Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Perhevapaauudistuksen peruuttamista seurasi raju syyttely: "Nyt vaipat vaihtoon. Kaikki ministerit myös!"

Keskusta ja kokoomus ovat erimielisiä uudistuksen kaatumisen syistä. Se näkyi sosiaalisessa mediassa.

Keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (vas.) ilmoitti perjantaina, että perhevapaauudistus peruutetaan. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vaati hallituspuolueiden puheenjohtajia koolle keskustelemaan asiasta. Kuva: Mikko Stig

Perhevapaauudistuksen peruuttaminen sai syyttävät sormet heilumaan sosiaalisessa mediassa.

Keskustan mielestä uudistus kaatui rahapulaan, kokoomuksen mielestä keskusta veti liinat kiinni, koska ei ollut valmis uudistusten toteuttamiseen. Eripurasta seurasi kiihkeä välienselvittely keskustan ja kokoomuksen välillä Twitterissä.

– Keskusta haluaa kaataa yhden hallituksen tärkeimmistä uudistuksista. Miten se vanha sanonta menikään?, kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä piruili.

– Perheministeri petti perheet, kritisoi kansanedustaja Sofia Vikman (kok.).

– Perheministeriä ei valittu peruuttamaan perheiden uudistuksia – työtä jatkettava, tviittasi kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa.

"Keskusta ei uudistusta kaatanut"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi perjantaina, että pysäyttää perhevapaauudistushankkeen, koska se on liian kallis. Saarikko saikin niskaansa syytökset uudistuksen torppaamisesta.

– Perhevapaiden perjantaisaunan kiukaalle lentää löylyä. Mulla ei syytä haukkua hallituskumppaneita – yhteistyö projektissa on ollut rakentavaa. Kiitos siitä, Saarikko kirjoitti Twitterissä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mielestä hänen puolueensa ei kaatanut mitään.

– Keskustan eduskuntaryhmä ei perhevapaauudistusta kaatanut. Aiheesta on käyty kyllä kriittistäkin keskustelua. Keskusta halusi perheille nykyistä parempaa perhevapaajärjestelmää. Kun se ei nyt ollut mahdollista, parempi olla tekemättä huonoa uudistusta. Kunnon uudistus myöhemmin.

Myös keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni puolusti omiaan.

– Keskusta tekee kunnianhimoisia uudistuksia. Sitä haluamme myös perhevapailta. Kysymyksessä ei voi olla leikkaus, vaan aidosti tasa-arvon edistäminen ja perheiden valinnanvapauden kasvattaminen. Se vaatii myös rahaa pöytään. Sitä ei nyt löytynyt.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon mukaan hanke kaatui, koska kotihoidontukea aiottiin leikata kolmantena vuotena.

"Surkea näytelmä"

Lokaa lensi myös oppositiosta kohti hallitusta. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen hämmästeli uudistuksen peruuttamisen syytä Twitterissä.

– Uutisten mukaan perhevapaauudistus kaatuu koska se maksaa! Uudistukset maksavat aina! Mutta ilmeisesti askeleesta kohti tasa-arvoa ei nyt haluttu maksaa!

– Perhevapaauudistus päämäärä ei voi olla kustannusneutraliteetti. Päämäärä on parempi tasa-arvo, joustavampi työelämä, korkeampi työllisyysaste ja onnellisemmat perheet. Se saattaa maksaa, ja sen pitää saada maksaa, kirjoitti RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz.

Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi kuvaili tilannetta varsin värikkäästi tviitissään:

– Ministereillä tuli pökäleet pöksyihin. Nyt vaipat vaihtoon. Kaikki ministerit myös!

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto syytti mahdottomien reunaehtojen kaataneen uudistuksen jo alkuunsa. Hänen mielestään uudistuksen kaatuminen ei ollut "varsinainen yllätys vaan surkea näytelmä".

Sinisten työministeri Jari Lindström toppuutteli kuumaksi käynyttä keskustelua:

– Miä luulen ettei perhevapaauudistus etene Twitteristä käsin yhtään mihinkään. Viikonloppua ja rauhaa kaikille!

"Vedetään välillä henkeä"

Mitä perhevapaauudistukselle nyt tapahtuu?

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vaati heti peruutusuutisen jälkeen, että trio eli hallituspuolueiden puheenjohtajat käsittelevät asian. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ovat jo ilmoittaneet olevansa valmiita palaamaan neuvottelupöytään.

– Keskustelu perhevapaista käy ylikierroksilla. Vedetään välillä henkeä. Neuvottelemalla nämä ratkeaa, Orpo rauhoitteli.

– Me Siniset haluamme uudistaa perhevapaat tavalla, joka on reilu ja hyvä suomalaisille perheille. Ei anneta tämän kaatua, vaan palataan neuvottelupöytään.

Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä ei ole vielä kertonut, onko hän valmis keskustelemaan uudistuksesta trion kesken.

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi