Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

S-ryhmän suunnitelmat alkavat selkiytyä - Nosto korvaamassa Oton syksyyn mennessä

Suunnitelmat jäätyivät syksyllä, kun Finanssivalvonta otti ohjeensa uudelleen tarkasteltavaksi. Nyt S-ryhmä aikoo tuoda markkinoille korvattavien automaattien lisäksi 50 kokonaan uutta automaattia.

Otto-automaatit ovat kuukausien odotuksen jälkeen saamassa kilpailijan, kun S-ryhmä pääsee aloittamaan Nosto-automaattien asennuksen. Kuva: Armi Salonen

S-ryhmä ilmoitti viime elokuussa, että se irtisanoo sopimuksensa Otto-automaatteja ylläpitävän Automatia Pankkiautomaatit oy:n kanssa ja jatkaa käteisautomaattipalveluiden järjestämistä yhdessä Nokas CMS oy:n kanssa. Myöhemmin päätös osoittautui ennakoitua mutkikkaammaksi.

Kapuloita S-ryhmän rattaisiin toi Finanssivalvonnan (Fiva) ilmoitus harkita uudelleen kantaansa käteisautomaattinostojen hinnoittelusta. Epäselvyys suosituksesta pysäytti Nosto-automaattien asentamisen S-ryhmän toimipaikoissa.

Nyt Fiva on vahvistanut uuden tulkinnan. S-ryhmän talous- ja rahoitusjohtaja Jari Annala kertoo, että suosituksella halutaan vielä vahvistus.

- Olemme päätöksestä huojentuneita. Suosituksen toteutuessa se tarkoittaisi sitä, että käteisautomaattimarkkinoilla voidaan kilpailla aidosti, mikä on ehdottomasti kuluttajan etu.

Automaattien määrä markkinoilla kasvaa. S-ryhmän talous- ja rahoitusjohtaja Jari Annala

Näin ollen kuluttajalle ei jatkossakaan ole merkitystä, mistä automaatista hän käteisnostonsa tekee, vaan ainoa käteisnoston hintaa määrittävä tekijä on asiakkaan ja pankin välinen palveluhinnastosopimus, Annala sanoo.

S-ryhmällä vielä noin 400 Ottoa

Nosto-automaattien asentaminen jatkunee heti, kun S-ryhmä saa valmiiksi tulkintansa Fivan tulkinnasta.

- Toivomme suosituksen tarkoittavan sitä, että voimme todennäköisesti pian jatkaa Otto-automaattien korvaamista Nosto-käteisautomaateilla ja avata myös kokonaan uusia automaatteja sinne, missä niille on selkeää kysyntää. Tämä tarkoittaa sitä, että automaattien kokonaismäärä markkinoilla kasvaa, ja käteisen saatavuus paranee.

S-ryhmä suunnittelee avaavansa noin 50 kokonaan uutta automaattipaikkaa.

- Jos saamme käynnistettyä asennukset pian, niin tavoitteenamme on, että syksyyn 2018 mennessä kaikki tiloissamme olevat Otto-automaatit on korvattu uusilla Nosto-käteisautomaateilla.

S-ryhmän paikoissa on vielä noin 400 Otto-automaattia. Tähän mennessä automaatteja on vaihdettu lähinnä Uudellamaalla. S-ryhmällä on 82 Nosto-automaattia, joista valtaosa sijaitsee HOK-Elannon ja Varuboden-Osla Handelslagin toimipisteissä.

Palaute on Annalan mukaan ollut hyvää.

- Automaattien käyttö jonkin verran ylittänyt odotukset. Asiakkailta on tullut kiitosta siitä, että Nosto-automaateista on mahdollisuus nostaa kymmenen euron seteleitä.

"Aikataulu tarkentuu lähiaikoina"

Vielä ei ole tarkkaa tietoa Nosto-automaattien tulosta Päijät-Hämeeseen.

- Osuuskauppa Hämeenmaan toimipisteissä olevien Otto-käteisautomaattien tarkka vaihtoaikataulu Nosto-käteisautomaateiksi tarkentuu lähiaikoina.

Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto kertoo, että Otto-automaatteja on Hämeenmaan toimipisteissä noin 30 kappaletta. Suunnitelmien jäädyttäminen vaikutti myös Hämeenmaan toimintaan, sillä Automatian kanssa muodostettuja sopimuksia oli jo ehditty irtisanoa.

- Taloudellisia tappioita ei ainakaan toistaiseksi ole tullut. Sopimukset ovat jatkuneet tässä tilanteessa toistaiseksi ennallaan, Vormisto mainitsee.

Tällä hetkellä Automatialla on noin 1 400 automaattia, joten S-ryhmän käyttämä Nokas ottaisi haltuunsa noin 30 prosenttia markkinoista jo korvattavilla automaateilla. Automatia on kolmen pankkijätin eli OP:n, Nordean ja Danske Bankin omistama. Omistajiensa markkinaosuuden vuoksi se on pystynyt tarjoamaan automaattipalveluita omakustannehintaan.

23 vastausta

Fivan lakimies Virva Walo kertoo, että tulkinta päätettiin ottaa uudelleen tarkasteltavaksi viime syksynä, kun S-ryhmän ja Nokaksen yhteistyö nousi esiin mediassa. Julkisuudessa nousi esiin muun muassa väite, että pankkien kustannukset nousevat, minkä seurauksena asiakkaalta perittävät maksut voivat nousta. Walon mukaan tämä oli yksi syy, miksi selvitykseen lähdettiin sen ohella, että markkinatilanne oli muuttumassa.

- Päädyimme pyytämään lausuntoja. Marraskuun alkuun mennessä saimme 23 vastausta.

Vastausten mukana on niin finanssitoimijoiden ja edunvalvontatahojen kuin viranomaistenkin lausuntoja. Esimerkiksi Suomen Pankki kertoo suorasanaisesti kannattavansa kilpailun mahdollistavaa tulkintaa. Samoin tulkintaa ilmoitti tukevansa myös yksi kunta, Keski-Suomessa sijaitseva Uurainen, joka menetti kunnan alueen ainoan käteisautomaatin Automatian karsiessa verkostoaan.

Finanssivalvonnan tulkinta

Finanssivalvonta säilyttää ennallaan ohjeistuksensa siitä, että toisessa EU-maassa tehdystä euromääräisestä käteisnostosta tulee periä asiakkaalta vastaava maksu kuin mitä Automatian Otto-automaatilla häneltä perittäisiin.

Lisäksi Fiva suosittaa, että eri toimijoiden automaateilla Suomessa tehdystä käteisnostosta perittäisiin asiakkaalta enintään sama palvelumaksu kuin mitä Otto-automaatilla.

Markkinaolosuhteissa tapahtuneiden muutosten johdosta Fiva pyysi markkinaosapuolilta lausuntoa siitä, onko vuonna 2015 annettu ohjeistus muuttuvaa markkinatilannetta vastaava. Fiva sai lausuntopyyntöönsä 23 vastausta.

Fiva teki päätöksensä 29. tammikuuta.

Ville Paso
ville.paso@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi