Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Niinistö astuu virkaansa toistamiseen torstaina – puoliso Haukio osallistuu vointinsa mukaan

Sauli Niinistön virkaanastujaiset pidetään torstaina. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Presidentti Sauli Niinistön virkaanastujaiset pidetään torstaina. Presidentti antaa tuolloin eduskunnassa perustuslaissa säädetyn juhlallisen vakuutuksen ja pitää puheen eduskunnalle. Eduskunnasta presidentti siirtyy Presidentinlinnaan, jonka parvekkeelta hän tervehtii kansalaisia. Presidentin voi nähdä Linnan parvekkeella noin kello 12.40.

Tervehdyksen jälkeen presidentti tapaa diplomaattikuntaa Presidentinlinnan peilisalissa. Diplomaattien tapaamisen jälkeen Niinistö siirtyy Valtiosaliin, jossa kuullaan pääministerin puhe presidentille ja presidentin puhe.

Ulkoministeriön mukaan presidentin puoliso Jenni Haukio osallistuu virkaanastujaisiin vointinsa mukaan. Haukio on viimeisillään raskaana.

Yleisö voi seurata virkaanastujaisia suorana lähetyksenä Ylen TV1:ltä tai verkosta.

Kansalaiset voivat myös jättää tervehdyksensä Niinistölle onnittelukirjaan torstaina kello 10–16 Päävartion aulassa Mariankadulla ja perjantaina kello 10–16 Presidentinlinnan Mariankadun aulassa.

Koska istuva presidentti jatkaa ja vaalit ratkesivat ensimmäisellä kierroksella, presidentin uusi kausi alkaa helmikuun 1. päivä. Presidentin virkaanastujaispäivä on virallinen liputuspäivä.

Jokisipilä: Vahva mandaatti

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että Niinistön saama mandaatti on poikkeuksellinen. Niinistö vei vaaleissa 62,7 prosenttia äänistä.

– Meillä ei ole aiemmin ollut tällaista toisen kauden presidenttiä, joka lähtee näin vahvalla mandaatilla hallitsemaan, Jokisipilä luonnehti tilannetta.

Niinistö itse sanoi vaalivalvojaisissaan, että vaalituloksesta seuraa monenlaisia tuntemuksia.

– Minä olen suorastaan liikuttunut siitä tuesta, jonka tämän hienon maan hienot ihmiset ovat minulle antaneet. Samaan hengenvetoon minä tunnen myöskin aika lailla vastuuta, koska tällaiseen on kyettävä vastaamaan. Minä taas tapojeni mukaan omistaudun hommaan ja teen niin hyvin kuin osaan.

Tulosseuranta hävisi katsojaluvuissa Linnan juhlille

Presidentinvaaleja seurasi televisiosta miljoonayleisö. Finnpanelin tilastojen mukaan Ylen tulosilta tavoitti sunnuntaina TV1:llä yli 2,1 miljoonaa ihmistä ja keskikatsojamäärä oli 1,45 miljoonaa.

MTV:n lähetys presidentinvaaleista tavoitti yli 1,1 miljoonaa ihmistä, ja sen keskimääräinen katsojamäärä oli 375 000.

Finnpanelin mittauksessa tavoittaminen tarkoittaa sitä, kuinka moni ihminen katsoi ohjelmaa vähintään kolme minuuttia yhtäjaksoisesti.

Kanavien katsojaluvut jäävät kauas itsenäisyyspäivän vastaanoton tv-seurannasta. Linnan juhlia seurasi viime itsenäisyyspäivänä TV1:stä keskimäärin lähes 2,8 miljoonaa katsojaa.

Onnitteluja naapurimaista ja EU-johdosta

Niinistölle on esitetty onnitteluja sekä naapurimaista että EU-johdosta.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan vaalitulos todistaa Niinistön politiikan laajan suosion.

– Pitkälti hänen ponnistustensa ansiosta Venäjän ja Suomen suhteet kehittyvät rakentavasti ja naapurillisesti, sanottiin Kremlin verkkosivuilla julkaistussa lausunnossa.

Putin myös toivotti Niinistölle hyvää terveyttä, hyvinvointia ja menestystä valtionpäämiehenä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk onnittelee Niinistöä historiallisesta voitosta. Tusk sanoo tuntevansa Niinistön omistautuneena eurooppalaisena johtajana, joka haluaa vahvistaa EU:n kykyä vastata globaaleihin haasteisiin.

Yhteistyön jatkamista odottaa myös komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

– EU on kääntänyt sivua finanssi- ja talouskriiseissä, ja talouskasvu on nyt vahvaa läpi unionimme. Naapurustossamme on kuitenkin yhä geopoliittisia haasteita, mikä tekee eurooppalaisesta yhteistyöstä ja yhteisistä ponnistuksista tärkeämpiä kuin koskaan, Juncker kirjoittaa.

Kirjeensä päätteeksi Juncker on piirtänyt vanhalle EPP-puoluetoverilleen sydämen.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid onnitteli Niinistöä Twitterissä suomeksi.

– Sauli: Toivotan Sinulle onnea ja menestystä seuraaville vuosille. Yhdessä lähimpien ystävien ja naapureiden kanssa aiomme tälläkin tapahtumalla juhlia 100-vuotiasta Viroa, Kaljulaid tviittasi.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström esitti Twitterissä Niinistölle lämpimät onnittelut.

– Lämpimimmät onnitteluni presidentti Niinistölle voitosta Suomen presidentinvaaleissa, laaja kansan tuki ja vahva luottamus, hän sanoi.

Wallström sanoi odottavansa Suomen ja Ruotsin yhteistyön jatkuvan läheisenä.

Uutistoimisto BNS kertoi Liettuan presidentin Dalia Grybauskaiten lähettämistä onnitteluista. Hän arveli, että Niinistön suomalaisilta saama vahva tuki kannustaa tätä jatkamaan työtä maan hyvinvoinnin, yhtenäisyyden ja turvallisuuden eteen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi