Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Valepoliisi yrittää aiheuttaa hätäännystä - tässä oikean poliisin neuvot, jos pankkitunnuksien kalastelija soittaa

Poliisi on tehnyt Youtube-kanavalleen videon valepoliisihuijauksen tunnistamisesta. Videolla muistutetaan, ettei omia pankkitunnuksia tai tunnuslukusarjoja saa koskaan luovuttaa kyselijöille, sillä oikea poliisi ei milloinkaan niitä kysy.

Huijareiden käyttämiä tarinoita on monia, mutta yleensä huijari pyrkii aiheuttamaan hätäännystä ja sekoittamaan uhrin ajatuksia: uhri on joutumassa vakavan rikoksen kohteeksi ja hänen pankkitiliään ollaan tyhjentämässä ja ainoa keino estää se on antaa soittamalle tämän pyytämät verkkopankkitunnukset kiireesti.

Tilanteen hoitamiseksi on kuitenkin olemassa toimintamalli, jota myös videolla suositellaan.

- Jos epäilet, että soittaja on valepoliisi, kysy hänen nimensä ja missä poliisilaitoksessa hän työskentelee. Soita sitten tuon poliisilaitoksen keskukseen ja pyydä yhdistämään kyseiselle henkilölle. Mikäli näitä tietoja et saa, katkaise puhelu ja ilmoita valepoliisista hätäkeskukseen 112, poliisi neuvoo videossa.

Huijarit ovat vakava ongelma

Valepoliisirikoksista on syntynyt Suomeen vakava ongelma. Poliisina esiintymisestä eli virkavallan anastuksista, niihin liittyvistä petosrikoksista ja niiden yrityksistä kirjattiin viime vuonna lähes tuhat rikosilmoitusta.

Poliisina esiintyvät rikolliset käyttävät hyväkseen suomalaisten vahvaa luottamusta virkavaltaan. Huijarit kalastelevat erityisesti ikäihmisten pankkikortti- ja verkkopankkitunnuksia.

Poliisista kerrotaan, että valepoliisirikosten rikosvahingot olivat viime vuonna yhteensä lähes miljoona euroa.

- Kaikenlainen huijaaminen poliisien, pankkien henkilökunnan ja muiden luottamusta herättävien tahojen nimissä on lisääntynyt. Soitettujen puheluiden lisäksi huijarit ovat pyrkineet pääsemään iäkkäiden henkilöiden asuntoihin "tarkastamaan" näiden arvo-omaisuutta, käteistä rahaa ja aseita, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta kertoo.

Poliisilaitokset, Poliisihallitus ja Keskusrikospoliisi tekevät ilmiön torjunnassa tiivistä yhteistyötä keskenään. Ilmiön torjunnan koordinoinnista vastaa Keskusrikospoliisi.

Ville Paso
ville.paso@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi