Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uutisanalyysi: SDP ja keskusta joutuvat pyykkituvalle vaalituloksen takia - vain Haavisto sai oman puolueensa kannattajat taakseen

Vihreiden Pekka Haavisto oli ainoa ehdokas, joka sai oman puolueensa kannattajat taakseen. Kuva: Vesa Moilanen

Äänestäjien puolueuskollisuus ei ole koskaan ollut yhtä matalalla kuin presidentinvaaleissa 2018. Puolueet eivät ole enää presidentintekijöitä.

Kehityksestä kertoo se, että kokoomustaustainen Sauli Niinistö (valitsijayhdistys) sai reilusti yli puolet äänistä jo ensimmäisellä kierroksella. Vasemmiston kahden ehdokkaan yhteenlaskettu kannatus jäi noin puoleen siitä, mitä se oli kuusi vuotta sitten (12,1 prosenttia).

SDP:n Tuula Haatainen ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen profiloituivat teemoillaan vasemmalle, mutta he eivät pystyneet vakuuttamaan äänestäjiä. Pitkän kampanjan tehnyt ja vaalitenteissä asiaosaamisellaan hyvin pärjännyt keskustan Matti Vanhanen koki saman kohtalon.

Vaikka ehdokkaiden puoluetunnukset olivat näissä vaaleissa häivytetty taka-alalle, puolueissa pestään vielä pitkään vaalien jälkipyykkiä. Erityisen kipakkaa keskustelua tullaan käymään SDP:ssä ja keskustassa.

Huhtasaari yllätti

Ainoastaan vihreiden Pekka Haavisto onnistui saamaan taakseen puolueensa ydinkannattajat, mutta kuuden vuoden takainen Haavisto-ilmiö ei enää hurmannut. Haaviston jälkeen parhaiten onnistui Laura Huhtasaari (ps.). Huhtasaaren luvut olisivat olleet korkeammat, jos Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys) ei olisi tullut samoille apajille. Perussuomalaisten äijien oli helpompi antaa äänensä Väyryselle kuin Huhtasaarelle.

Kokematon Huhtasaari teki silti kelpo suorituksen ja petasi ehdokkuudellaan perussuomalaisten asemia ensi kevään eduskuntavaaleihin. Hän profiloitui EU-kriittisyydellään ja rajat kiinni -politiikallaan. Kampanja oli myös tärkeä perussuomalaisille oman kenttätyön uudelleen käynnistämisen kannalta. Omalla presidenttiehdokkaalla perussuomalaiset kasvattivat uskottavuuttaan sinisiin verrattuna.

SDP:lle toinen mahalasku

SDP:n Haataisen jääminen muutamaan prosenttiin oli karvas pettymys vanhalle presidenttipuolueelle. Haataisen kannatus jäi puoleen mahalaskun kuusi vuotta sitten tehneen Paavo Lipposen luvuista. Katastrofi tuli, vaikka virkamiesmäinen Haatainen heräsi kampanjan loppupuolella.

Puheenjohtaja Antti Rinne on puhunut puolueestaan tulevana pääministeripuolueena, mutta presidentinvaalitulos ei lupaa hyvää. Haatainen ei pystynyt vakuuttamaan edes perinteisiä demareita, vaikka hän puhui eriarvoisuudesta ja kritisoi hallituksen aktiivimallia. On vaikea nähdä, että Rinteen karisma puree Haataista paremmin.

Väyrynen ohitti Vanhasen

Surkein tilanne on keskustalla. Vanhanen pantiin ehdokkaaksi jo puolitoista vuotta sitten, ettei Väyrynen pääse apajille. Mutta Väyrynen tuli mutkan takaa ja pesi Vanhasen, vaikka Vanhasella oli puolen miljoonan euron budjetti ja puoluekone takanaan. Väyrysellä oli mukit ja maine.

Tilanne on kiusallinen pääministeri Juha Sipilälle (kesk.), sillä hän kytki oman asemansa Vanhasen kannatukseen. Vaalipäivänä hän tosin perui harkitsemattoman lausuntonsa ja Vanhanen totesi, ettei hänen ­kannatuksellaan ole mitään tekemistä Sipilän kannatuksen kanssa. Jälkipyykkiä pestään vielä Sotkamon puoluekokouksessa ensi kesänä.

Väyrynen uhosi vaali-iltana, että eduskuntavaalit on seuraava taistelu. Väyrysen kansalaispuolue saattaa olla reilun vuoden päästä piikkinä sekä keskustan että perussuomalaisten lihassa.

Toisaalta on muistettava, että presidentinvaaleissa äänestettiin ennen kaikkea Sauli Niinistön jatkokauden puolesta. Niinistöä äänestäneet SDP:n ja keskustan kannattajat eivät muutu yhdessä päivässä kokoomuslaisiksi. Väyrynen puolestaan keräsi äänet muualta kuin keskustan kannattajilta.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi