Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

1960-luku oli teinien aktivoitumisen vuosikymmen - "Nuoret tiedostivat aiempaa paremmin, että on sellainen asia kuin yhteiskunta ja että siihen voi vaikuttaa"

Teinien aktivoitumista selittivät amerikkalaisen nuorisokulttuurin leviäminen, vapaa-ajan kasvu sekä aiempaa suurempien joukkojen hakeutuminen oppikouluun. Vaikka 1960-luvun nuorista elää myytti yhtenäisinä kannanottajina, valveutuneisuus ei historiantutkija Essi Jouhkin mukaan läpäissyt koko ikäluokkaa. Hänestä nykyuorison yhteiskunnallista aktivoitumista on nähtävissä, vaikka elämä on sirpaleisempaa kuin takavuosikymmeninä.

Päijät-Hämeen teiniyhdistys osallistui Jyväskylän työläisnuorisopäivien mielenosoitukseen vuonna 1973. Plakaatissa lukee "oikeistovaaraa vastaan." Kuva: Veikko Koivusalo / Kansan arkisto

1960-lukua pidetään teinien yhteiskunnallisen heräämisen vuosikymmenenä. Teinikuntatoiminnasta väitöskirjaa Oulun yliopistoon tekevä Essi Jouhki sanoo, että nuorison valveutumista selittivät yhä suurempien joukkojen hakeutuminen oppikoulutukseen sekä elintason kasvun tuoma vapaa-ajan lisääntyminen.

- Lisäksi amerikkalainen nuorisokulttuuri levisi ja toi uudenlaisia vaikutteita myös Suomeen.

Kun vielä media toi Vietnamin sodan ja Tšekkoslovakian miehityksen kaltaiset mullistukset lähelle, yhteiskunnallisilta asioilta oli vaikea sulkea silmiään.

1960-luvun nuorista elääkin myytti yhtenäisenä, vilkkaasti kantaa ottaneena sukupolvena. Jouhkin mukaan yhteiskunnallinen aktiivisuus ei kuitenkaan läpäissyt koko ikäluokkaa.

- Äänekkäät ja aktiiviset yksilöt luovat helposti käsitystä, että kaikki olivat mukana. Vähemmän aktiivisetkin nuoret kuitenkin tiedostivat aiempia vuosikymmeniä paremmin, että on sellainen asia kuin yhteiskunta ja että siihen voi vaikuttaa.

Liitto ja yhdistykset kukoistivat 1960-1970-luvuilla

Nuorison yhteiskunnallinen aktivoituminen kytkeytyy osin Suomen Teiniliittoon, joka oli oppikoulujen oppilaiden kansallinen etujärjestö. Liitto oli etenkin 1960- ja 1970-luvuilla aktiivinen yhteiskunnallinen toimija.

Jo vuonna 1939 perustetun Teiniliiton vaalima konservatiivinen arvomaailma mullistui 1960-luvulla tultaessa. Uudenlaisen nuorisokulttuurin leviäminen rock-musiikkeineen ja vapaamielisine ajatuksineen muodosti ristiriidan oppikoulun perinteisen asenneilmaston kanssa. Historiantutkija Kimmo Rentolan mukaan Teiniliitosta tuli vellova foorumi, jonka sisällä ryhdyttiin murtamaan entisiä auktoriteetteja ja etsimään uusia ajatustapoja.

Rentola vertaa Teiniliittoa nykyiseen sosiaaliseen mediaan, jossa radikaalit löytävät toisensa ja ruokkivat toinen toisiaan. Paikallisia teiniyhdistyksiä perustettiin kaupunkeihin ympäri maan.

Essi Jouhkin mukaan etenkin Etelä-Suomen kaupunkien yhdistyksissä monet teiniaktiivit olivat ajatusmaailmaltaan vasemmistolaisia. Niissä myös radikaalit ajatukset olivat yleisempiä kuin maaseutujen yhdistyksissä. Joskus vasemmistolaisten ja porvaritaustaisten teinien välille tuli vastakkainasetteluja.

Teiniliitto ajautui konkurssiin vuonna 1984. Monet sittemmin yhteiskunnan avainasemaan nousseet henkilöt hankkivat politiikan ja johtamisen ensioppinsa juuri Teiniliitosta. Rentolan mukaan Teiniliitto myös edesauttoi naisten nousua politiikan ja julkisen elämän foorumeille.

Teinien aktiivisuus saanut erilaisen muodon

Essi Jouhkin mukaan nykyaikaisessa sirpaleisessa maailmassa helposti kuvitellaan, että nuoret eivät osallistu yhteiskunnallisiin asioihin. Hänen mukaansa aktiivisuutta on kuitenkin havaittavissa, mutta hieman erilaisessa muodossa kuin perinteisessä järjestötoiminnassa.

- Aktiivisuus ei ehkä kanavoidu puoluepolitiikkaan vaan arjen valintoihin ja ympäristökysymyksiin. Tälläkin vuosikymmenellä on kuitenkin nähty monenlaisia mielenosoituksia esimerkiksi opiskelijoiden asemaan liittyen. Kyllä nuoret ovat aktivoituneet taas.

Järjestö

Suomen Teiniliitto

Suomenkielisten oppikoulujen oppilasjärjestö perustettiin Mannerheimin syntymäpäivänä vuonna 1939.

Oli aktiivinen poliittinen toimija 1960-1970-luvuilla.

Liitto julkaisi myös Teinilehti-jäsenlehteä.

Teiniliiton valtionapu katkaistiin vuonna 1975. Konkurssiin ajautunut liitto lakkautettiin vuonna 1984.

Teiniliiton sittemmin tunnetuiksi nousseita jäseniä olivat esimerkiksi entiset ministerit Erkki Tuomioja ja Satu Hassi.

Lähde: Kimmo Rentola: Lasten ristiretki? Muutama piirre Suomen Teiniliitosta 1964-1975

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi