Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uusi sisäministeri valmis ottamaan jopa 10 000 kiintiöpakolaista - "Nyt turvaa hakevat ihmiset, joilla on rahaa ja kykyä liikkua"

Mykkänen muuttaisi EU:n pakolaispolitiikkaa. "Nyt turvaa hakevat ihmiset, joilla on rahaa ja kykyä liikkua."

Uusi sisäministeri Kai Mykkänen kertoo ymmärtävänsä, että pakolaisten piilottelulla tarkoitetaan hyvää, mutta se ei voi olla ratkaisu, että Suomessa on laittomia ja laillisia asukkaita. Kuva: Kai Sinervo

Maanantaina uutena sisäministerinä aloittava Kai Mykkänen (kok.) olisi valmis nostamaan Suomen kiintiöpakolaiskiintiön vähintään moninkertaiseksi. Tämä edellyttäisi koko Euroopan yhteistä ratkaisua, jossa kiintiöpakolaisuus olisi ensisijainen turvanhakutie vastaanottokeskuksiin saapumisen sijaan.

– Pitää löytää vähemmän huonoja järjestelyjä kuin se, että ihmisiä täytyy salakuljettaa Eurooppaan ja sen jälkeen he kiertävät eri maita. Nyt turvaa hakevat ihmiset, joilla on rahaa ja kykyä liikkua, Mykkänen sanoo.

Mykkänen kysyy, pitäisikö asia kääntää niin päin, että pakolaisleireiltä poimittaisiin nykyistä suurempi osa hädänalaisista eli pakolaiskiintiöitä nostettaisiin reippaasti.

– Jos syntyisi laaja eurooppalainen ratkaisu, silloin puhutaan Suomen kohdalla jopa kymmenkertaisista määristä, Mykkänen kertoo.

Mykkänen muistuttaa, että hän noudattaa hallituksen linjausta eikä ole ajamassa suuria muutoksia kiintiöpakolaisten määrään niin kauan kuin muut maat eivät muuta politiikkaansa. Suomen pakolaiskiintiö on viime vuosina ollut 750–1 050.

"Määrä ei ole niinkään ongelma"

Mykkänen sanoo, että Eurooppaa on rakennettu 2 000 vuotta, joten maiden pitäisi pystyä sopimaan nykyistä järkevämmästä maahanmuuttopolitiikasta. Niin ei kuitenkaan voida ajatella, että suljetaan rajat aidosti hädänalaisilta, mutta ei myöskään otettaisi ihmisiä pakolaisleireiltä nykyistä enempää.

– Se olisi julmaa ja kansainvälisten sopimusten vastaista.

Mykkäsen mukaan Eurooppaan viime vuosina tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä ei niinkään ole ongelma. Suurin ongelma on siinä, miten pystytään tehokkaasti seulomaan ne, ketkä vastaanottokeskuksissa olevista turvapaikanhakijoista ovat hädänalaisia. Toisena ongelmana on kielteisen turvapaikkahakemuksen saaneiden käsittely.

Lue myös: Sosiaalityöntekijä X: Ongelmia pakolaisista - tavat ja asenteet muuttuneet
 

Taakanjako ei ole toiminut

EU-maiden pakolaispolitiikan taakanjaon tulokset ovat Mykkäsen mielestä vaatimattomat. Hän on nyt asiassa rajallisen optimistinen, koska EU:n ulkorajoilla on rauhallisempaa kuin parina viime vuonna.

– Tässä voi olla mahdollisuus, että uskallettaisiin yhdessä katsoa turvapaikkakriteereitä ja prosesseja, millä tavalla Euroopasta pitäisi turvapaikkaa hakea.

Kaikki keinot kammattava

Tuleva sisäministeri toivoo, ettei Suomeen synny jakoa laillisesti ja laittomasti maassa oleviin. Asia on pulmallinen, sillä vastaanottokeskuksissa on 10 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta, joista suurin osa on valittanut päätöksestä.

Mykkäsen mukaan on kammattava kaikki keinot, joilla lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaneet voidaan palauttaa. Euroopan komissio on käynnistänyt keskustelut siirtolaissopimuksesta Irakin kanssa. Se helpottaisi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakkopalautuksia. Mykkänen ei osaa arvioida, kuinka nopeasti tämä tie voisi auttaa Suomea.

– Mutta sellainen vaihtoehto ei saa olla, että pannaan pää pensaaseen ja katsotaan mitä tapahtuu.

Mykkänen korostaa, että avoimen ja kansainvälisen Suomen pitää houkutella työperäistä maahanmuuttoa. Turvapaikanhakijalla on mahdollisuus hakea työperusteista oleskelulupaa.

Piilottelu ei ole ratkaisu

Kansalaistottelemattomuutta eli kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden piilottelua Mykkänen ei hyväksy. Hän ymmärtää, että piilottelulla tarkoitetaan hyvää, mutta se ei voi olla ratkaisu, että Suomessa on laittomia ja laillisia asukkaita.

– Pitää miettiä askeleen pidemmälle, mitä se tarkoittaa. Jos tuetaan sitä, että siirrytään laittomaan elämään, se tarkoittaa tulevaisuudessa laittomia työmarkkinoita, jakautumista ja rikollisuuden lisääntymistä.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi