Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ehdokkaiden vaalivalvojaisissa tarjolla nakkibaaria, videoita ja jännättävää

Vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston vaalivalvojaisissa Tavastia-klubilla Helsingissä tunnelma oli alkuillasta odottavan jännittynyt. Kaikkiaan tilaisuuteen on ilmoittautunut ennakkoon viisisataa Haaviston kannattajaa.

Haavisto saapuu omiensa pariin vasta, kun äänet on laskettu eli noin kello 22.25 tai aiemmin, jos peli on selvä jo ennakkoäänten jälkeen.

Kuusi vuotta sitten vihreiden valvojaisissa syntyi todellinen jännitysnäytelmä, kun Haavisto kiilasi illan edetessä silloisen keskustan ehdokkaan Paavo Väyrysen edelle. Hän oli ylivoimainen nousija vaalipäivän äänten laskennassa. Haavisto sai 18,8 prosentin kannatuksen, ja Väyrynen putosi pelistä 17,5 prosentin kannatuksella.

– Tällä kertaa vaalitilaisuuksissa on ollut paljon enemmän väkeä kuin kuusi vuotta sitten ennen ensimmäistä kierrosta. Tunnelma on älyttömän jännittynyt, sanoi Haaviston kampanjapäällikkö Riikka Kämppi STT:lle.

Haataisen vaalitulosta odotettiin väljissä tunnelmissa

SDP:n presidenttiehdokkaan Tuula Haataisen vaalivalvojaisissa ravintola Virgin Oilissa Helsingin ydinkeskustassa ei tarvinnut hikoilla tungoksessa. Paikalla oli puoli kahdeksan aikaan illalla suunnilleen yhtä paljon toimittajia ja kuvaajia kuin puolueväkeä. Eniten oli Tuula 2018 -ilmapalloja.

Valkokankaalla pyöri tilaisuuden aluksi Haataisen kampanjavideo, jossa hän vetosi äänestäjiä antamaan äänensä eriarvoistumista vastaan.

Kun presidenttiehdokas saapui tilaisuuteen kirkkaan punaisessa jakussa, hänet otettiin vastaan rytmikkäin taputuksin ja Tuula-huudoin. Kampanjapäällikkö Jenny Suominen kuvaili fiiliksiä ylpeiksi, jännittyneiksi ja iloisiksi. Hän sanoi viimeisen vaalitentin jääneen mieleen kampanjan kohokohtana.

Väyrynen on jo tyytyväinen - ilta näyttää, kuinka tyytyväinen

Paavo Väyrynen kokee jo olevansa vaalien suuri voittaja. Erittäin lyhyestä kampanja-ajasta sekä puolueen tuen ja suuren rahoituksen puutteesta huolimatta kampanja on onnistunut hyvin, Väyrynen sanoi STT:lle saapuessaan vaalivalvojaistilaisuuteensa Helsingin Katajanokalle.

– Nyt jo voi olla tyytyväinen, mutta ilta näyttää, kuinka tyytyväinen.

Valitsijayhdistyksen presidenttiehdokas myöntää, että kovan työn lopputulos jännittää. Hän odottaa ääntenlaskentaa mielenkiinnolla mutta ei halua antaa omaa ennustettaan.

Kampanjapäällikkö Seppo Hauta-aho kertoo myös jännittävänsä. Hänen mukaansa luvassa on erittäin todennäköisesti "yllättävän hyvä" lopputulos. Hauta-ahon mukaan viimeisten kampanjapäivien aikana Väyrystä on käynyt tapaamassa paljon väkeä pääkaupunkiseudulla.

Väyrysen vaalivalvojaisillassa on muun muassa muisteltu kampanjan alkua videoin. Väyrynen ilmoittautui kisaan viime tingassa, mutta sai vauhdilla kasaan vaaditut 20 000 kampanjakorttia ja ylikin.

Niinistön vaalivalvojaisiin jonotettiin

Istuvan presidentin Sauli Niinistön vaalivalvojaisiin Helsingin vanhalle ylioppilastalolle oli aiemmin illalla ainakin kymmenien metrien jono, kun ihmisiä päästettiin porrastetusti sisään valvojaisiin. Osa yleisöstä oli tullut jonottamaan jo ennen klo 19:ää, jolloin ovet avattiin.

Lasta odottava Jenni Haukio ei ole saapumassa Niinistön vaalivalvojaisiin. Kampanjapäällikkö Pete Pokkinen kertoo STT:lle, että Haukio on kuitenkin hengessä mukana ja seuraa vaali-iltaa kotikatsomosta.

Aiemmin on kerrottu, että Haukion, 40, ja Niinistön, 69, on tarkoitus saada perheenlisäystä helmikuussa. Tuleva lapsi on Haukiolle ensimmäinen ja Niinistölle kolmas.

Nakkibaari yhä mukana

Perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren vaalivalvojaisia käynnisteltiin rauhakseen ravintola Kiltakellarissa Helsingin Bulevardilla Kari Tapion, Rauli Baddingin ja muun Suomi-iskelmän tahtiin. Ensimmäisten joukossa paikalla olivat muun muassa Ritva "Kike" Elomaa, Leena Meri ja puoluetyöntekijä Matti Putkonen.

Ehdokas Laura Huhtasaaren saapui myöhemmin paikalle puolisonsa Teemu Lämsän kanssa.

Kyseessä ovat ensimmäiset vaalit uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kaudella sekä uudella pienemmällä puoluekokoonpanolla. Vielä viime valvojaisissa, kuntavaaleissa viime keväänä, mukana olivat muun muassa silloiset perussuomalaiset ministerit, jotka tätä nykyä kuuluvat sinisten puolueeseen. Perinteinen vaalivalvojaistarjoilu nakkibaari sen sijaan on jäänyt.

Sipilä ei sido jatkoaikeitaan Vanhasen äänisaaliiseen

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei kytke omia jatkoaikeitaan siihen äänisaaliiseen, jonka keskustan ehdokas Matti Vanhanen saa presidentinvaaleissa.

Sipilä sanoo keskustan vaalivalvojaisissa saaneensa palauteryöpyn kenttäväeltä, kun hänen tulkittiin harkitsevan omaa jatkoaan Vanhasen tuloksen perusteella.

– Tuli niin iso palauteryöppy, että se ei saa vaikuttaa, oli se tulos mikä tahansa. Kyllä minun täytyy sitä uskoa.

Sipilä arvioi, että Vanhasen odotettu vaatimaton menestys kertoo siitä, että istuvaa presidenttiä on aina hankala haastaa.

Ehdokas itse oli kampanjan loppumetreillä kokemukseensa varsin tyytyväinen, vaikka takana on jo lähes 360 tilaisuuden urakka. Ämpäreitä on jaettu 12 000 kappaletta, paljasti puoluesihteeri Jouni Ovaska.

– Olen nauttinut joka hetkestä, kun olen saanut tehdä omaa vaalityötä, Vanhanen sanoi.

Kaksitoista vuotta sitten Vanhanen joutui yhdistämään presidenttiehdokkuuden pääministerin tehtäviin.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi