Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Niinistön lopullinen äänisaalis 62,7 - lue yön uutiskooste

Valitsijayhdistyksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö kiittää tukijoitaan palattuaan vaalivalvojaisiinsa tulosten selvittyä Helsingissä sunnuntaina. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Istuva presidentti Sauli Niinistö on valittu jatkokaudelle hyvin vahvalla mandaatilla. Kun kaikki äänet oli myöhään eilen illalla laskettu, Niinistön saalis oli 62,7 prosenttia. Toiseksi tuli vihreiden Pekka Haavisto, joka sai äänistä 12,4 prosenttia. Kolmanneksi tuli perussuomalaisten Laura Huhtasaari 6,9 prosentilla.

Valitsijayhdistyksen ehdokkaan Paavo Väyrysen kannatus oli 6,2 prosenttia, keskustan Matti Vanhasen kannatus 4,1, SDP:n Tuula Haataisen 3,3, vasemmistoliiton Merja Kyllösen 3,0 ja RKP:n Nils Torvaldsin 1,5 prosenttia.

Äänestysprosentti jäi 69,9 prosenttiin, kun taas 2012 presidentinvaalissa ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli 72,8.

Niinistö astuu virkaansa toistamiseen torstaina

Presidentinvaalit voittaneen Sauli Niinistön virkaanastujaiset pidetään torstaina. Presidentti antaa tuolloin eduskunnassa perustuslaissa säädetyn juhlallisen vakuutuksen ja pitää puheen eduskunnalle.

Koska istuva presidentti jatkaa ja vaalit ratkesivat ensimmäisellä kierroksella, presidentin uusi kausi alkaa helmikuun alussa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun presidentinvaalit ratkeavat jo ykköskierroksella. Suora kaksivaiheinen kansanvaali on ollut käytössä vuodesta 1994.

Presidentin virkaanastujaispäivä on virallinen liputuspäivä.

Naapurimaiden johto onnitteli Niinistöä vaalivoitosta

Presidentinvaalit ensimmäisellä kierroksella voittaneelle Sauli Niinistölle on esitetty onnitteluja ulkomailta.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid onnitteli Niinistöä Twitterissä suomeksi. Kaljulaid sanoi toivottavansa Niinistölle onnea ja menestystä seuraaville vuosille. Hän sanoi tviitissään myös, että yhteistyötä jatketaan lähimpien ystävien ja naapurien kanssa.

Twitterissä onnittelut esitti myös Viron pääministeri Jüri Ratas.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström onnitteli Niinistöä niin ikään Twitterissä. Hän tviittasi yhteistyön maiden välillä jatkuvan läheisenä.

"Niinistö näytti varautuneelta, Huhtasaari on Trumpista inspiroitunut kreationisti" - Näin kansainvälisessä mediassa reagoitiin Suomen vaaleihin

Kansainvälisessä mediassa Sauli Niinistön vaalivoittoa on kuvailtu suureksi ja ylivoimaiseksi. Suomen vaali-illasta uutisoivat ainakin New York Times, BBC sekä uutistoimistot AFP, AP ja Reuters.

New York Times kirjoittaa, että vaalituloksen ilmestyessä Niinistön vaalitilaisuudessa suurelle taululle "hillittynä tunnettu presidentti näytti varautuneelta".

Perussuomalaisten ehdokasta Laura Huhtasaarta lehti kutsuu äärioikeiston ehdokkaaksi, joka on Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista inspiroitunut populisti ja kreationisti.

Lehti lisäksi arvioi, että vihreiden Pekka Haaviston vetovoima on haalistunut vuoden 2012 vaaleista. Monet asiantuntijat arvelevat Haaviston tähtäävän vuoden 2024 vaaleihin, lehti kirjoittaa.

Yli 100-vuotiaiden määrä kolminkertaistunut 2000-luvulla

Sata vuotta täyttäneiden suomalaisten määrä on tällä vuosituhannella yli kolminkertaistunut. Tammikuun puolivälissä yli satavuotiaita oli Väestörekisterikeskuksen mukaan jo 872. Määrä alkoi nopeasti kasvaa 1970-luvulla.

Ihmiset elävät yhä vanhemmiksi, koska elinolot ovat parantuneet ja lääketieteen avulla parannetaan sairauksia. Lisäksi pystytään pitämään kurissa kroonisia sairauksia kuten diabetesta ja sydäntauteja, jotka ovat tyypillisiä vanhalle iälle.

Tutkimus: Sanomalehtien lukemisella on selvä yhteys nuoren lukutaitoon

Uutismedian aktiivisella seuraamisella on selvä yhteys nuoren lukutaitoon, käy ilmi Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta. Sanomalehtiä aktiivisesti lukevat 15-vuotiaat pärjäsivät Pisa-lukutaitokokeessa merkittävästi paremmin kuin nuoret, jotka lukivat lehtiä harvemmin, tutkimus kertoo.

Uutisia useita kertoja viikossa lukevien ja passiivisempien lukijoiden ero Pisa-kokeessa vastaa tutkimuksen mukaan noin vuoden eroa koulun oppimäärän hallinnassa.

Tutkimuksen tilasi Sanomalehtien liitto.

EU-maat asettavat ehtonsa Britannian siirtymäajalle

EU-maiden ministerit linjaavat tänään ehtoja, jotka EU asettaa brexitin siirtymäajalle. Eurooppaministerit ovat koolla Brysselissä, jossa Suomesta paikalla on valtiosihteeri Samuli Virtanen (sin.).

Britannian ero on astumassa voimaan ensi vuoden maaliskuussa. Ennen täydellistä eroa Britannia ja EU ovat sopimassa siirtymäajasta, jonka aikana keskusteluita tulevasta kauppasuhteesta jatketaan.

EU-maat haluavat, että siirtymäaika päättyy vuoden 2020 loppuun.

Trump moittii EU:ta epäreiluksi kauppakumppaniksi

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump moittii Euroopan unionia epäreiluksi kauppakumppaniksi. Hän sanoo brittiläisen ITV-kanavan haastattelussa, että hänellä on Brysselin eli EU-johdon kanssa paljon kauppasuhteisiin liittyviä ongelmia, joista voi vielä kasvaa jotain suurta.

Trump valittelee, että Yhdysvaltojen on vaikea saada tuotteitaan EU:n markkinoille. Hänen mukaansa EU-maat sen sijaan maksavat vain mitättömän pieniä tai eivät lainkaan veroja tuodessaan omia tuotteitaan Yhdysvaltoihin. (Lähde: AFP)

WP: Arkaluonteista tietoa USA:n armeijan liikkeistä paljastui maailmalle - syypää aktiivisuusrannekkeet

Arkaluontoisia tietoja Yhdysvaltojen armeijan tukikohtien sijainnista ja sotilaiden liikkeistä on paljastunut koko maailmalle sotilaiden käyttämien aktiivisuusrannekkeiden vuoksi, kertoo Washington Post.

GPS-paikannusyritys Stravan julkaisemaan karttaan on koottu tietoa aktiivisuusrannekkeiden käyttäjien liikkeistä ympäri maailmaa. Konfliktialueilla paikallisilla asukkailla ei juurikaan ole aktiivisuusrannekkeita, joten Yhdysvaltojen sotilaiden liikkeet erottuvat kartassa selvästi.

Bruno Marsin kappale nousi Grammyjen vuoden lauluksi, Alessia Cara nouseva tähti

Musiikkialan vuotuisessa Grammy-palkintogaalassa arvostetun vuoden laulun palkinnon on voittanut laulaja-lauluntekijä Bruno Marsin kappale That's What I Like.

Marsin ohella kappaleen tekijätiimiin kuuluvat lauluntekijät Brody Brown, James Fauntleroy ja Philip Lawrence sekä tuotantotiimi The Stereotypes.

Kanadalaislaulaja Alessia Cara puolestaan vei parhaan uuden artistin Grammy-palkinnon. Hänet tunnetaan muun muassa kappaleistaan Here, Scars to Your Beautiful ja Stay. Hän esittää myös Disneyn Vaiana-elokuvassa kappaleen How Far I'll Go. (Lähde: AFP)

Markkasen Bulls hävisi Milwaukeelle kotikentällään

Koripallon NBA:ssa suomalaispelaaja Lauri Markkasen Chicago Bulls joutui nöyrtymään kotikentällään Milwaukee Bucksille.

Reilut 32 minuuttia peliaikaa saanut Markkanen huhki taas ahkerasti pisteitä seuralleen ollen Chicagon toiseksi paras pistemies. Markkanen heitti 17 pistettä, otti kymmenen levypalloa ja teki kaksi koriin johtanutta syöttöä.

Milwaukee voitti kuitenkin pistein 110–96.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi