Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahden tietojärjestelmissä yhä katkoksia, haittaohjelmaa poistetaan viikonloppuna

Tietojärjestelmiin ujuttautunut haittaohjelma vaikeutti merkittävästi esimerkiksi kirjastojen toimintaa Lahdessa. Kuva: Mirja Hussain

Haittaohjelma aiheuttaa edelleen hitautta ja toimintahäiriöitä useissa Lahden kaupungin tietojärjestelmissä. Häiriö on tunnistettu virtuaalivaluuttaa louhivaksi haittaohjelmaksi.

Viestintävirasto on vahvistanut haittaohjelman olevan uusi muunnos nimeltään WannaMine (artikkeli tietoturvayhtiön sivulla). Provincian liiketoimintajohtaja Jarmo Tuovinen kertoo, että oman henkilökunnan lisäksi virustorjuntaohjelman toimittaja Symantec tutkii ongelmaa ja tukee Provinciaa putsaustoimenpiteissä viikonlopun aikana.

Häiriötilanne aiheuttaa ajoittaisia katkoksia muun muassa kaupungin verkkosivuilla, sähköpostissa ja kirjastojen järjestelmässä. Kirjoja voi lainata ja palauttaa kirjastoissa, mutta lastukirjastot-järjestelmä ei toistaiseksi toimi.

Häiriöt jatkuvat myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tietopalveluissa. Akuutisti sairastuneita, kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita pyydetään ottamaan yhteys Terveysneuvoon ja tarvittaessa Akuutti24:ään ensin puhelimitse. Jos asia ei vaadi välitöntä arviota, yhteyttä pyydetään ottamaan myöhemmin.

Ajanvarauspotilaat pyritään hoitamaan Lahden terveysasemilla ja hammashoitoloissa, mutta häiriön vuoksi kaikkea vastaanottoon sisältyvää ei välttämättä pystytä hoitamaan. Sähköiset reseptit eivät toimi ja potilaita pyydetään lykkäämään kiireettömiä reseptien uusimispyyntöjä.

Ohjelmaa ei ole saatu poistettua

Provincian Jarmo Tuovisen käsityksen mukaan haittaohjelman leviäminen on saatu pysäytettyä. Haittaohjelmaa ei kuitenkaan ole toistaiseksi saatu poistettua palvelimilta.

- Kansainväliset organisaatiot eli tietoturvayhtiöt tutkivat, mitkä ovat mekanismit ja lopullista tavoitetta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kyse on nimenomaan bitcoinin louhinnasta.

Bitcoin on niin sanottu virtuaalinen kryptovaluutta. Sitä tuotetaan "louhimalla". Tietokoneen laskentatehoa käytetään louhinnassa valuuttasiirtojen käsittelyyn ja verkon toiminnan turvaamiseen. Louhiminen synnyttää uutta valuuttaa, joka annetaan louhijoille palkkioksi tietokoneen laskentatehon käytöstä. Louhinta vaikeutuu koko asteittain ja kysyy nykyään erittäin suurta laskentatehoa.

Tuovinen pitää selvänä, että haittaohjelma on päässyt jotenkin ulkoapäin Provincian palvelimille.

- Kukaan ei tiedä, miten louhintaohjelma järjestelmään on päässyt, paitsi varmaan tekijät. Ulkopuolelta haittaohjelma on ilman muuta tullut.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Lahden toimipisteissä toimitaan edelleen poikkeusjärjestelyin. Hyvinvointiyhtymän mukaan tietoliikenneyhteyksien katkaisu aiheuttaa viivästymisiä täydentävässä ja ehkäisevässä toimeentulotuessa sekä muissa sosiaalihuollon maksuissa.

Terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Juhani Sand kertoo, että kiireisimmät potilaat saadaan terveysasemilla hoidettua, mutta työ on hidasta ja vaikeaa, koska esimerkiksi potilastietoihin ei päästä käsiksi.

­- Akuutteja potilaita ohjataan Akuutti24:ään, jos arvellaan, että tarvitaan röntgenkuvia tai laboratoriokokeita. Tiedossa ei ole, että tilanteesta olisi aiheutunut vaaraa potilaiden turvallisuudelle. Enemmänkin harmia, haittaa ja kiireettömien asioiden siirtymistä eteenpäin.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviraa on Sandin mukaan informoitu tilanteesta.

Viikonlopun odotetaan terveydenhuollon osalta rauhoittavan tilannetta. Koska terveysasemat olisivat joka tapauksessa kiinni viikonloppuna, on tietoverkko-ongelmien ratkaisemiselle enemmän aikaa.

Kello 16.39 juttua päivitetty edelleen.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi