Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kun on myyjiä ja ostajia, tavara liikkuu - huumeita yhä useammin myös lapsilla

Huumerikollisuus Hämeessä on lisääntynyt tuntuvasti, kysyntä ja tarjonta ovat kohdanneet. Huumeitten käyttö on yleistynyt lasten keskuudessa. Lastensuojelun ammattilainen on huolissaan. Toinen ikävä piirre on, että aikuiset diilerit ottavat lapsia apureikseen.

Huumausainerikokset ovat lisääntyneet Hämeessä enemmän kuin koko maassa keskimäärin. Kehitys huolestuttaa niin rikollisuutta vastaan taistelevaa poliisia kuin huumeitten käytön jälkiä korjaavia tahoja. Esimerkiksi lastensuojelussa on yhä enemmän tapauksia, joihin liittyy ainakin epäilys huumeitten käytöstä.

- Lasten huumeitten käyttö on parin viime vuoden aikana lisääntynyt selvästi. Meille tulee paljon ilmoituksia lapsista, joista ei aiemmin ole ollut mitään yhteydenottoja, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Anne Olenius Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän lastensuojelusta.

- Olen huolestunut lasten huumeitten käytöstä.

Se pysäyttää, kun lapsi joutuu sairaalaan huumeiden käytön takia.

Huumeongelmat keskittyvät 15-17-vuotiaisiin, mutta joukossa on jopa 13-vuotiaita.

- Koviakin aineita käytetään.

Oleniuksen mukaan nuoret ovat alkaneet toimia myös huumeitten välittäjinä. Päijät-Hämeen Ankkuri-tiimin sosiaalityöntekijä Kirsi Kekki tuntee tilanteen.

- Aikuiset diilerit ottavat alaikäisiä hommiin. Nuoret sitten tarjoavat huumeita koulussa ikätovereilleen. Ikävä ilmiö, Kekki sanoo. Hänkin on törmännyt tosi nuoriin, jopa 12-vuotiaana amfetamiinin tai metamfetamiinin käytön aloittaneisiin.

Lastensuojelu ei selvitä, mistä lapsi on huumeita saanut, vaan koettaa auttaa häntä ja olla vanhempien tukena. Yleensä huumausaineen käyttö täyttää kiireellisen sijoituksen kriteerin.

Kuva: Anssi Hietamaa

Aikuisten katsottava ympärilleen

Anne Oleniuksen mielestä lasten huumeongelmaan ei ole yksinkertaista lääkettä. Hän katsoo vanhempien ja kaikkien aikuisten suuntaan.

- Suosittelen aikuisia olemaan kiinnostuneita lapsista ja nuorista, siitä missä he kulkevat ja aikaansa viettävät ja kenen kanssa.

Myös Kirsi Kekki vetoaa vanhempiin kiinnittämään huomiota esimerkiksi lapsen lisääntyneeseen rahankäyttöön tai jos hänelle on ilmestynyt tavaraa, jonka alkuperä ei ole selvillä.

- Jos herää huoli, Ankkuri-tiimiin voi ottaa yhteyttä.

Lue myös: Rikollinen välinpitämättömyys on Suomessa harvinaista - poliisi: päihteet usein kuvioissa
 

Myös Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueella nuorison huumeitten käyttö on lisääntynyt.

Terveydenhoitaja Sami Ripatti opiskeluterveydenhuollosta on huolissaan kannabiksen niin sanotusta viihdekäytöstä.

- Kannabis on arkipäiväistynyt. Sen käyttö ei ole vielä täysin ryöpsähtänyt, mutta tilanteesta on syytä olla huolissaan.

Terveydenhoitajilla on havaintoja, että kannabiksesta on siirrytty vahvempiin aineisiin.

Opiskeluterveydenhuolto pyrkii ohjaamaan käyttäjän jatkohoitoon. Jos käytöstä on olemassa vain epäilys, tilannetta kartoitetaan ja ryhdytään päihdestrategian mukaisiin toimiin.

Ripatti huomauttaa, että huumeitten käyttö ei ole sidoksissa henkilön yhteiskunnalliseen statukseen tai yleiseen hyvinvointiin.

Valtakunnallisesti huumausainerikollisuus on kasvanut erityisen paljon alle 15-vuotiaitten ikäryhmässä (39 prosenttia) sekä ikäryhmässä 18-20-vuotiaat (16 prosenttia).

Hämeen ja pääkaupunkiseudun huumeyhteys on usein todettu ilmiö. Epilepsian hoitoon käytetty lääkevalmiste Rivotril on tästä hyvä esimerkki. Kun mediassa oli uutisia Helsingin Rivotril-buumista, ainetta alkoi heti olla Lahdessa nuorten käytössä, Ankkuri-tiimin Kirsi Kekki kertoo.

Rivotril-purkki Kuva: Poliisi

Viihdekäyttö-termi romukoppaan

Hämeen poliisipäällikön Ilkka Koskimäen mielestä huumerikosten lisääntyminen on seurausta runsaasta tarjonnasta ja potentiaalisen käyttäjäkunnan eli syrjäytyneitten määrän kasvusta.

- Tarjontaa on erittäin paljon. Hämeessä on vahvoja rikollisryhmiä, jotka välittävät aineita myös muualle Suomeen.

Koskimäki on huolissaan huumemyönteisen asenneilmapiirin voimistumisesta.

- En puhuisi kannabiksen viihdekäytöstä. En ole toistaiseksi tavannut yhtään tasapainoista kannabiksen käyttäjää, vaikka olen tavannut satoja, ellei tuhansia käyttäjiä.

Huumausainerikollisuuden torjunta ei saa olla yksin poliisin varassa. Yleinen mielipide on saatava torjuvaksi niin, ettei lievienkään aineitten käyttöä hyväksytä. Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki

Entinen huumeitten käyttäjä, nykyinen Lahden Avominnen päihdetyöntekijä Pasi Tuomaila varoittaa hänkin huumemyönteisen ilmapiirin vaaroista. Hän toivoo kulttuurinmuutosta:

- Ihmisten on ilmoitettava poliisille huumeitten käyttäjästä samalla tavoin kuin he ilmoittavat rattijuoposta.

Myös poliisi haluaa ilmoituskynnyksen matalammaksi.

- Ihmisillä voi olla käsitys, että "kyllä poliisi tietää, että tässä kerrostalossa on huumeita" ja he jättävät ilmoittamatta.

Hämeen poliisi tuo keväällä sosiaalisessa mediassa erityisesti nuorille näkyvämmin esille tietoa huumerikoksista.

Yhtenä keinona huumerikollisuuden hillitsemiseksi Hämeen poliisi on linjannut, että siihen käytetään koko henkilökuntaa. Onnistumisia on jo saatu. Eräs partio pysäytti auton ja tarkasti sen. Siitä löytyi hyvin pieni määrä huumausainetta, joka johti poliisin nuorten huumausaineringin jäljille. Tapaus meni sosiaaliviranomaisten ja nuorten vanhempien tietoon.

Onnistunutta tutkintaa on tehty myös yhteistyössä naapuripiirien kanssa.

Huumeitten nettikauppa on poliisille iso haaste, Koskimäki myöntää ja lisää:

- Huumausainerikollisuuden torjunta ei saa olla yksin poliisin varassa. Yleinen mielipide on saatava torjuvaksi niin, ettei lievienkään aineitten käyttöä hyväksytä.

Kaikki rikolliset liivijengit mukana huumekaupassa

Hämeessä törkeitten huumausainerikosten määrän roima kasvu selittynee osin sillä, että samaan huumausaine-erään liittyen on ollut useita epäiltyjä. Yhdessä tapauksessa törkeästä huumausainerikoksesta epäiltiin kuutta henkilöä, mutta tuomittuja oli kaksi ja neljästä tehtiin syyttämättäjättämispäätös.

Viime vuoden huumerikollisuuden erityispiirteinä rikoskomisario Jari Kiiskinen pitää nettirikollisuuden ja kannabiskasvatuksen lisääntymistä. Poliisilla on parhaillaan esitutkinnassa netissä tehty perusmuotoinen huumausainerikos, jossa on puolentusinaa epäiltyä.

Lahdessa ja Hämeenlinnassa paljastui iso, yli 120 kasvin kannabiskasvattamo. Kaikkiaan viljelmiä löytyi yli sata kappaletta.

Huumejuttuja tutkiessaan poliisi törmää hyvin usein aseisiin.

- Ampuma-aseita, kumiluotiaseita ja etälamauttimia, rikoskomisario Tuomas Pöyhönen Kaakkois-Suomen poliisista luettelee.

Kuva: Poliisi

Huumausainerikollisuus on perinteisesti ollut järjestäytyneitten rikollisjengien tapa hankkia varoja, kertoo rikosylikomisario Christer Ahlgren Keskusrikospoliisista.

- Kaikki rikolliseksi luokitellut liivijengit ovat tavalla tai toisella mukana huumekaupassa. Niille on tullut muitakin tapoja hankkia varoja, kuten osallistuminen rakennusbisnekseen, joka voi olla osittain laillista.

Törkeitten rikosten kasvu Hämeessä voi selittyä muun muassa sillä, että jengit ovat sopineet keskinäisestä työnjaosta huumekaupassa. KRP:llä on viitteitä tämän tyyppisistä kättä päälle -sopimuksista; Christer Ahlgrenilla ei kuitenkaan ole tietoa, että juuri Hämeessä olisi toimittu näin.

Jätevesitutkimuksesta uutta tietoa tänä vuonna

Poliisin huumerikostilastot saavat vertailukohteen THL:n piakkoin julkaistavista jätevesitutkimuksen tuloksista. Joulukuussa 2016 ja maaliskuussa 2017 otettujen jätevesinäytteitten tuloksia ei ole kaikilta osin vielä julkaistu. Lahti oli mukana vuoden 2016 keräyksissä.

Lue myös: Ekstaasin käyttö tuplaantui vuodessa - jätevesimittaukset paljastavat amfetamiinin ja ekstaasin käytön selvän kasvun
 

THL kerää uudet näytteet tänä vuonna, Lahti on keräyksissä mukana. Tulokset valmistuvat myöhemmin tänä vuonna.

Lahden jätevesistä on mitattu muun muassa hyvin suuria amfetamiinijäämiä.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi