientymisestä todistaa myös se, että useimmissa yliopistossa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien hakemusten suhteellinen osuus nousi.

Esimerkiksi Svenska Handelshögskolan tuplasi kolmansista maista tulleiden hakemusten määrän. Hakemusten kokonaismäärä Hankenissa nousi noin 70 prosenttia.

– Teimme paljon lisäponnistuksia markkinointimme suhteen sekä ohjelmaportfolion viestimisen parantamiseksi, kertoo koulutuksen dekaani Minna Martikainen Hankenista.

Lue myös: Etkö taaskaan saanut hakemaasi työpaikkaa? Se saattoi johtua näistä seikoista - kurkista työnantajan maailmaan
 

Myös Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen ja Aalto-yliopiston oppimispalveluiden päällikkö Eija Zitting mainitsevat, että markkinoinnin petraaminen on auttanut taittamaan hakijamäärän laskun.

– Panostaminen markkinointiin ja opiskelijarekrytoinnin kehittämiseen sekä koulutusohjelmien laadun parantamiseen ovat keskeisiä elementtejä hyvän valintatuloksen varmistamiseksi, Zitting sanoo.

Turun yliopistossa Euroopan ulkopuolelta tulleiden hakemusten osuus kasvoi 12 prosenttiyksikköä ja Aalto-yliopistossa vajaat 5 prosenttiyksikköä.

Bangladesh, Pakistan, Nigeria

Euroopan ulkopuolelta tulevien hakijoiden kotimaa on yliopistoilta saatujen tietojen mukaan useimmiten esimerkiksi Pakistan, Bangladesh, Nigeria tai Intia.

Osassa yliopistoja näistä maista oli eniten hakijoita kaiken kaikkiaan.

Myös suomalaiset hakevat ahkerasti englanninkielisiin maisteriohjelmiin ja nousivat monessa yliopistossa suurimmaksi yksittäiseksi kansalaisuusryhmäksi.

Vielä ei kuitenkaan voi sanoa, kuinka suuri osa hakijoista loppujen lopuksi on maksuvelvollinen. Suomessa jo asuvista ulkomaalaisista osa saattaa esimerkiksi saada niin sanotun A-oleskeluluvan ennen lukuvuoden alkua. Silloin heidän ei tarvitse maksaa opinnoistaan.

Maksut käyttöön viime vuonna

Kaikkien suomalaisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen on 1.8.2017 lähtien kerättävä lukukausimaksuja opiskelijoilta, joilla ei ole EU-/ETA-maiden kansalaisuutta tai oleskelulupaa.

Maksuja kerätään vain vieraskielisestä ylempään tai alempaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta.

Kansainvälisiin maisteriohjelmiin tulleiden hakemusten määrä laski viime vuonna lähes kaikissa Suomen yliopistoissa.

Tänä vuonna hakemusmäärät puolestaan nousivat useimmissa yliopistoissa.

Minna Harmaala / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi