Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Minua hävettää valtavasti näiden predatorien käytös" - tuotantoyhtiön pomo Milla Bruneau toivoo elokuva-alan pääsevän eroon "mädistä omenista"

Yellow Film & TV-tuotantoyhtiön operatiivinen johtaja Milla Bruneau sanoo, että "mädät omenat" on saatava pois teatteri- ja elokuva-alalta. "Kukaan ei saa tai voi katsoa tämän asian ohi", Bruneau sanoo.

Yellow Film & TV -yhtiön operatiivinen johtaja Milla Bruneau sanoo häpeävänsä alalla toimivien "predatorien" käytöstä. Kuva: Viena Kytöjoki

Keskustelu kulttuurialalle pesiytyneestä ahdistelukulttuurista nousi jälleen pintaan keskiviikkona, kun parikymmentä Ylen haastattelemaa naista syytti elokuvaohjaajaa ja entistä elokuvakerronnan professoria Lauri Törhöstä seksuaalisesta häirinnästä.

Lahtelaisen tuotantoyhtiöpomon Milla Bruneaun mielestä Törhösen nimen tuleminen julki on vain ja ainoastaan hyvä asia.

- Niin kauan kun nimiä ei tule julki, kaikki demonisoidaan ja koko ala demonisoidaan. Koko ajan on ollut ajatus siitä, että milloin tämä kupla puhkeaa ja mitkä seuraamukset siitä on. Se on sietämätön tilanne.

Bruneau uskoo ja toivoo, että Törhösen lisäksi muitakin nimiä tulee julki, jotta huhumylly rauhoittuisi ja "mädät omenat" on mahdollista putsata pois.

- Mädät omenat pilaavat koko sadon. Meidän alallamme on nyt vähän sellainen tilanne. Näyttää siltä kuin meidän koko alamme olisi täysin kohtuuton. Meidän alamme ei ole läpimätä. Alalla toimii valtavasti ihmisiä, jotka toimivat oikein ja moraalisesti kestävästi.

"Kukaan ei saa tai voi katsoa tämän asian ohi"

Tuotantoyhtiö Yellow Film & TV:n operatiivinen johtaja Bruneau sanoo, ettei arkaa aihetta saa tai voi ohittaa olankohautuksella.

- Keskustelulle on selkeä tarve. Kukaan ei saa tai voi katsoa tämän asian ohi. Ei kukaan tällä alalla tai muuallakaan yhteiskunnassa.

Pelkkä keskustelu ei kuitenkaan riitä. Alalla pitää ryhtyä toden teolla konkreettisiin tekoihin, jotta seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta päästään eroon, hän sanoo.

- Ei riitä, että on esimerkiksi yhdenvertaisuussuunnitelma. Sitä pitää kyetä noudattamaan. Mitkään huoneentaulut eivät yksinkertaisesti riitä.

Bruneauta surettaa ja hävettää

Kokenut tv-tuottaja sanoo olevansa paitsi surullinen, niin myös häpeissään alaa riivaavasta ongelmasta.

- Surettaa niiden ihmisten puolesta, jotka ovat joutuneet väärin kohdelluiksi. Samaan aikaan minua hävettää valtavasti näiden predatorien käytös.

Bruneau sanoo olevansa ylpeä niistä oman alansa ihmisistä, jotka ovat rohkeasti lähteneet asioista julkisesti keskustelemaan.

- Ei millään muulla alalla ole näin rohkeasti tähän asiaan tartuttu. Jonkun tämä oli tehtävä.

Lue myös: Näyttelijä Eppu Salminen vaatii lisää nimiä julki: "Alalla voi yhä olla sairaita ja vaarallisia ihmisiä, jotka pitää saada pois"
 

Bruneau kiittelee häirinnästä julkisesti puhuneita naisia.

- On vain ja ainoastaan hyvä asia, että nämä naiset ovat rohkeasti tulleet julkisuuteen.

Bruneau: "Pojat on poikia" -ajattelusta on päästävä eroon

Kovin miesvaltaisella alalla pitkään työskennellyt Bruneau kertoo, ettei ole kohdannut seksuaalista häirintää tai ahdistelua oman uransa aikana.

Bruneaun firmassa seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta on keskusteltu. Koko henkilöstöllä on teetetty anonyymi kysely, jossa on saanut tuoda esille epäkohtia kaikista tasa-arvoon liittyvistä epäkohdista.

- Tämän lisäksi olemme tehneet toimintamalleja, miten tähän [häirintään] ja muihin ongelmiin puututaan.

Kyselyn tuloksia Bruneau ei lähde erittelemään, mutta sanoo, ettei hänen ole itse tarvinnut puuttua seksuaaliseen häirintään.

- Minä en ole ainakaan joutunut puuttumaan. Kukaan ei ole tullut minulle kertomaan suoraan nimillä, että tuo ja tuo häiritsevät tai käyttäytyvät muuten asiattomaksi. Se, että minä en ole joutunut puuttumaan, ei tietenkään kerro koko totuutta. Aihe on tosi vaikea.

Bruneaun mukaan johtoasemassa olevien ihmisten on tunnistettava ja tunnettava vastuunsa. Hänen mielestään ongelmien vähättelyn aika on oltava ohi viimeistään nyt.

"Pojat on poikia" -ajattelusta on päästävä eroon, Bruneau sanoo.

- Paljon kärkkäämmin ja tarkemmin täytyy katsoa ympärillään olevia asioita. Vaikkei itse kokisikaan uhkaa, ahdistelua tai vallan väärinkäyttöä, se ei tarkoita, etteikö joku muu kokisi.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi