Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Niinistö voitti presidentinvaalit Lahden kaikilla äänestysalueilla - porvariehdokas kelpasi myös liipolalaisille äänestäjille

Lahti osoittautui vuoden 2018 presidentinvaaleissa erittäin niinistöläiseksi kaupungiksi. Istuva presidentti otti jokaisella äänestysalueella ykköspaikan suurella ääntenenemmistöllä. Vaalien kolmella kärkiehdokkaalla oli silti oma kotikenttänsä vaikka vaalivoittajan ylivoimaa ei kukaan uhannut missään.

Kärpäsessä asuva kassamyyjä Emma Suomalainen kävi äänestämässä. Hänen kotikaupunginosassaan presidentti Sauli Niinistön suosio oli pienempi kuin Lahden muilla äänestysalueilla. Kuva: Mirja Hussain

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ylivoima vuoden 2018 presidentinvaaleissa oli murskaava kaikkialla Lahdessa. Suosikkiehdokas vei jokaisella kaupungin 32 äänestysalueella yli 60 prosenttia äänistä.

Niinistö oli erittäin vahva perinteisellä oikeiston valta-alueella Jalkarannassa, jossa uurnilla käyneistä lahtelaisista 75 prosenttia piirsi äänestyslippuihinsa hänen numeronsa. Tulos oli vakuuttava myös niin ikään kokoomuksen reviiriin kuuluvassa Karistossa.

Poliittiselta taustaltaan porvarillisen Niinistön vahvaa tukialuetta olivat lisäksi Renkomäki, Villähde ja Kilpiäinen vaikka esimerkiksi viime kuntavaaleissa kaikilla näillä alueilla vasemmisto sai enemmän ääniä kuin kokoomus. Tosin Niinistö osallistui vaaleihin sitoutumattoman kansanliikkeen eikä kokoomuksen ehdokkaana.

Vasemmiston perinteinen vahva linnake Liipola taipui sekin selvällä ääntenenemmistöllä Sauli Niinistön taakse.

Haavistolla tutut tukijoukot

Maanantaina kampaajalla käynyt Ritva Lanu äänesti jo ennakkoon. Hänen kotikulmillaan Jalkarannassa Sauli Niinistön suosio oli kaikkein vahvinta. Kuva: Mirja Hussain

Presidentinvaalien toiseksi suosituin ehdokas, vihreiden Pekka Haavisto säilytti suosionsa muun muassa Keski-Lahdessa, joka oli hänen paras äänestysalueensa. Keskilahtelaisista 17,2 prosenttia valitsi Haaviston.

Haavisto oli viime presidentinvaalien tapaan suosittu myös keskustan ja Paavolan äänestysalueilla. Samoin Kiveriön ja Asemantaustan alueet kuuluivat vihreään vyöhykkeeseen. Haaviston viiden vahvimman alueen ääniosuudet olivat noin 15 prosentista ylöspäin.

Haavisto sai tukijoitaan suhteellisen hyvin liikkeelle, sillä hän sai kaikilla edellä mainituilla äänestysalueilla suuremman osuuden äänistä kuin mitä vihreät saivat samoilla seuduilla viime vuoden kuntavaaleissa.

Huhtasaari jyräsi Nastolassa

Kuva: Anssi Hietamaa

Presidentinvaalien kolmanneksi menestynein ehdokas, perussuomalaisten Laura Huhtasaari ei pystynyt haastamaan Haavistoa Lahden keskustassa eikä missään muuallakaan tämän vahvimmista reviireistä. Sen sijaan nastolalaisista äänestäjistä monet ryhmittyivät porilaisopettajan taakse.

Huhtasaaren paras tulos, 11,3 prosenttia annetuista äänistä, irtosi Uudestakylästä. Kymmenen prosentin pintaan mentiin myös Pyhäntaalla ja Nastonharjulla. "Vanhan" Lahden äänestysalueista Huhtasaari menestyi etenkin Liipolassa vaikka joutuikin siellä päästämään Pekka Haaviston ohitseen.

Huhtasaari sai aikaan minijytkyn Uudessakylässä ja Pyhäntaalla, jossa hän keräsi suuremman osuuden annetuista äänistä kuin perussuomalaisten viimevuotiset kuntavaaliehdokkaat samoilla alueilla.

Sauli Niinistö oli erityisen vahvoilla niissä kaupunginosissa, joissa äänestettiin vilkkaimmin. Hiljaisimmilla äänestyspakoilla Pekka Haavisto oli monen äänestäjän suosiossa. Haavisto ja Huhtasaari olivat varsin tasavahvoja muun muassa Ahtialassa, Renkomäessä ja Villähteellä.

Työ kantoi hedelmää

Niinistön vaalikampanjan aluevastaava, lahtelainen kaupunginvaltuutettu Merja Vahter (kok) ei pidä yllätyksenä, että oma ehdokas eteni murskavoittoon koko kaupungissa. Menestyksen eteen tehtiin kovaa työtä.

- Me emme missään vaiheessa suhtautuneet niin, että tämä on läpihuutojuttu.

Istuvan presidentin suosio perinteisen työväenvaltaisissa kaupunginosissa kertoo Vahterin mielestä siitä, että Niinistö mielletään nyt koko kansakunnan päämieheksi.

- Hienoa on, että hänen olemuksensa ja se, mitä hän osoittanut työssään kuuden vuoden aikana puri kansan syviin riveihin.

Kaupungilla on vihreä sydän

Lahden vihreiden kaupunginvaltuutettu Riina Puusaari ei puolestaan ylläty siitä, että Haavistolla oli vaaleissa nostetta kaupungin keskiosissa.

- Se on yleensä tyypillistä kaupungeille, että keskustassa asuu paljon vihreiden kannattajia.

Viime presidentinvaaleissa nähty Haavisto-ilmiö ei Lahdessakaan toistunut, koska puolueeseen sitoutumattomat vaalityöntekjät eivät lähteneet liikkeelle. Tämä johtui Puusaaren mukaan todennäköisesti siitä, että Niinistön ylivoimaiseksi tiedetty suosio laimensi kiinnostusta kampanjatyötä kohtaan.

Riina Puusaari on tyytyväinen Haaviston vakaaseen kannatukseen Lahdessa ja koko Hämeessä. Tuloksesta voi hänen mielestään päätellä, mikä vihreiden suosio on yleensäkin.

- Jos kuntavaaleissa ja presidentinvaaleissa kannatuslukemat ovat vihreiden osalta näin lähellä toisiaan, se lämmittää paikallisen toimijan mieltä.

Nuoret kannattivat

Perussuomalaisten lahtelainen kaupunginvaltuutettu Maarit Tuomi arvioi, että presidenttiehdokas Laura Huhtasaari sai nastolalaisilla äänestysalueilla tukea etenkin nuorilta äänestäjiltä. Nuoret olivat hänen mukaansa aktiivisesti liikkeellä täyttämässä kansalaisoikeuttaan.

Menestys Liipolassa saattoi Tuomen mielestä puolestaan selittyä Huhtasaaren maahanmuuttokriittisillä linjauksilla. Tuomi kuitenkin huomauttaa, että kansallisia arvoja painottanut Huhtasaari vetosi Lahdessa monenlaisiin äänestäjiin.

- Kun häntä yritettiin mustamaalata, niin se loppupeleissä tavallaan kääntyi hänen edukseen.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi