Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lumilautaonnettomuudessa halvaantunut suunnitteli ratamoottoripyörän - pyörä esitellään perjantaina alkavilla MP 18 -messuilla

Messuilla kaikki merkit, teoriatunteja, työnäytöksiä ja koeajorata. Ensiesittelyssä vammaisurheiluun suunniteltu ratamoottoripyörä.

Ulla Kulju ei ole antanut vamman hidastaa - hän on kahden lapsen äiti ja maailmanmestari. Kuvassa Kulju on Yamaha-kilpurinsa vieressä. Kuva: Sami Kuusivirta

Motoristi Ulla Kulju on suunnitellut yhdessä työnantajansa insinööritoimisto Etteplanin kanssa vammaisurheilun mullistavan ratamoottoripyörän. Honda-merkkinen pyörä esitellään ensi kertaa MP 18 -moottoripyörämessuilla perjantaina, ja siihen pääsee tutustumaan koko messutapahtuman ajan sunnuntaihin asti.

Teini-ikäisenä lumilautaonnettomuudessa halvaantunut Kulju kertoo, ettei hän pystynyt aiemmalla pyörällään ajamaan kurveihin yhtä nopeasti kuin kilpailevat kuljettajat, sillä alaraajahalvaantuneena pyörää ei voi kallistaa riittävästi. Toinen haaste liittyi jalkoihin: jos Kuljun tarranauhalla pyörään kiinnitetyt jalat irtosivat vauhdissa, joutui hän lopettamaan kilpailun kesken.

- Uusi 3D-tulostusta hyödyntävä pyöräni on taidonnäyte siitä, mitä uudenlaisella, luovalla insinöörisuunnittelulla parhaimmillaan saadaan aikaan. Uudenlaiset jalkatapit tekevät ajamisesta turvallisempaa. Niiden avulla riittää, että saan nostettua jalkoja lähemmäs, jolloin magneetti nappaa jalat kyytiin ja lukitsee ne pyörään uudestaan. Uuden istuimen ansiosta voin siirtää painoa ja kallistaa pyörää terveiden kuskien tapaan, Kulju kertoo.

Idea uudesta pyörästä syntyi kahvitunnilla - istuimelle haetaan patenttia

Kulju on voittanut ensimmäisenä naisena maailmassa liikuntavammaisten ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuden. Hän työskentelee insinööritoimisto Etteplanilla suunnitteluinsinöörinä.

- Moottoripyörällä ajo alaraajahalvaantuneena on teknisesti haastavampaa. Koska insinöörinä ratkon tekniikkaan liittyviä ongelmia työkseni, sain viime vuonna kahvitauolla kollegoideni kanssa idean lähteä suunnittelemaan täysin uudenlaista moottoripyörää, joka ratkaisisi niitä ongelmia, joita kaltaiseni pyörätuolissa istuvat ajajat kohtaavat. Työnantajani Etteplan tuki minua suunnitelmissani, ja yhdessä olemme nyt tehneet näistä mullistavista parannuksista totta, Kulju kertoo.

Hän aloitti ratamoottoripyöräilyn kolme vuotta sitten ja voitti heti ensimmäisenä naiskuljettajana liikuntavammaisten maailmanmestaruuden vuoden 2017 kilpailuissa Ranskan Le Mansissa. Suomessa Kulju kisaa yleisessä SM-sarjassa.

Etteplan hakee uudelle istuinosalle parhaillaan patenttia. Kuljun toiveena on, että pyörä saataisiin tuotantoon, jolloin siitä voisivat hyötyä muutkin vammaisurheilijat.

Messuilla kaikki merkit, teoriatunteja, työnäytöksiä ja koeajorata

MP 18 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa ovat mukana Aixam, Aprilia, BMW, Bultaco, Derbi, Drac, Fantc, Harley-Davidson, Honda, Husqvarna, Indian, Kawasaki, KTM, Moto-Guzzi, Peugeot, Piaggio, Polaris, Sherco, Suzuki, SWM, Triumph, Vespa, Zero ja Yamaha - kaikki Suomessa edustetut moottoripyörämerkit.

Petrol Circus Custom Bike Show esittelee sata rakennettua moottoripyörää, jotka kisaavat omien sarjojensa voitoista. Yksi näyttelyn erikoisuus tänä vuonna on Street-luokassa kisaava ensimmäinen Suomessa kilvissä oleva sähköinen moottoripyörä, joka on omavalmistemoottoripyörä. Alueella voi seurata myös työnäytöksiä, joissa tehdään moottoripyörän osia ja hitsataan runkoja. Esillä on myös 3D-mallinnusta.

Lisäksi MP-messut tarjoaa yhdessä Haagan Autokoulun ja Suzuki moottoripyörien kanssa mahdollisuuden suorittaa moottoripyöräkortin edellyttämät kuusi teoriatuntia messujen aikana veloituksetta. Kuuden tunnin teoriaosuuden pääsee suorittaman 500 henkilöä.

Messuilla on jo tuttuun tapaan mahdollista koeajaa moottoripyöriä, mutta koeajorata on tänä vuonna entistä pidempi. Nuorille (13-18-vuotiaille) suunnattu MP-miitti järjestetään perjantaina ja Miss MP valitaan lauantaina. Messuilla esiintyy useita artisteja, muun muassa Evelina ja Martti Servo.

Viime vuonna messuilla kävi 59 000 vierasta.

MP 18 -messut Helsingin Messukeskuksessa perjantaina klo 10-20 lauantaina klo 9-20 ja sunnuntaina klo 10-17.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi