Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Huhtasaari kahmi kakkossijat viidessä Päijät-Hämeen kunnassa - Hartolan toiseksi suosituin ehdokas oli Paavo Väyrynen

Vihreiden Haavisto oli koko Päijät-Hämeen kannatuslukemissa kakkonen lahtelaisten äänin. Väyrysen tapaan Vanhanen olivat toiseksi suosituin yhdessä kunnassa. Niinistön tasaista ylivoimaa kuvaa hyvin se, että hän jäi Päijät-Hämeen äänestysalueista vain kahdella alle 60 prosentin kannatuksen.

Presidentinvaalien tulos Sauli Niinistön ylivoiman takana oli Päijät-Hämeessä yllättävän monipuolinen. Muista ehdokkaista peräti neljä vei maakunnassa nimiinsä kakkossijan ainakin yhdessä kunnassa. Eniten kuntia nappasi Laura Huhtasaari (ps.), joka oli toinen viidessä Päijät-Hämeen kunnassa.

Koko maakunnassa kakkonen oli kuitenkin Pekka Haavisto (vihr.), lähinnä lahtelaisten äänin. Haavisto voitti Huhtasaaren Lahdessa yli 2 300 äänellä. Lahden lisäksi Haavisto oli toinen vain Heinolassa. Päijät-Hämeessä Haaviston kannatus oli 10,1 prosenttia ja Huhtasaaren 8,0 prosenttia.Paavo Väyrynen oli Hartolan toiseksi suosituin ehdokas 10,5 prosentin kannatuksella ja keskustan Matti Vanhanen pokkasi kakkostilan Sysmässä 8,7 prosentin kannatuksella. Jos vaalitulosta tutkiskellaan maakuntarajan takana Iitissä ja Mäntsälässä, vahvistuu Huhtasaaren asema paikallisten kuntien kakkosena, sillä hän oli molemmissa kunnissa toiseksi suosituin ehdokas.

Niinistö jäi alle 60 prosentin vain kahdella äänestysalueella

Sauli Niinistön ylivoimaa kuvaa hyvin se, että Lahdessa, Hartolassa ja Kärkölässä presidentinvaalien toiseksi suosituimman ehdokkaan kannatus oli yli kymmenen prosenttia. Parhaan tuloksen sai tässä arvioinnissa Pekka Haavisto Lahdessa 11,7 prosentin kannatuksellaan. Paavo Väyrynen sai kaksinumeroisen kannatuksen Hartolassa ja Laura Huhtasaari Kärkölässä.

Niinistön tasaista ylivoimaa kuvaa hyvin se, että hän jäi Päijät-Hämeen äänestysalueista vain kahdella alle 60 prosentin kannatuksen. Länsi-Asikkalan äänestysalueella Niinistön kannatus oli 58,5 prosenttia ja Orimattilan Artjärvellä 59,4 prosenttia. Korkeinta Niinistön kannatus Päijät-Hämeessä oli Lahden Jalkarannan äänestysalueella, missä Niinistö sai 75,0 prosenttia äänistä.

Maakunnan ahkerimmat ja laiskimmat äänestäjät löytyvät Lahdesta. Karistossa 80,4 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä, kun Keski-Lahdessa, Liipolassa ja Nastonharjussa äänestysaktiivisuus jäi alle 60 prosentin.

Päijät-Hämeessä perussuomalaisensininen on vallitseva väri, vaikka neljä eri ehdokasta ponnisti kakkossijalle sunnuntain presidentinvaaleissa. Kuva: Juha Peutala
Lue myös: Ex-puoluesihteeri vasemmiston kannatuksesta: "Onhan se aika hurja luku"
 

Vasemmistolla meni Päijät-Hämeessä kehnosti

Vasemmiston ehdokkaiden mahalaskusta presidentinvaaleissa on puhuttu paljon. Valtakunnallisesti SDP:n Tuula Haatainen ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen keräsivät yhteensä 6,3 prosentin kannatuksen. Päijät-Hämeessä meni vielä huonommin.

Vaaleissa maakunnan "vasemmistolaisin" kunta oli Padasjoki, mutta sielläkin kannatus oli valtakunnallista tulosta huonompi eli 6,1 prosenttia. Padasjoella vasemmistoliiton Kyllönen oli suositumpi kuin SDP:n Haatainen.

Matalinta vasemmiston ehdokkaiden kannatus oli Asikkalassa ja Hartolassa, 4,4 prosenttia. Äänestysalueista SDP:n Tuula Haataiselle selvästi paras oli Pyhäntaka Lahdessa. Sieltä Haatainen keräsi 6,5 prosentin kannatuksen.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi