Aiheet
Kotimaa

Lahti laajan tietohyökkäyksen kohteena - haittaohjelma ilmeisesti louhii bitcoineja

Lahden tietojärjestelmiin iskeneen haittaohjelman takia potilaskertomuksen tiedot eivät näy eivätkä sähköiset reseptit toimi. Kuva: Katja Luoma

Lahden kaupungin tietojärjestelmiin iskenyt haittaohjelma aiheuttaa vakavia tietojärjestelmäongelmia muun muassa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimipisteissä Lahdessa. Häiriöitä aiheutuu terveysasemien ja hammashoitoloiden toimintaan.

- Lahden kaupungilta siirtyneiden sote-palveluiden tietojärjestelmät ovat edelleen kaupungin sisäverkossa. Ongelmat, jotka koskevat kaupunkia, koskevat myös kaupungin sisäverkossa olevia hyvinvointiyhtymän toimipisteitä, hyvinvointiyhtymä asiakasjärjestelmistä vastaava tulosaluejohtaja Petri Pekkala kertoo.

Ongelman aikaan Lahden kirjastoissa lainaaminen toimii varalainausjärjestelmällä, kertoo kirjastotoimenjohtaja Marja Malminen. Kirjojen palautus sen sijaan ei toimi. Lisäksi verkkokirjasto on pois käytöstä.

Varajärjestelmä otettiin käyttöön keskiviikkona.

– Emme tiedä, milloin ongelma saadaan korjattua. Tilanne näyttää tosi heikolta koko kaupungin osalta. Kirjastojen ovet ovat kuitenkin auki, ja lainaamaan pääsee. Vaikka varsinainen järjestelmä on ollut kaksi päivää pois käytöstä, varalainaus toimii.

Torstaina päivällä kolmen aikaan kirjaston sivusto toimi jälleen, mutta verkkokirjasto ei toimi, joten lainoja ei voi uusia, varauksia ei voi tehdä eikä aineistoa hakea.

Mekanismeja tunnistettu

Kaupungin verkkosivuilla ja sähköpostissa on ollut ongelmia, jotka ovat näkyneet käyttäjille hitautena tai toimimattomuutena. Ongelmat alkoivat keskiviikkona iltapäivällä.

Ongelmat johtuvat järjestelmää kuormittavasta haittaohjelmasta, kertoo viestintäjohtaja Heini Moisio.

- Välillä sivut ovat olleet ylhäällä ja välillä niissä on ollut hitautta tai ne ovat kaatuneet. Haittaohjelman mekanismeja on tunnistettu ja ongelmia voidaan lähteä torjumaan. Asiantuntijat ovat tekemässä työtään. Tiedotamme heti, kun tiedämme, missä mennään. Pahoittelemme tilannetta.

Torstaina puolen päivän jälkeen oli vielä epäselvää, milloin haittaohjelma saadaan puhdistettua järjestelmistä. Pekkalan mukaan ongelmaa on ryhdytty oikeaoppisesti rajaamaan.

Lue myös: Johdannaiskauppa Bitcoineilla villiintyi - suuret pankit suhtautuvat epäillen kryptovaluutan johdannaisiin
 

- Fyysiset yhteydet kaupungin järjestelmän ja yhtymän muun alueen välillä on laitettu jo keskiviikkoiltana poikki, jotta ongelma ei missään nimessä pääse leviämään sairaalaan tai muualle yhtymän alueelle.

Ongelmien korjaaminen ei käy käden käänteessä.

- Ensin pitää tunnistaa, mistä on kysymys ja mitkä kaikki järjestelmät tai laitteet ovat saastuneet. Niitä pitää sitten yksitellen puhdistaa.

Yhtymässä kuusi vuotta työskennellyt Pekkala pitää haittaohjelmaa poikkeuksellisena.

- Sinä aikana tämä on ensimmäinen näin laaja. Yhtymän historiassa tällaista hyökkäystä ei ole.

Röntgenkuvia ei saada, sähköiset reseptit eivät toimi

Haittaohjelman aiheuttamien häiriöiden takia verikokeita tai röntgenkuvia ei saada. Ajanvarauspotilaat pyritään hoitamaan Lahden terveysasemilla, mutta ohjelmavirheen takia mahdollisesti kaikkea vastaanottoon sisältyvää ei pystytä käynnillä hoitamaan, vaan asia saattaa vaatia uuden käynnin myöhemmin.

Laboratoriovastaukset ja röntgenkuvat eivät ole saatavissa. Potilaskertomuksen tiedot eivät näy eivätkä sähköiset reseptit toimi.

Akuutisti sairastuneita kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita pyydetään ottamaan yhteys Terveysneuvoon ja tarvittaessa Akuutti24:ään ensin puhelimitse.

- Suurin haitta on asiakkaille koituva haitta. Ajantasaiset tiedot eivät ole käytettävissä. Vastaavia tilanteita varten on toimenpidesuunnitelmat poikkeusolosuhteita varten. Potilaita pystytään hoitamaan myös ilman järjestelmiä. Kriittiset tapaukset hoidetaan Akuutissa, jossa järjestelmät toimivat normaalista, Pekkala toteaa.

Hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtajan Juhani Sandin mukaan potilasturvallisuus ei ole vaarantunut tietojärjestelmähäiriöiden takia.

- Kyseessä on enemmänkin vakava käytännön harmi, hän luonnehtii.

Lahden yksiköissä osa potilastietojärjestelmistä on pois käytöstä järjestelmänalustan ongelmien takia.

- Kaikkia asioita ei pystytä normaalisti hoitamaan, mikä tottakai vaikeuttaa potilaiden hoitoa. Kiireiset asiat on pyritty ohjaamaan Akuutti24:n kautta hoidettaviksi. Viimeisimmän tiedän mukaan Akuutissa ei ole vielä mitään erityistä ruuhkaa vaan normaali kiireinen iltapäivä, Sand kertoi kello 15:n jälkeen.

Sandin tiedossa ei ole, milloin häiriöt saadaan korjattua.

- Tietoalan asiantuntijat ratkaisevat ongelmia ja me potilashoidossa olevat koetamme parhaamme mukaan hoitaa potilaita.

Kaupunginkirjaston sivut kaatuivat haittaohjelman takia.

"Haavoittuvuuksista ei päästä eroon"

Kaupungin verkkosivut ovat pääosin toiminnassa, mutta esimerkiksi kaupunginkirjaston sivut olivat puolen päivän jälkeen pois käytöstä.

- Tällä hetkellä ulospäin näkyviä ja kaupunkiin vaikuttavia järjestelmäongelmia ei varmaan ole. Yhteisiin järjestelmiin saattaa vielä olla jotain päällä, tietohallintopalveluita tuottavan Provincian liiketoimintajohtaja Jarmo Tuovinen toteaa.

Tuovisen mukaan tietojärjestelmät ovat aina alttiita erilaisille hyökkäyksille. Torstai-iltapäivän käsityksen mukaan kiusaa tekee ohjelma, joka louhii bitcoin-virtuaalivaluuttaa.

- Järjestelmissä on haavoittuvuuksia, joita jopa valtiolliset toimijat käyttävät hyväkseen. Haavoittuvuuksista ei varmaan ikinä päästä eroon.

Haittaohjelman vaikutukset on saatu rajattua ja sen toiminta on pysäytetty. Provincia ei pysty vielä antamaan aika-arviota palveluiden normalisoitumisesta.

Kaupungin verkkosivuilla on ennenkin ollut häiriötä, mutta ne ovat Moision mukaan johtuneet eri syistä kuin nyt ilmenneet ongelmat.

Yhteystiedot kiireellistä hoitoa tarvitseville:

Terveysneuvo, lähiklinikat

p. 03 4108 9420

Terveysneuvo, pääterveysasema

p. 03 4108 9425

Akuutti24

p. 03 819 2385

Juttua päivitetty 8.2.2018 kello 15.20. Lisätty terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtajan Juhani Sandin kommentit.

Juttua päivitetty 8.2.2018 kello 15.54 : Torstaina päivällä kolmen aikaan kirjaston sivusto toimi jälleen, mutta verkkokirjasto ei edelleenkään toimi.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments