Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mobiiliajokortti ei ole salaseurannan väline

Mobiiliajokortin ei ole määrä ainakaan lähiaikoina korvata Suomessa perinteistä, fyysistä ajokorttia. LEHTIKUVA / Aleksi Malinen

Viime vuonna suomalaisia kuohutti etenkin sosiaalisessa mediassa huoli siitä, yritetäänkö maahan luoda autoilijoiden GPS-seuranta tai muita vastaavia järjestelmiä.

Tänä vuonna Suomi on tuomassa yleiseen käyttöön mobiiliajokortin eli digitaalisen ajokortin. Mobiiliajokortin sovellus ei kuitenkaan tallenna tietoa käyttäjän sijainnista. Se ei siis ole seurannan väline.

– Kuluttajille ilmainen mobiiliajokortin sovellus päästäneen lanseeraamaan loppukesästä 2018, kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ajo-oikeudet ja kortit -yksikön päällikkö Simo Karppinen.

Karppisen mukaan Trafi odottaa, että varsin moni suomalainen ottaa digitaalisen ajokortin heti sen julkaisun yhteydessä.

Mobiiliajokortin ei ole määrä ainakaan lähiaikoina korvata Suomessa perinteistä, fyysistä ajokorttia.

Uudenlaisen kortin asema myös näyttäisi olevan ongelmallinen. Poliisi ei kelpuuta digitaalista korttia ajo-oikeuden osoittavaksi ajokortiksi, kertoo poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta. Mobiiliajokortti voi hänen mukaansa saada virallisen aseman vain lainmuutoksella.

On tai olisi monikäyttöinen

Trafin Karppinen nimeää digitaalisen ajokortin eduksi muun muassa sen, että siihen ollaan paraikaa rakentamassa viestit-palvelua.

– Viestillä voisi saada suoraan tiedon esimerkiksi siitä, jos ajokortti on syytä uusia pian. Jo nyt testiversiossa on käytössä ajoneuvotietojen haku rekisterinumerolla. Sinne ehkä pystytään lisäämään myös tarkempaa tietoa siitä, mitä ajoneuvoja kortilla saa ajaa.

Trafi on jo saanut sovelluksen kautta sen testikäyttäjiltä runsaasti hyödyllisiä ehdotuksia digikortin ominaisuuksien kehittämisestä.

Posti on Karppisen mukaan antanut myönteistä palautetta mobiiliajokortista. Testiryhmä on käyttänyt digitaalista ajokorttia muun muassa todistaessaan henkilöllisyytensä postipaketteja noudettaessa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi